Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Când vine vorba despre Iaşi… De ce nu vreau să ne lăsăm păcăliţi

45
14 May 2013 19:46:31
Ramona Ursu

Când vine vorba despre Iaşi, nu pot să fiu păcălită. Am să vă povestesc şi de ce. Citeam, zilele trecute, amintirile unui coleg-jurnalist, după o vacanţă în care a trecut şi prin oraşul meu. Am să vă spun acum realitatea mea despre realitatea lui.

Când vine vorba despre Iaşi, mă cuprinde un straniu sentiment de bucurie amestecată cu revoltă. Bucuria e firească. E oraşul în care m-am născut şi am trăit 30 de ani. E oraşul în care îmi creşte copilul. E oraşul pe care-l ştiu cu toate bunele şi relele lui. E oraşul despre care, ca jurnalist, am scris sute de poveşti. Toate m-au făcut să pot simţi oraşul doar de jos în sus. Să-l văd în suferinţa lui, în dramele lui, în zbaterile lui, în lacrimile lui.

Când vine vorba despre Iaşi, am aflat de la colegul-jurnalist că, la intrarea în oraşul meu, apar micile întreprinderi, depozitele, centrele comerciale. Imaginea, mai spune el, este a unui “oraş în plin avânt economic”, împânzit acum de lucrări edilitare, dar care priveşte spre Vest.

Când vine vorba despre Iaşi, revolta îmi devine şi ea firească. Lucrările edilitare sunt acolo în fiecare an, de zece ani. Niciodată făcute după un plan. Niciodată cu un final. Sunt aceleaşi ”mari proiecte”, fluturate prin faţa ieşenilor în toate campaniile electorale. Sunt aceleaşi ”modernizări” pentru care oraşul a fost îndatorat, în 2007, timp de 22 de ani, cu 50 de milioane de euro. Banii s-au topit. Au rămas doar datoria noastră şi veşnicele şantiere.

Când vine vorba despre Iaşi, mai citesc că ”romanticul bulevard care porneşte de la Palatul Culturii, trecând pe lângă Trei Ierarhi, Mitropolie, este în plină refacere”.

Când vine vorba despre Iaşi, acel romantic bulevard Ştefan cel Mare a fost mutilat de la un capăt la altul, după ce zeci de tei, sufletul oraşului, au fost smulşi din rădăcini, în primăvara asta. E acelaşi bulevard, demult romantic, umplut de salcâmi japonezi, ultima ”viziune” a unei administraţii publice huiduite în stradă de sute de oameni.Viziune care a primit nota 2 de la cei mai mari arhitecţi ai oraşului.

Când vine vorba despre Iaşi, mai aflu de la coleg că, dacă tot s-a ridicat, mall-ul din spatele Palatului Culturii, despre care ”s-au scris şi s-au vorbit multe”, ”are meritul de a readuce la viaţă partea din spate a Palatului, căzută în degradare în ultimele decenii”.

Când vine vorba despre Iaşi, acel mall este, de fapt, marele proiect imobiliar Palas, declarat ilegal, definitiv şi irevocabil, de trei instanţe. ”Spălat”, apoi, pe jumătate, de alţi magistraţi mai "înalţi". Este acelaşi Palas, pentru care Iaşiului i-au fost smulse, în 2004, 12 hectare de teren, date pe furiş de Primărie unui ”prieten cu bani”. Acel ”mall cu terase” este cel mai mare tort din care se înfruptă acum şi un ministru, Relu Fenechiu. Domnia sa, unul dintre cei mai înflăcăraţi susţinători ai proiectului, a fost răsplătit cu un hotel de lux la Palas, de acelaşi ”prieten cu bani”.

Când vine vorba despre Iaşi, mai aflu că, dacă mai aşteptăm un an sau doi, merită să vizităm Iaşiul, care se pregăteşte ”pentru vremuri mai bune”.

Când vine vorba despre Iaşi, aceste ultime cuvinte ale colegului-jurnalist îmi aduc aminte de sloganul de campanie electorală a primarului Gheorghe Nichita: ”Lucrurile importante au nevoie de timp”. De atunci au mai trecut cinci ani şi încă o campanile electorală.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

45 Comentarii

Paun Al
14.05.2013, 20:24:38

De peste zece ani Iasul de un imens santier , in care ne "rupem " masinile, fara sosea de centura , fara trasee de circulatie fluide , fara un aeroport european , fara o sosea care sa ne lege cu Europa ....in care vechile complexe industriale au fost rase fizic si pe terenurile ramase se ridica falnic... supermarketuri Fara invatamantul universitar in care vreo 70 de mii de studenti cheltuiesc banii parintilor , Iasul ar arata jalnic. Lucrurile importante au nevoie de ...multi bani imprumutati, pe care generatia viitoare va trebui sa-i plateasca . E ca si cum m-as imprumuta acum , ca sa-mi fie bine si copilul meu va trebui sa-mi plateasca imprumutul . In ce masura guvernele ,administratiile locale au voie sa indatoreze generatiile viitoare ...ca unora sa le mearga bine ...acum? Nu ar trebui interzis asta prin noua constitutie ? Fiecare generatie sa-si plateasca propriile cheltuieli , greseli ...

+10 (10 voturi)
Vanatorul/d.c.
14.05.2013, 20:44:38

Pentru cei care nu-l citesc (si bine fac..!) si deci nu-l cunosc pe "colegul jurnalist" la care facea d-na Ursu referire, va informez ca e vorba de unul dintre cei mai devotati admiratori ai politicii nationale de manipulare si demolare, cu care PSD-ul ne spala creieri, ne saraceste orasele si le distruge istoria, toate astea cu o abnegatie si consecventa care ar fi fost de invidiate pana si de bolsevicii ai caror urmasi sunt acesti primari pesedisti..! Jurnalistul poarta numele de Ovidiu Nahoi iar articolul lui referitor la orasul Iasi e undeva pe-aici , prin bloggeria asta..!

+5 (7 voturi)
Vanatorul/d.c.
14.05.2013, 20:49:17

Erata: undeva prin randul 5 e un "de" care n-are ce cauta pe-acolo. Da' uite ca revoltat fiind, l-am scapat din greseala..!

+1 (1 vot)
Delfina
14.05.2013, 21:26:51

Subscriu întrutotul la comentariu făcut de Păun Al. la care aş mai avea de adăugat,ca şi la articolul doamnei Ursu că dacă alţii care au climat deşertic împăduresc munţi întregi sau fac agricultură cu picătura sau sub sere,noi, care suntem avantajaţi de climă ,tăiem tot,defişăm tot ca să fim siguri că am distrus. Nu numai că a tăiat administraţia teii şi a planta salcâmi japonezi dar a mai pus şi nişte ghivece de lemn cu stema de cap de bour pe ele şi cu copaci la ghiveci !Atâta pot ei.Şi tocmai când să mă mir de hărnicia centrală a autorităţilor( că în cartierele mărginaşe nu cred că vor ajunge) şi să mă uimească zelul gospodăresc al primarului am aflat şi motivul la Gala Uniter : Iaşi-ul va fi capitală culturală europeană.Norocul nostru.Acu' câte alte vile şi depozite şi întreprinderi private s-or mai ridica cu acest prilej ca să "schimbe faţa oraşului " nu putem şti noi,oamenii de rând,dar ar putea afla la vreme gazetarii. Cât despre Complexul Pallas, nu aş fi avut nimic împotrivă să se contruiască altceva în locul nenorocitului de ştrand dar avându-se în vedere o armonizare cu arhitectonica Palatului Culturii şi o punere în valoare a perspectivei acestuia.Or asta nu se vede.Şi nu se vede nimic din ce ar fi putut să însemne preluarea şi modernizarea unor elemente de tradiţie arhitectonică românească ce - după părerea mea- ar fi dat mai multă personalitate zonei şi oraşului.Nu trebuie importat nimic fără discernământ ci trebuie neapărat pusă amprenta personală. Asta dă unicitate unui loc.

+4 (4 voturi)
Delfina
14.05.2013, 21:40:29

Erată : două litere mancate : "plantat" în loc de "planta" - fraza 2

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (45)