Cadou de Anul Nou la Iaşi: încălzire de infarct

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Datorii record la întreţinere
Datorii record la întreţinere

Ieşenii racordaţi la Centrala Electrică de Termoficare vor avea de plătit cu 40% în plus la factură începând din luna ianuarie. Cele peste 50.000 de familii racordate la sistemul centralizat de termoficare vor avea de înfruntat, imediat după Anul Nou, şocul unor facturi la încălzire cu 40% mai scumpe faţă de anul trecut.

Oficialii Primăriei Iaşi i-au anunţat pe clienţii CET că vor trebui să plătească 265 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată, faţă de 185 de lei cât costă în prezent. Noul tarif va fi aplicat începând cu luna decembrie, iar facturile de coşmar vor trebui plătite în ianuarie 2012. 

Ieşeanul care ieftineşte căldura
 Compania franceză Dalkia, care a preluat serviciul de furnizare a agentului termic la Iaşi,  va produce agentul termic la un cost de 316 lei, diferenţa fiind suportată din bugetul municipalităţii. „Noile preţuri au fost calculate în funcţie de costurile combustibilului, a energiei şi nu se aplică retroactiv“, a spus Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei Iaşi.

Iaşi: Căldură cu porţia pentru bun-platnici
Proiectul poate fi contestat de ieşeni


Oficialii din Primărie au realizat un proiect de hotărâre referitor la noile preţuri ale energiei termice, expus pentru dezbatere publică pe site-ul www.primaria-iasi.ro timp de 30 de zile. Teoretic, proiectul va fi aprobat luna viitoare în şedinţă de Consiliu Local, dar ieşenii care doresc să-l conteste au timp până atunci să depună reclamaţii la sediul Primăriei în zilele de luni, marţi, mivercuri şi vineri între orele 8.30 şi 16.30.

Paradoxal, mulţi dintre consilierii locali nici n-au lecturat proiectul de hotărâre. „Nu l-am citit pentru că nu ne-a fost transmis. Dacă proiectul va sta în picioare, îl vom vota. Nu putem aviza ceva care va reduce banii din buzunarele ieşenilor. Noul preţ este mare pentru că alte oraşe au costuri mai mici la căldură“, a spus consilierul local Gabriel Surdu.


Acesta susţine că edilii nu ar fi majorat costul gigacaloriei dacă ar fi luat măsuri timp de 20 de ani. Un alt consilier spune că Primăria nu ar trebui să suporte din bugetul local diferenţa dintre costul de producţie şi cel de facturare a agentului termic. „Majorarea mi se pare un element normal. Am dubii că Primăria va reuşi să plătească diferenţa dintre cele două costuri. Ieşenii care nu sunt la CET vor ajunge să plătească taxe locale pentru a acoperi consumul celor de la sistemul centralizat“, a spus consilierul local Radu Botez.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite