Calvarul ieşenilor care locuiesc în blocuri-turn fără lift. De 26 de ani urcă pe scări şi câte zece etaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele gâfâie pe scări în lipsa unui lift
Persoanele gâfâie pe scări în lipsa unui lift

În Iaşi sunt 30 de blocuri-turn care de la Revoluţie nu au lift, iar locatarii sunt nevoiţi să urce şi să coboare scările pe jos şi de câteva ori pe zi. Pentru bătrâni, bolnavi sau părinţii care au copii mici este cel mai greu.

Blocuri cu câte opt sau chiar zece etaje zac fără lift de 26 de ani. Tot de atunci locatarii de aici se istovesc cu urcatul treptelor. Cel mai greu le este celor care stau la etajele superioare. De multe ori bătrânii îşi roagă vecinii să le facă cumpărăturile ca să evite scările. Dar greu le este şi tinerilor. 

‘’Este foarte greu. Avem copii mici, urcăm cu ei în braţe, cu căruţul câte 7-8 etaje. Şi asta se întâmplă şi de câteva ori pe zi. Vă daţi seama că este obositor şi este o problemă care trenează de atât de mulţi ani. Avem mulţi vecini care au apartamente cu o cameră, le-au închiriat şi nu mai sunt interesaţi să punem mână de la mână şi să ne gospodărim, să cumpărăm cumva un lift pe cont propriu’’, spune o femei care locuieşte la etajul 7. 

Culmea, în unele dintre 30 de blocuri-turn este prevăzut spaţiul pentru ascensor, semn că în proiect era prevăzut un lift. La etajele inferioare însă a fost zidit, iar la etajele superioare a fost acoperit cu scânduri. Un lift ar costa aproximativ 20.000 de euro, însă reprezentanţii asociaţiei de proprietari susţin că oamenii nu îşi permit să strângă aceşti bani. 

‘’Noi am făcut foarte multe demersuri în aceşti ani, am fost în audienţe la primar, viceprimar, factori de decizie, dar am primit doar promisiuni şi nimic concret. Am vrut să punem pe cont propriu, dar o familie, în funcţie de suprafaţa apartamentului, ar fi trebuit să plătească între 400 şi 800 de euro, prea mult pentru ei’’, explică Mihai Andrieş, preşedintele Asociaţiei de Locatari Oancea. 

Autorităţile susţin că singura salvare pentru locuitorii din aceste blocuri ar fi accesarea de fonduri europene. Asta înseamnă că primăria şi asociaţiile de proprietari ar contribui cu câte 20% din sumă, iar restul de bani ar fi nerambursabili. 

Vă mai recomandăm:

Persoanele în scaune cu rotile, umilite de autorităţile din Iaşi. Lifturile de la un pasaj reabilitat cu fonduri europene sunt nefuncţionale

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite