Boboteaza la Mitropolia Moldovei. Miile de credincioşi au respectat măsurile până spre finalul slujbei | FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slujba de Bobotează la Iaşi foto Andrei Luca
Slujba de Bobotează la Iaşi foto Andrei Luca

Peste 2.000 de persoane s-au adunat, joi, în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din Iaşi pentru a asista la slujba de Bobotează, dar şi pentru a lua Agheasma Mare.

Slujba de Bobotează de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi s-a desfăşurat şi în acest an în condiţii speciale, din cauza pandemiei de coronavirus. Reprezentanţii Mitropoliei ieşene au luat decizia ca Sfânta Liturghie din ziua prăznuirii Botezului Domnului să fie oficiată în patru locaţii diferite, în incinta Ansamblului Mitropolitan, la altare diferite şi la ore diferite, pentru a se evita aglomeraţia. 

GALERIE FOTO

Miercuri, în Ajunul Bobotezei, slujba Aghesmei Mari a fost săvârşită de soborul de slujitori ai Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Aceasta a urmat unei rânduieli liturgice deosebite care a început încă de la ora 4.00 dimineaţa, cuprinzând slujbele Miezonopticii, a Ceasurilor Împărăteşti, Utreniei şi Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia praznicului.

Slujba de Liturghie a început în interiorul Mitropoliei la ora 9.00, iar la ora 11.00, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi, a ieşit în faţa Catedralei Mitropolitane, pentru slujba de sfinţire a apei. 11 tone de apă au fost sfinţite pentru cei peste 2.000 de credincioşi care au aşteptat la coadă pentru a lua agheasma. 

Slujba de Bobotează la Iaşi foto Andrei Luca

IPS Teofan, în mijlocul credincioşilor / FOTO: Andrei Luca / Adevărul

Măsurile de prevenire a infecţiei cu coronavirus au fost respectate până spre finalul slujbei, atunci când, la fel ca în fiecare an, credincioşii s-au înghesuit pentru a fi stropiţi cu apa sfinţită, dar şi pentru a rupe o creangă de brad din crucea din faţa Mitropoliei. 

Bobotează

FOTO: Andrei Luca / Adevărul

Conform credinţei ortodoxe, Agheasma Mare se gustă dimineaţa, apoi se ia anafura, timp de opt zile, până pe 14 ianuarie, la Odovania praznicului Botezului Domnului, când se încheie prăznuirea liturgică.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Revoltă în Kazahstan. Zeci de protestatari au fost „eliminaţi”. Preşedintele Tokaev încearcă să restabilească ordinea cu ajutorul Rusiei | VIDEO

Durere fără margini pentru o româncă din Londra. „L-am adus când avea 7 ani, pentru un viitor mai bun, acum se întoarce în sicriu”

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite