Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Cât costă litrul de benzină în Basarabia. Cozi infernale în vămile cu Republica Moldova pentru un „plin“ în ţara vecină

8
4 Aug 2015 17:19:12
Autor: Cezar Pădurariu
Cozile în Vama Sculeni se întind pe kilometri FOTO Facebook
Cozile în Vama Sculeni se întind pe kilometri FOTO Facebook

Potrivit rapoartelor Poliţiei de Frontieră, mii de autovehicule au ajuns să tranziteze zilnic punctele de trecere ale graniţei dintre România şi Republica Moldova. Majoritatea şoferilor trec în ţara vecină pentru un plin de benzină.

Posesori de autovehicule români, în special din judeţele Iaşi şi Vaslui, se aliniază în ultima perioadă la cozi kilometrice formate la punctele de trecere ale frontierei cu Republica Moldova de la Sculeni sau Albiţa.

"Declicul" poftei românilor de a trece graniţa cu Basarabia a fost hotărârea Guvernul Republicii Moldova din data de 16 iunie 2015, potrivit căreia cetăţenii Uniunii Europene nu mai sunt obligaţi să prezinte în punctele vamale de la graniţa cu Basarabia paşapoarte sau cărţi de identitate biometrice, ci pot trece graniţa doar în baza cărţilor de identitate simple.

Începând din 19 iunie, când hotărârea a intrat în vigoare, zeci de mii de maşini româneşti au trecut în Republica Moldova, iar posesorii lor s-au oprit cu predilecţie în benzinăriile din apropierea punctului de trecere al frontierei pentru a-şi face un plin de carburant, cantitatea maximă care poate fi trecută peste graniţă, potrivit legislaţiei.

Potrivit Poliţiei de Frontieră Iaşi, în prima lună de la eliminarea paşaportului s-a înregistrat o creştere de 40.000 de persoane care au trecut prin vămile cu Republica Moldova, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Un litru de benzină 95 costă în Republica Moldova 3,87 de lei, faţă de 5,8 lei in România. Diferenţa e mare şi la motorină: un litru în Basarabia este taxat cu 3,41 de lei, comparativ cu 5,26 lei în benzinăriile româneşti. "Turiştii de benzină" spun că economisesc în jur de 150 de lei la un plin de carburant.

Mulţi dintre ei aleg să-şi umple şi portbagajele cu alimente, în condiţiile în care preţul acestora este la jumătate faţă de România în Republica Moldova. Problema este că interesul uriaş al românilor crează cozi uriaşe, în special în perioada week-end-ului. Aglomeraţia este cu atât mai mare în ultimele zile, cu cât la punctele de trecere ale frontierei ajung şi cetăţenii basarabeni care se întorc acasă din Europa pentru concedii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Claudiu Ionut
4.08.2015, 19:34:22

Si care ar fi problema? Se face cumva ceva ilegal?

Stefanescu Marian
4.08.2015, 20:13:14

Păi da,noi producem ceva petrol,Moldova nu produce niciun baril,dar are prețurile mai mici ca în România.La noi este prețul la benzină și motorină mai mare că în multe țări din Europa care nu produc deloc petrol.Asta este din cauza accizelor exagerate ale guvernului Ponta care acum vrea să crească și prețul la gaze ca să mărească salariile bugetarilor,pensiile și ajutoarele sociale.

0 (2 voturi)
commikilla
4.08.2015, 21:54:46

Cozile sunt ptr moldovancele care si-au deschis "biznis" cu cracii si acorda discount de la trei romani in sus.

-1 (1 vot)
Mihai Popescu
4.08.2015, 22:11:21

Probabil ca s-a descoperit petrol in Moldova si inca nu a fost vindut la OMV. Profitati de ocazie pt, ca romanasii nu mai au dupa ce sa profite.

-1 (1 vot)
Iosiv Varga
4.08.2015, 22:41:49

Nu faceti mare valva! Daca ajunge la urechea lui PUTIN ..adio benzina ieftina! Sau vreti sa ,,moara si capra vecinului"??? DECI ATENTIE!!! PROFITATI ,NU FITI INVIDIOSI....

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările