Buget de criză la Iaşi în 2022. Trai mai scump pentru locuitori, proiecte bazate pe bani externi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul Iaşi / Sursa foto: Bird Eye View
Oraşul Iaşi / Sursa foto: Bird Eye View

Majoritatea proiectelor importante ale municipiului Iaşi se vor baza pe bani europeni sau din alte surse, iar unul dintre cele mai mari proiecte care s-ar putea demara este construcţia Sălii Polivalente „Regina Maria”.

Municipiul Iaşi se va baza în general pe bani veniţi din proiecte europene sau din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cele mai multe proiecte din 2022 urmând a fi făcute cu ajutorul acestor surse.

Traiul locuitorilor municipiului va fi ceva mai scump, mai ales din cauza scumpirilor care se preconizează la Compania de Transport Public. În prezent, un bilet cu o călătorie, valabil 120 de minute, costă 2,50 lei, iar un abonament unic, valabil 30 de zile, costă 80 de lei. Studenţii plătesc în prezent pentru un abonament 12 lei. 

„Nu putem să rămânem fără lumini, nu ne permitem să îngropăm oraşul în gunoaie, nu putem lăsa oraşul şi şcolile fără încălzire. Vom termina cu poveştile de adormit copiii, să începem să construim lucruri de care nu avem nevoie, cum am mai auzit şi anul trecut de la unii, cu filarmonici care nu se mai termină, cu teatre de sute de milioane. Nu, ne orientăm exact din perspectiva crizei în care ne aflăm, lăsăm oraşul să funcţioneze, ne adaptăm la ce venituri putem pune în dezvoltare şi căutăm resurse: ne ducem la Bucureşti mai des, călătorim şi la Bruxelles mai des până când aducem mai mulţi bani la Iaşi”, a transmis Mihai Chirica. 

25 de proiecte pentru municipiu se bazează pe fonduri europene, iar alte trei pe fonduri rambursabile, din credit. Cele trei proiecte cu fonduri rambursabile sunt modernizarea depoului de tramvaie, reabilitarea Cinema Dacia şi a 14 clădiri şcolare.

„Este anul speranţei din mai multe perspective, anul speranţei că vom scăpa de pandemie şi că ne vom reveni la umanitatea care caracterizează evoluţia omenirii. Vom redescoperi că ştim să facem şi lucruri bune, că mai sunt şi oameni frumoşi printre noi”, a mai spus edilul Iaşului. 

Ieşenii aşteaptă în următoarea perioadă şi demararea lucrărilor la cea mai mare sală polivalentă din România, însă până atunci, totul se bazează pe promisiunea premierului Nicolae Ciucă. 

Firmele care se înscriu la licitaţie trebuie să ia în calcul faptul că se va semna contractul doar dacă există finanţare. Contractul are o valoare estimată de la 213 milioane lei, iar municipalitatea aşteaptă oferte până pe 10 martie. Potrivit proiectului tehnic, Sala Polivalentă va avea o capacitate de peste 10.000 spectatori şi va fi structurată pe trei etaje.


Vă recomandăm să citiţi şi: 

Cum îşi distrug francezii cea mai mare companie energetică de stat încercând să diminueze scumpirea energiei

Argeşul, blocat la traseu. De la „Fabrica de permise“ a ţării la judeţul în care ai cele mai mici şanse să devii şofer

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite