Există o poziţie sexuală care te ajută să rămâi însărcinată mai repede? Explicaţia ginecologilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Sfaturile potrivit cărora practicarea unor anumite poziţii sexuale cresc şansele de a rămâne însărcinată nu se bazează pe nicio informaţie ştiinţifică. Specialiştii arată că astfel de sfaturi sunt doar nişte poveşti care circulă în rândul femeilor, transmise de cele mai multe ori tot de femei.

Practicarea unor anumite poziţii sexuale nu favorizează mai mult decât altele apariţia unei sarcini. Şansele de a rămâne însărcinată cresc considerabil dacă partenera foloseşte teste de ovulaţie.

Dr. Răzvan Socolov, medic ginecolog în cadrul Maternităţii „Elena Doamna” din Iaşi, a explicat pentru „Adevărul” că, din punct de vedere ştiinţific, nu există dovezi potrivit cărora practicarea unor poziţii sexuale ar creşte şansele de a rămâne însărcinată. 

Medicul a arătat însă că, cel puţin teoretic, repausul la pat după un raport sexual poate favoriza apariţia sarcinii. Acest lucru se explică prin faptul că şansele ca spermatozoizii să urce în uter ar fi mai mari atunci când partenera rămâne întinsă în pat, în comparaţie cu situaţia în care aceasta se ridică imediat după raportul sexual. 

Repausul la pat după un raport sexual poate fi util mai ales femeilor care au un uter retrovers, adică un uter înclinat posterior, în loc de anterior. Acest tip de uter este diferit faţă de cel antevers, întâlnit la majoritatea femeilor, întrucât dacă ultimul este îndreptat anterior faţă de vezica urinară, uterul retrovers este îndreptat posterior faţă de coloană.

„Nu există dovezi clare faţă de anumite poziţii favorizante. Este adevărat că, teoretic, repausul după raport ar putea favoriza menţinerea spermei în vagin, ceea ce se spune că ar prelungi şansa ca spermatozoizii să urce în uter. Acest lucru este valabil mai ales dacă partenera are un uter retroversat - lăsat spre coloană - şi repausul întins în pat, stând pe burtă, îl redresează. Dar, nu este ceva demonstrat ştiinţific”, a arătat dr. Răzvan Socolov, medic primar ginecolog.

Specialistul a mai subliniat că tratamentele cu antibiotice sau folosirea dezinfectantelor înainte de un raport sexual nu favorizează apariţia unei sarcini, la fel cum aceasta nu este facilitată nici de duşurile vaginale de după încheierea actului sexual. 

Dr. Răzvan Socolov a arătat că o femeie care vrea să rămână însărcinată trebuie să-şi calculeze perioada în care şansele de a rămâne însărcinată sunt maxime. Mai exact, dacă aceasta are ciclul regulat, perioada optimă pentru a rămâne gravidă este la jumătatea perioadei dintre menstruaţii. În plus, şansele de a concepe un bebeluş cresc dacă partenera foloseşte teste de ovulaţie, teste care ajută la determinarea perioadei fertile. 

„Pentru a-şi creşte şansele de a rămâne însărcinată, partenera trebuie să îşi calculeze perioada de şansă maximă a unui raport. Pentru aceasta se recomandă raporturile la jumătatea perioadei dintre menstruaţii, daca ciclurile sunt regulate. Dacă nu, sau dacă partenera vrea să aibă şanse mai mari să rămână însărcinată, trebuie să folosească teste de ovulaţie. Acestea sunt simple, asemănătoare testelor de sarcină şi dau - când sunt clar pozitive - intervalul de 24 ore în care se produce ovulaţia. Deci trebuie raport în ziua respectiva şi în ziua de după”, a mai precizat medicul

Potrivit ginecologului, femeilor care vor să rămână însărcinate li se recomandă să ia suplimente de acid folic, Inositol, vitamina E şi oligominerale. De asemenea, femeile care vor un bebeluş trebuie să evite stresul în perioada conceperii acestuia. 

 

Citeşte şi:

 

Ce alimente te ajută să-ţi păstrezi sănătatea dentară în sarcină

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite