Care sunt caracteristicile apei potabile. Ce indicatori arată că apa este poluată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa potabila
Apa potabila

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi arată într-un raport de activitate care sunt caracteristicile apei potabile şi care sunt indicatorii chimici care pot fi măsuraţi prin analize de laborator.

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi arată într-un raport de activitate care sunt caracteristicile apei potabile . Potrivit specialiştilor, apa potabilă are o anumită temperatură, culoare, gust, miros, turbiditate, duritate şi pH.

Temperatura apei potabile se înregistrează între 8 şi12 ˚C. În cazul apelor subterane, a căror temperatură este constantă, temperatura poate fi un indicator indirect de poluare, atunci când în sursa de apă pătrund poluanţi din exterior. Apa potabilă nu are culoare şi nici miros. Apa colorată intens indică o poluare cu substanţe toxice, la fel cum apa care miroase poate fi un indicator al unor elemente naturale regăsite în exces în sursa respectivă.

„Apa potabilă are un gust plăcut. Un gust metalic al apei indică o concentraţie crescută de fier. Un gust sălciu, indică o concentraţie crescută de calciu. Gustul amar este determinat de magneziu iar cel sărat de cloruri”, se arată în raportul citat.

În apa potabilă se admită o tulbureală de 1NT (n.r. unitate specifică de măsurat). Unităţile care sunt peste această valoare arată că sursa respectivă este poluată. Turbiditatea apei este dată de particule fine care nu se sedimentează în timp. „Duritatea apei poate fi: moale, cu 4-8 dGH, semidură, cu 12-18 dGH; dură, cu 18-30 dGH. 

Duritatea depinde de săruri de calciu, magneziu, aluminiu şi fier dizolvate în apă”, precizează DSP. Ph-ul apei trebuie să fie cuprins între 6,8 – 8,5, adică că fie neutru. Atunci când pH-ul apei este sub 5,6 se consider că apa este acidă. Atunci când pH-ul trece de 11, apa este alcalină şi irită ochii, pielea şi mucoasele.

„În 2016, laboratorul  de Chimie sanitară/toxicologie de la DSP, a analizat următorii indicatori chimici, interpretaţi conform Legii privind calitatea  apei potabile nr. 458/ 2002 si Ordinul MS 119/2014 privid calitatea apei de îmbăiere: clor, amoniac, nitriţi, nitraţi, pH, duritate, indice de permanganat, sodiu, metale, cianuri libere, turbiditate, respectiv: clor - 2013 determinări din care 167 necorespunzătoare; amoniac - 722 determinări cu 25 necorespunzătoare; nitriţi - 493 determinări cu 14 necorespunzătoare; nitraţi - 788 determinări cu 188 necorespunzătoare; indice de permanganat - 702 determinări cu 5 necorespunzătoare; duritate - 251 determinări cu 24 necorespunzătoare; pH - 204 determinări cu 12 necorespunzătoare; cianuri libere - 68 determinări cu 0 necorespunzătoare”, se mai arată în comunicatul citat.

DSP Iaşi a analizat anul trecut  2.530 de probe de apă potabilă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite