Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Castana fierbinte din justiţia ieşeană. Dosarul de trafic de influenţă al fostului şef de la Tribunal le dă frisoane magistraţilor ieşeni

4
26 Dec 2014 09:46:47
Autor: Ionuţ Benea
Radu Tărniceriu este inculpat într-un dosar de care fug toţi colegii săi judecători FOTO Adevărul
Radu Tărniceriu este inculpat într-un dosar de care fug toţi colegii săi judecători FOTO Adevărul

Dosarul în care fostul şef al Tribunalului Iaşi, Radu Tărniceriu, este acuzat de trafic de influenţă, a fost pasat între şase judecători în doar două săptămâni. Magistraţii refuză să judece invocând că l-au cunoscut pe Tărniceriu şi nu pot fi obiectivi.

Jumătate dintre judecătorii Secţiei Penale a Curţii de Apel Iaşi, instanţa la care a fost înregistrat dosarul magistratului, s-au abţinut în ultimele două săptămâni. Trimis în judecată la începutul acestei luni, dosarul în care pe lângă Radu Tărniceriu (foto) mai este inculpat şi comisarul Ioan Leonte, de la Protecţia Consumatorilor, a fost repartizat iniţial judecătoarei Elena Scriminţi. Aceasta a formulat prima cerere de abţinere, fiind urmată şi de alţi cinci colegi cărora le fusese repartizată aleatoriu cauza. Printre cei care s-au abţinut se mai numără judecătorul Gabriel Tarlion sau Daniela Dumitrescu. Motivul abţinerii judecătorilor de la Curtea de Apel Iaşi era previzibil. Magistraţii invocă faptul că au fost colegi cu Tărniceriu din perioada în care acesta a condus Tribunalul, precizând că nu ar putea fi obiectivi în soluţionarea cauzei.

Dosarul ar putea fi strămutat 

Ultima cerere de abţinere îi aparţine judecătoarei Dumitrescu, fiind admisă la finele săptămânii trecute. Tot atunci, s-a stabilit ca următorul termen de judecată al procesului să fie pe 21 ianuarie. Până atunci, teoretic, soarta acestei cauze ar trebui să fie tranşată. 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi au formulat zilele trecute o cerere de strămutare, înregistrată deja pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. Magistraţii bucureşteni urmează să se pronunţe asupra cererii pe 19 ianuarie, soluţia urmând a fi, cel mai probabil, mutarea dosarului la o altă instanţă din zona Moldovei.

Trafic de influenţă de 50.000 de euro 

După trimiterea în judecată de către DNA Iaşi, judecătorul Radu Tărniceriu a fost suspendat din funcţiile de magistrat şi de preşedinte al Tribunalului Militar Iaşi. Judecătorul este acuzat că ar fi acceptat promisiunea de a primi 50.000 de euro de la Ioan Leonte, fost primar în Gorban, pentru a-l ajuta să obţină o soluţie favorabilă cu privire la un litigiu prin care Leonte cerea intabularea unui teren de 282 de hectare. Terenul respectiv se afla în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului în proprietatea comunei Gorban, fiind obţinut în cele din urmă, fraudulos, de o firmă controlată de Leonte.

În ceea ce priveşte implicarea lui Tărniceriu, anchetatorii ieşeni au precizat că, în perioada august 2010 - septembrie 2010, Leonte i-ar fi promis acestuia, dar şi vecinului lui Tărniceru, Emanuel Osoianu, personaj care se ocupa de chestiuni imobiliare, suma de 50.000 de euro pentru a interveni pe lângă doi magistraţi care judecau un litigiu privind terenul respectiv.

Procesul se afla în stadiul de apel, în prealabil solicitările de intabulare făcute de firma lui Leonte fiind respinse atât la Judecătoria Răducăneni, cât şi la Biroul de Cadastru de acolo. „Suma de 50.000 euro promisă iniţial de Leonte Ioan în schimbul pronunţării unei decizii favorabile pentru societatea comercială, în apel, în dosarul Tribunalului Iaşi, urma să fie dată/primită după vânzarea terenului vizat de operaţiune, urmând să fie împărţită în cote egale între Tărniceriu Radu-Dimitrie şi Osoianu Emanuel“, au precizat procurorii DNA.

În timpul procesului, susţin anchetatorii, Radu Tărniceriu l-ar fi consiliat pe Leonte, prin intermediul lui Osoianu, cu privire la parcursul din instanţă al dosarului. De asemenea, judecătorul ar fi facilitat depunerea unor înscrisuri la dosar, deşi nu ar fi avut acest drept.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

dracon
26.12.2014, 10:12:46

Toti magistratii care refuza ca si in cazul acesta sa judece un posibil infractor ,sa fie scosi din magistratura si sa li se taie pensiile speciale . Inseamna ca justitia nu mai este oarba si trage cu ochiul la functia si gradul de prietenie a inculpatului. Pe mine ma lasa fara paine ptr ca nu vreau sa execut un ordin al patronului si nu iau plata serviciului facut , chiar unei rude.

+3 (3 voturi)
mitrut
26.12.2014, 10:36:20

Principala batalie a justitiei este cea cu mafiotii din interiorul ei! Sper sincer sa reuseasca!

+3 (3 voturi)
calu
26.12.2014, 14:01:57

Trimiteti'l la....Haga!

M Costi
27.12.2014, 05:46:45

Au salarii uriase pt nivelul veniturilor medii din Romania , au pensii aberant de mari pt nivelul pensiilor romanesti , au multe alte avantaje insa unii judecatori si procurori continua sa caute spaga ! Imi mentin parerea ca legea este prea blanda cu magistratii corupti , pentru acestia ar trebui ca pedepsele sa fie duble sau triple decat in cazurile in care nu sunt implicati oameni ai Legii. Cata vreme va exista macar un singur caz de magistrat judecat si condamnat pt coruptie , nu se va putea vorbi de Justitie independenta. Astfel de cazuri in care judecatorii se auto-recuza ar trebui judecate cu celeritate de ICCJ !

+1 (1 vot)