Cât dai şpagă ca să ajungi asistentă la Boli Infecţioase în Iaşi. Vezi cum negociezi o angajare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asistenta Elena Rotaru şi kinetoterapeutul Elena Leonte şi-au luat angajamentul să angajeze o absolventă de şcoală sanitară şi să pensioneze o mătuşă sănătoasă în schimbul a 2.500 de euro, respectiv 1.500 de euro.

Cele două angajate ale Spitalului de Boli Infecţioase au fost filmate cu camera ascunsă în timp ce un reporter „ADS“ negocia pensionarea pe caz de boală a unei mătuşi fictive, în vârstă de 42 de ani, fără niciun fel de afecţiune. Preţul serviciului: 1.500 de euro. „O s-o trimit la comisie ca o fată de acolo să-i promită, că nu vreau s-o pun să cheltuiască şi să-mi ceară după aia banii înapoi.

Când este, o să dea cu mânuţa ei banii, când o să stea internată la Socola o să plătească, când o să stea la inimă o să plătească“, spune Elena Leonte. Prezentă la „negociere“, asistenta Elena Rotaru vine cu ideea că mătuşa ar putea să plătească aceeaşi sumă şi să se angajeze ca infirmieră la spital.

Cele două angajate au soluţii şi când li se cere părerea privind angajarea unei absolvente de şcoală sanitară. „Are 2.500 de euro, are atâţia bani?“, întreabă Rotaru. „Când termină, să vină cu diploma încoace şi vedem“, încheie Leonte.

Vezi dialogul dintre cele două cadre medicale cu reporterul sub acoperire

Asistentele care pensionează şi angajează ilegal la Infecţioase

Asistenta Elena Rotaru şi kinetoterapeutul Elena Leonte, angajate ale Spitalului de Boli Infecţioase, au negociat cu reporterii „ADS“ pensionarea pe caz de boală a unei mătuşi fictive sănătoase, dar şi angajarea ca asistentă a unei absolvente a Şcolii Postliceale Sanitare. Cele două au fost filmate cu camera ascunsă în timp ce ofereau detalii cu privire la firul pensionării ilegale.

Necesar era ca mătuşa să aibă 25 de ani vechime pe cartea de muncă, iar în toamnă să le contacteze pentru a trece la fapte. „Vezi dacă are trecut de 25 de ani de muncă, că se poate. Ca să nu începem să cheltuim degeaba. Să-ţi dea o copie după cartea de muncă şi vedem. O s-o trimit la o fată de la comisie să-i promită, că nu putem vorbi aşa. Când o să stea internată la Socola o să plătească, la inimă o să plătească“, spune kinetoterapeutul Elena Leonte.

Prezentă la „negociere“ este şi asistenta Elena Rotaru, care vine cu ideea că mătuşa fictivă, având doar 42 de ani, ar putea să plătească aceeaşi sumă şi să se angajeze ca infirmieră la spital. „Dar mătuşa ta de ce nu vrea să lucreze?  Nu vrea ea să fie aici angajată la spital? Gândeşte-te, du-te şi le pune cap la cap,  dacă se pensionează la anu’ poate să i-o ia. Aşa, dacă lucrează n-are treabă, şi e tânără. Ca s-o pensionezi trebuie s-o scoţi cu demenţă, cu nebuneală, ş-apoi o mai cheamă la Bucureşti la controale“, spune Rotaru. Ideea îi surâde şi lui Leonte. „O costă tot cam 1.000-1.500. E aproape cât pensionarea şi-i şi sigur“, spune Leonte.

Postul de asistentă la Infecţioase: 2.500 de euro
Asistentele par să aibă rezolvare şi când li se cere părerea privind angajarea unei proaspete absolvente a Şcolii Sanitare. Dacă are 2.500 de euro este asigurată. „O zis că vrea ca asistentă, nu? Şi are 2.500 de euro, are atâţia bani?“, întreabă Rotaru. Când răspunsul afirmativ i-a ajuns la urechi, intervine Leonte: „Când termină să vină cu diploma încoace şi vedem“.

Neagă discuţia
Când reporterul a dezvăluit că este ziarist, cele două asistente au negat că au purtat astfel de discuţii. „Aveţi dovadă?  Da? Arătaţi-mi dovada. Neg că am vorbit, nu vă cunosc. Pe sănătatea şi pe fericirea mata te juri că am zis aşa ceva?“, a fost reacţia Elenei Leonte (foto jos).

image

Vezi mai jos reacţia Elenei Leonte

La fel a reacţionat şi asistenta Rotaru. „Eu nu vă cunosc! Daţi-i afară! (n.r. – către portar)“, spune Elena Rotaru (foto jos)

image

Vezi mai jos reacţia cadrului medical

Conducerea unităţii va întruni de urgenţă Consiliul de Etică pentru a stabili cum vor fi sancţionate asistentele. Managerul Carmen Dorobăţ şi-a amintit că Rotaru are antecedente la locul de muncă.

Încurca injecţiile
„O să luăm nişte măsuri de ordin disciplinar în cadrul Consiliului de Etică pe care-l vom întruni de urgenţă. Dacă asemenea fapte se adeveresc o să fie o pedeapsă mai aspră decât o mustrare sau un avertisment. Pe asistenta Rotaru că am mutat-o în urmă cu 3-4 ani să lucreze la clădirea de lângă poartă pentru că încurca injecţiile, dozele“, spune managerul Carmen Dorobăţ.

82 de ieşeni lăsaţi fără pensie de la începutul anului

Modificările legii 119/2010 privind reevaluarea capacităţii de muncă  au lăsat fără pensie, de la începutul acestui an, 82 de persoane din judeţ. Specialiştii susţin că noile criterii de pensionare sunt mai numeroase, iar membrii comisiilor de expertiză au devenit mai exigenţi. „S-au schimbat criteriile de pensionare, acestea sunt mult mai severe. Multe persoane au fost reîncadrate de la o pensie de gradul III de la una de gradul II. Au fost şi 82 de persoane care au rămas fără pensie pentru că nu mai corespundeau criteriilor“, spune Adriana Grecu, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP).

Pensionările noi, la jumătate
O reticenţă în pensionarea pe caz de boală se observă şi în numărul de cazuri noi înregistrate la CJP. Dacă înainte de controale în fiecare lună se depuneau câte 180-200 de dosare noi de pensionare pe caz de boală, în prezent, media lunară este de doar 70.

„Şi medicii au devenit mai atenţi, mai ales că au fost doctori depistaţi că făceau documentaţii medicale false, care probabil au fost sancţionaţi. În ultimele luni am avut maxim câte 70 de înscrieri noi, mai puţin de jumătate de cât aveam în anii anteriori“, explică directorul Casei Judeţene de Pensii. Pensiile pe caz de boală sunt de trei tipuri: de gradul I, când persoana şi-a pierdut în totalitate capacitatea de muncă şi are nevoie de însoţitor, de gradul II, când persoana şi-a pierdut capacitatea de muncă, dar se poate autoîngriji, şi de gradul III, când mai are jumătate din capacitatea de muncă. La nivelul judeţului Iaşi, din totalul de 22.270 de pensionări pe caz de boală, 1.368 sunt de gradul I, 12.143 de gradul II, iar 9.265 de gradul III.

Mai citiţi:

VIDEO Fabrică de avorturi ilegale din centrul Iaşiului. Pentru 1000 de euro ar fi întrerupt o sarcină de patru luni şi jumătate

Doctoriţele ieşene care fac avorturi ilegale, cercetate de Colegiul Medicilor

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite