Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Boala care pune în alertă întreaga lume. Specialist român în boli infecţioase: „Nu există vaccin”

1
20 May 2022 03:18:16
Autor: Andrei Luca
FOTO: Arhiva Adevarul
FOTO: Arhiva Adevarul

Boala este extrem de rară în ultimii ani, fiind întâlnită mai ales în zona Africii, iar autorităţile vor să facă lumină în privinţa apariţiei bolii în mai multe ţări europene.

Variola maimuţei este noua boală care pune în alertă întreaga lume, după ce mai multe cazuri au fost descoperite în Europa şi SUA. 

Medicul Florin Roşu, specialist în boli infecţioase, a transmis faptul că împotriva acestei boli nu există un tratament sau un vaccin special, vaccinul folosit fiind cel împotriva variolei umane. 

„Nu există vaccin sau tratament special destinat acestei patologii. Prevenţia poate fi realizată prin vaccinarea împotriva variolei umane, metodă care şi-a verificat eficacitatea chiar în anul 2003, când s-a stopat răspândirea acesteia în Statele Unite ale Americii. În momentul de faţă în România nu există niciun caz sau nici măcar o suspiciune a acestei patologii”, a declarat medicul Florin Roşu, manager la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi. 

Infecţia este des întâlnită în Africa, dar a fost întâlnită în ultima perioadă în mai multe ţări din Europa şi SUA. Variola maimuţei era foarte răspânzită până în urmă cu circa 50 de ani. 

„Este un virus asociat, de obicei, călătoriilor în Africa de Vest. Semnele clinice sunt reprezentate de erupţie - aceasta este asemănătoare rujeolei, herpesului uneori chiar şi sifilisului - febra, cefaleea, dureri de spate ganglioni limfatici umflaţi – un semn foarte important – frisoane, oboseală accentuată. Cum se transmite? Prin contact cu fluidele corporale sau picături de salivă de la persoanele sau animalele infectate, dar nu se transmite uşor”, a mai transmis medicul Florin Roşu. 

Variola maimuţei este o infecţie virală rară, asemănătoare cu variola umană, a fost raportată pentru prima dată în Republica Democratică Congo în anii 1970. În ultimul deceniu numărul de cazuri din Africa de Est a înregistrat o creştere.  

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Comandantul rezistenţei ucrainene de la Azovstal refuză să se predea. Mesajul transmis din interiorul oţelăriei

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Sorin80
20.05.2022, 10:48:34

Bill Gates avertizează asupra unei epidemii de variolă și acum apare semnele unei noi pandemii de variolă. Nimic suspect! Nu e ca și când Covid-19 ar fi ieșit dintr-un laborator de ”cercetare”, așa cum nu vor fi semne nici cu acesta din urmă. Doar coincidențe.

Modifică Setările