Bolnava care a învins două cancere, dar e pe moarte după ce chirurgul i-ar fi uitat un obiect străin în corp. Acuzaţiile de malpraxis îl vizează pe rectorul UMF Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chirurgul Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi, a fost dat în judecată de o pacientă care îl acuză de malpraxis şi îi cere despăgubiri. Femeia a supravieţuit după ce a fost diagnosticată de două cancere diferite, însă, spune ea, poate muri din cauza unui obiect metalic uitat în urma uneia dintre operaţii.

Medicul Viorel Scripcariu a fost dat în judecată, alături de Institutul Regional de Oncologie (IRO), de o fostă pacientă a unităţii medicale şi a doctorului. Luminiţa Moraru (49 de ani) cere celor două părţi suma de 510.000 de lei, 10.000 de lei reprezentând daune materiale şi 500.000 de lei daune morale.

Femeia spune că este îndreptăţită să primească această sumă după ce, în timpul unei operaţii la colon, rectorul UMF i-ar fi uitat un corp străin în organism. Acuzaţiile pacientei sunt susţinute prin scrisori medicale asumate de medici din Bucureşti care ar atesta existenţa unui obiect străin în corpul ei.

Chinul medical al Luminiţei Moraru a început în primăvara anului 2013, atunci când a fost diagnosticată cu cancer la sân şi a suferit o mastectomie. Peste câteva luni, Moraru merge din nou la IRO, unde este diagnosticată şi cu cancer la colon. „Tumora era foarte mare, nu încăpea colonoscopul prin ea, şi ar fi trebuit să fie văzută încă de când fu­sesem operată de cancer la sân. Dar, atunci, nu s-au făcut investigaţiile co­recte, aşa că tumora a crescut“, declară femeia. În toamna aceluiaşi an, medicul Viorel Scripcariu o operează pe Luminiţa Moraru de cel de-al doilea cancer. Pa­cientei i se aplică o „rezecţie anterioară foarte joasă de rect, cu excizie totală de mezorect“, după cum se menţionează în acţiunea depusă la Judecătoria Iaşi şi înregistrată oficial pe 30 august 2017. După operaţie, femeia a trecut prin şase cure de chimioterapie.

"Prezenţa unor densităţi metalice"

„La finele tratamentului, întrucât s-a constatat o recidivă tumorală la nivelul anastomozei colo-rectale, reclamanta se internează din nou la Secţia Chirurgie Oncologică I a IRO, în perioada 10.11 – 22.11.2014, fiind supusă la data de 14.11.2014, de către acelaşi medic curant, unei a treia intervenţii chirurgicale (...), circumstanţe în care pârâtul prof. univ. dr. Scripcariu Viorel a omis să extragă din corpul acesteia unul dintre obiectele metalice (parte) dintr-un câmp operator ce s-a localizat ulterior la nivelul paraaortic stânga, între muşchiul psoas şi polul inferior al rinichiului stâng al reclamantei“, se arată în acţiunea depusă la Judecătoria Iaşi. 

În acelaşi document se mai precizează că respectivul obiect ar fi fost descoperit în timpul unei tomografii realizate de către medicul Andreea Un­gureanu, din cadrul Departamentului de Tomografie de la Spitalul Clinic de Ur­genţă Bucureşti. În documentul medical, dr. Ungureanu descrie că, „între muşchiul psoas şi polul inferior al rinichiului stâng se regăseşte ruptură pseudonodulară de 36/16 mm, cu aspect neomogen prin prezenţa unor densităţi metalice“.

De ce nu mai are încredere femeia în sistemul medical ieşean

Într-o discuţie cu reporterii „Ziarului de Iaşi“, Luminiţa Moraru ne-a explicat că situaţia medicală complicată din ultimii ani i-a adus probleme şi în plan familial, fiind nevoită, de asemenea, să apeleze şi la un psiholog. Strict medical, femeia ne-a re­latat că medicii au sfătuit-o ca, în funcţie de starea sa de sănătate, să mai fie supusă unei intervenţii chirurgicale pentru a-i fi extras corpul străin. Identitatea exactă a acestuia nu este descrisă în documentele medicale deoarece, din cauza stării precare de sănătate, femeia nu a putut fi supusă unui examen RMN, spune aceasta. 

„În prezent sunt în limită oncologică, în faza de observare. Însă nu mai rezist, nu mai suport o nouă operaţie. Medicii îmi recomandă să îl scot, pentru că acel obiect se poate deplasa. Pentru mine, însă, cu­vântul «operaţie» a dispărut din vocabular“, ne-a spus Luminiţa Moraru. „Sunt un caz rar că încă trăiesc”, a continuat femeia, care ne-a povestit că, în perioada în care a fost internată la IRO s-a împrietenit şi a ţinut legătura cu 12 alte femei bolnave de cancer. „Toate au murit”, a relatat Luminiţa Moraru. Ea mai spune că supravegherea evoluţiei post­operatorii a celor două cancere cu care a fost diagnosticată o realizează doar la Bucureşti.

Cum se apăra chirurgul

Printr-un e-mail remis corespondentului „Adevărul”, Viorel Scripcariu a precizat următoarele: „Nu cunosc nicio acuzaţie de malpraxis care să îmi fi fost adresată mie nici acum, nici în cei aproape 35 de ani de profesie. Acuzaţiile de malpraxis sunt adresate în primul rând Colegiului Medicilor şi nu am fost anunţat sau investigat în acest sens de Colegiul Medicilor Iaşi. Nu cunosc nicio acuzaţie adusă de bolnava respectivă mie sau IRO Iaşi. La IRO Iaşi avem nişte proceduri foarte clare care sunt respectate în blocul operator în timpul intervenţiilor chirurgicale şi care fac imposibilă apa­riţia unor situaţii despre care se face referire. Nu am fost înştiinţat despre nicio acţiune în instanţă îndreptată împotriva mea. Mi se pare ciudat că astfel de investigaţii jurnalistice apar exact în momentul în care am intrat în concediu“.

Mirela Grosu, managerul IRO, a precizat că unitatea medicală nu a primit nicio reclamaţie de malpraxis referitoare la medicul Viorel Scripcariu, nefiind, astfel, în măsură să comenteze acuzaţiile aduse de pacientă.

La rândul ei, avocata Gianina Poroşnicu, cea care o reprezintă pe Luminiţa Moraru, este încrezătoare în şansa de câştig a acestui proces deschis împotriva IRO şi a chirurgului Scripcariu. „Din punctul nostru de vedere este un caz flagrant de malpraxis“, ne-a spus aceasta.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite