Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Ca-n Kafka: Trei politicieni din Iaşi au murit în timpul unui proces de corupţie. În final, au fost achitaţi

4
26 Feb 2017 16:11:33
Autor: Ionuţ Benea
Neculai Răţoi, fost parlamentar, e unul dintre cei care au murit în timpul procesului FOTO Adevărul
Neculai Răţoi, fost parlamentar, e unul dintre cei care au murit în timpul procesului FOTO Adevărul

Un fost parlamentar, un fost consilier local şi un fost funcţionat din municipiul Paşcani, judeţul Iaşi, au murit în timpul unui proces de corupţie în care au fost inculpaţi. În final, aceştia au fost achitaţi pentru faptele imputate de procurori, la fel ca alte zeci de persoane.

29 de politicieni - foşti sau actuali consilier locaali din Paşcani, foşti parlamentari, dar şi actualul primar al municipiului - au fost achitaţi de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a României într-un dosar în care principalele acuzaţii au fost de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Printre cei achitaţi se numără Dumitru Pantazi, edilul-şef din Paşcani, dar şi Florin Constantinescu şi Neculai Răţoi, foşti parlamentari. Ultimul dintre ei a decedat în timpul procesului. Tot în timpul procesului au mai murit alte două persoane: Constantin Cojocaru - fost consilier local, şi Cristinel Vîngă - fost angajat al Finanţelor din Paşcani. Doar două persoane, din cele 32 trimise în judecată în mai 2015, au fost condamnate de Curtea Supremă: Mircea Zuzan, fost secretar al CL Paşcani - trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu şi fals, şi Nicoleta Negrescu, funcţionar al Primăriei -  un an de închisoare cu suspendare. În cazul lui Cristinel Vîngă nu s-a dispus achitarea, ci încetarea procesului penal ca urmare a decesului.

Acuzaţiile DNA

Cei 32 de inculpaţi au fost deferiţi justiţiei în urma unei afaceri de care ar fi beneficiat actualul primar Dumitru Pantazi, în perioada în care acesta era viceprimar. Potrivit rechizitoriului, istoria faptelor din dosar începe în 1997, atunci când între Primăria Paşcani şi SC Agrocomplex Lunca Paşcani, controlată de familia Pantazi, s-a încheiat un contract de închiriere cu privire la o suprafaţă de 60 de hectare. Potrivit procurorilor, la nivelul anului 2007 Agrocomplex, deţinută de actualul primar Pantazi, pe atunci viceprimar, avea datorii de aproape un milion de lei la bugetul local. Pentru a scăpa de plata datoriilor, reprezentanţii societăţii au solicitat Primăriei radierea debitului, invocând calamităţile naturale. Angajaţi ai Primăriei au întocmit un referat prin care scuteau de la plată firma lui Pantazi, iar „după emiterea hotărârii CL, la data de 25 septembrie 2007, Serviciul Finanţe Publice Locale Paşcani a procedat la ştergerea datoriilor respectivei persoane juridice în sumă totală de 962.950 lei (15.000 lei debit curent; 947.950 lei penalităţi)“ se arată în rechizitoriu.

La data de 29 octombrie 2007, Prefectura a formulat o acţiune în contencios administrativ prin care a solicitat Tribunalului Iaşi anularea ca nelegală a hotărârii respective. Justiţia a suspendat hotărârea de CL prin care se radiase datoriile, însă angajaţii Primăriei nu au reînscris debitele firmei lui Pantazi, dreptul Primăriei de a solicita banii prescriindu-se. Prejudicul calculat de procurori, şi care, dacă decizia va rămâne definitivă, nu va fi achitat niciodată, a fost de 480.000 de euro. De menţionat că doi dintre inculpaţi au recunoscut faptele în timpul cercetărilor şi au semnat acorduri de recunoaştere pentru un an, respectiv opt luni de închisoare cu suspendare. Judecătorii bucureşteni au dispus şi ridicarea sechestrelor impuse funcţionarilor şi politicienilor.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Stoica Avram
26.02.2017, 17:05:54

Atunci cei cu probleme de sănătate, vor prinde curaj în a se "lansa" în abuzuri, instigare, complicitate, neglijență în serviciu; achiziții publice - cu 800% sau de 8 ori gen Caritas și alte forme de "hoție" funcție de "gradul de prostie" a românilor, iar de recuperat pagubele - la Sfântu' Așteaptă.

+2 (2 voturi)
albu gaby
26.02.2017, 17:51:48

Ionut draga, din articol nu s-a inteles nimic! Din ce constau acele datorii,neplata chiriei pe cele 60 ha?! Care este legatura dintre datorii si calamnitatile naturale?! Din ce cauza au murit cele 3 persoane?! Stresul provocat de proces sau in accident de masina?! Daca toti au fost achitati(cei 2 cu intelegere au fost condamnati de pomana?!), inseamna ca acele acuzatii erai false?! Daca acuzatiile erau false, a comis DNA-ul un abuz in serviciu, si are o vina morala in moartea celor 3?! Abuzurile DNA cine le reclama si cine, unde le judeca?!

Petre67
26.02.2017, 19:52:33

Ce imi este f curios cum se por pune penalitati de 950.000 la numai 15.000 de datorie. In Pascani statul roman actúa ca o mafie?

+1 (1 vot)
Stan Toma
26.02.2017, 20:41:35

Cam ciudat articolul asta . Mai explica domnule odata cam ce doresti sa comunici ca n-am priceput mai nimic .

+1 (1 vot)