Brazi sănătoşi doborâţi de primăria celui mai poluat oraş din România. Explicaţia puerilă a autorităţilor: „Erau plantaţi în anii '70 ai secolului trecut”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria a spus că brazii ar fi fost bătrâni însă pozele de la faţa locului contrazic această apărare FOTO Facebook/Silviu Gurlui
Primăria a spus că brazii ar fi fost bătrâni însă pozele de la faţa locului contrazic această apărare FOTO Facebook/Silviu Gurlui

Autorităţile locale din Iaşi au doborât, la finele săptămânii, mai mulţi brazi din faţa Palatului Culturii invocând că tăierile fac parte dintr-un proiect de reamenajare a pieţei din faţa monumentului istoric.

Fotografii cu brazii tăiaţi de o companie din subordinea Primăriei Iaşi au devenit virale pe reţelele sociale, mulţi dintre locuitori arătându-şi nemulţumirea faţă de decizia municipalităţii.

Nemulţumirea oamenilor se leagă şi de faptul că Iaşul este considerat cel mai poluat oraş din România. „Ruşine! În loc să vă ocupaţi de problemele reale ale oraşului v-aţi apucat de tăiat copaci. De parcă nu este şi aşa destul de poluat oraşul”, a scris un ieşean, pe pagina de Facebook a primarului Mihai Chirica.

„Aşa arată tot oraşul. Chel, poluat şi fără perspectivă adaptată la nevoile de mediu. Încă o dată aţi dezamăgit!”, a părerea unui alt locuitor.

„Iaşul este cel mai poluat oraş din ţară, iar tu încă tai copaci, ca să vezi tu Palatul bine din maşină. Ai ieşit din PSD, dar mentalitatea ţi-a rămas acolo. Şi cine te-a susţinut? Ne-ai întrebat?”, a comentat un alt ieşean.

Nu toate comentariile de pe pagina de Facebook a primarului au fos negative, existând şi persoane care au considerat că decizia municipalităţii a fost bună.

Explicaţiile Primăriei

brazi iasi

Într-un comunicat de presă, Primăria Iaşi a precizat că acţiunea face parte din campania de curăţenie de primăvară a primăriei, dar şi dintr-un proiect de reamenajare a Pieţei Palatului Culturii. 

„Proiectul presupune îndepărtarea vegetaţiei îmbătrânite, bolnave, dezordonate şi inestetice, montarea de rulouri de gazon cu sisteme de irigare automată, plantarea de ansambluri florale şi vegetale, redesenarea şi modernizarea aleilor pietonale. Decizia de reamenajare a pieţei a fost luată după consultări cu istorici, arhitecţi peisagişti şi reprezentanţi ai conducerii Complexului Muzeul Naţional „Moldova” şi are scopul exclusiv de a mări vizibilitatea şi atractivitatea Palatului Culturii, monumentul-simbol al oraşului nostru şi unul dintre cele mai apreciate din Europa, potrivit unui top internaţional recent publicat”, au transmis reprezentanţii Primăriei.

Aceştia au mai arătat că majoritatea arborilor tăiaţi ar fi fost bătrâni şi deterioraţi „fiind plantaţi în anii '70 ai secolului trecut, pe fondul unei ideologii comuniste care încerca dacă nu demolarea brutală, cel puţin mascarea prin orice mijloace, ca ridicarea altor clădiri ori plantarea de „păduri” urbane, a monumentelor istorice reprezentative pentru identitatea naţională”.

Pozele postate pe Facebook de cetăţeni care au asistat la tăiere arată însă că printre brazii tăiaţi s-au numărat şi arbori tineri. De altfel, potrivit site-urilor de specialitate, durata de viaţa a unui brad poate ajunge până la la 700 de ani.

.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite