articolul anterior articolul urmator

Cât de autentică este Sfânta Parascheva. Biserica invocă un act de la 1641, însă n-a făcut niciodată o expertiză: „Cine neagă să ne prezinte argumente!“

100
13 Oct 2016 04:02:23
Autor: Ionuţ Benea
Sfânta Parascheva atrage anual sute de mii de pelerini, ce vin la Iaşi din toate colţurile ţării FOTO Ionuţ Benea
Sfânta Parascheva atrage anual sute de mii de pelerini, ce vin la Iaşi din toate colţurile ţării FOTO Ionuţ Benea

100 Comentarii

M Costi
13.10.2016, 07:41:16

Da , normal...este nevoie neaparat de o comisie de expertiza , eventual de la CNADTCU , sunt experti in ...intocmiri de comisii ! Si tot asa , daca prima comisie nu da rezultatul ...asteptat , o desfiintam , facem o a doua comisie , chiar si a treia sau a patra ....

-12 (32 voturi)
catalin toader
13.10.2016, 08:06:21

Zau daca stiu la ce-ar putea servi o expertiza. Cei care cred in minunile sfintei, nu au nevoie de nicio dovada ca sa stea in ploaie si frig pentru a atinge racla. Celor care nu cred, nicio expertiza si nicio dovada nu li se va parea suficienta. Ca om care este nevoit sa studieze in fiecare an procesiunea (locuiesc in apropiere) spun ca nu sunt sigur daca Sf, Parascheva este sau nu ocrtotitoarea Moldovei sau a celor in nevoie, dar patroana frigului si a ploii cu siguranta este. Asa ca in fiecare an, vremea frumoasa cu cateva zile inainte, se strica brusc si incep ploile. Dar nu pelerinii sunt principala problema, ci zelul autoritatilor (laice sau ecleziastice). Anul acesta au inchis circulatia in zona Catedralei cu aproape o saptamana inainte, in ciuda faptului ca nu era lume la rand. Nu conteaza ca intr-un perimetru vast, supus restrictiilor (atat auto, cat si pietonale) locuiesc mii de oameni, sunt zeci de firme si institutii. Numai ca anul acesta, s-o fi suparat si sfanta pe circul creat in jurul ei, asa ca vremea a fost mai rea decat oricand.

+21 (33 voturi)
M Costi
13.10.2016, 08:28:37

@catalin toader - Inainte de a fi credinciosi sau atei , suntem in primul rand ....carcotasi ! (Nu e specific doar romanilor , e problema generala la cei cu radacini latine ) Daca autoritatile s-au pregatit din timp , au luat masuri pt a evita haosul , imbulzeala , incidentele etc. , intrebam : " De ce atata zel ?" Daca aceleasi autoritati nu luau masuri din timp, ne-am fi intrebat : "De ce n-au luat masuri preventive ? Totdeauna sunt luate ( autoritatile) pe nepregatite ...din cauza ca sunt incompetente ...huooo ! ....trebuie schimbat sistemul...asa nu mai merge...etc. etc !" P.S. Pelerinaje religioase au loc in multe alte tari , chiar si in tari la care romanii se uita cu invidie pt gradul de democratie si bunastare la care au ajuns ! Va deranjeaza faptul ca doua saptamani pe an este aglomerata zona in care traiti si sunt restrictii de circulatie ? Nu cred ca de fapt asta va deranjeaza , altele sunt cauzele , n-are rost sa le comentez. Insa , va intreb : Bun , nu va intereseaza motivele pt care merg pelerinii la Iasi , nu discutam despre partea religioasa , insa nici faptul ca orasul dvs este vizitat de zeci de mii de oameni , ca in acest timp comerciantii locali isi dubleaza vanzarile , ca autoritatile locale organizeaza expozitii , târguri , manifestari culturale , concerte in aer liber etc. ? Si ca toate acestea contribuie la cresterea bunastarii orasului in care traiti ?

-4 (28 voturi)
Paun Al
13.10.2016, 07:53:10

„Noi facem această afirmaţie, că sunt autentice. Cine neagă autenticitatea, să ne şi prezinte în baza a ce îşi dă cu părerea , sau ce argumente are ca să nege autenticitatea." Asa functioneaza religia ...pe baza de "afirmatii", crezute de ceilalti .

+11 (33 voturi)
cloudvick
13.10.2016, 08:23:10

Autentica sau nu aduce PROFIT!

+2 (12 voturi)