Cât de sănătoşi sunt dinţii copiilor în România. „Odată cu înaintarea în vârstă, frecvenţa spălatului se reduce la băieţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unor studii din perioada 2006-2014, unul din doi elevi din România nu se spală pe dinţi mai des de o dată pe zi.

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a prezentat pe 20 martie, cu ocazia zilei mondiale a sănătăţii orale, rezultatele unor studii care au urmărit cum îşi îngrijesc românii, adulţi şi copii, dinţii.

Potrivit DSP, un  studiu realizat de GSK Consumer Healthcare în anul 2014 a concluzionat că „majoritatea românilor nu se spală pe dinţi seara, ci doar dimineaţa, pentru că identifică periajul dentar cu momentul de pregătire pentru interacţiune socială, văzându-l ca un act estetic (aşa cum este aranjarea părului sau machiajul înainte de a ieşi din casă), decât unul pentru propria sănătate.”

Participanţii la aceeaşi cercetare au declarat în proporţie de peste 45% că îşi periază dinţii mai puţin de două ori pe zi. Alţi 10% din respondenţi se spală pe dinţi doar de câteva ori pe săptămână, o dată pe săptămână sau ocazional. 

DSP a mai arătat că la un studiu realizat de reţeaua de cercetare HBSC (Health Behaviour in School), referitor la sănătatea orală a copiilor din România, comportamentul elevilor a fost măsurat după o singură întrebare: „Cât de des te speli pe dinţi?” Copiii au putut alege între cinci variante de răspuns: mai des de o dată pe zi, o dată pe zi, cel puţin o dată pe săptămâna dar nu zilnic, mai rar decât o dată pe săptămână, niciodată. Conform rezultatelor raportate în perioada 2006-2014, unul din doi elevi din România nu se spală pe dinţi mai des de o dată pe zi. 

„În analiza derulată au fost luate în considerare toate răspunsurile care indicau faptul că ei se spălau pe dinţi mai des de o dată pe zi. Rezultatele studiului arată că, global, mai puţin de jumătate dintre elevii din România se spală mai des de o dată pe zi pe dinţi. În cazul băieţilor, putem observa că odată cu înaintarea în vârsta frecvenţa spălatului pe dinţi se reduce. În cazul fetelor, putem observa o evoluţie opusă ascendentă. Fetele din categoria de vârstă de 11 ani indică cea mai redusă frecvenţă a spălatului de cel puţin o dată pe zi, iar cea mai ridicată frecvenţă se regăseşte în cazul fetelor de 13 ani”, au consemnat reprezentanţii DSP. 

În anii 2016 – 2017, Centrul Regional de Sănătate Publică Iaşi a realizat un studiu similar, în mijlocul elevilor, pentru a evalua cunoştinţele acestora. În anul 2017 studiul s-a desfăşurat pe un număr de 451 elevi din şcoli de stat din municipiul Iaşi. Răspunsurile obţinute au relevat faptul că 99% din respondenţi consideră că este necesar să se spele pe dinţi.

„Mai mult de jumătate dintre elevii din clasele primare (55,6%) îşi schimbă periuţa de dinţi o dată la trei luni. În schimb, s-a constatat că majoritatea elevilor din clasele mai mari (81,3%) îşi schimbă periuţa la două sau la trei luni. Întrebaţi despre frecvenţa vizitelor la medicul dentist, 71% din copiii din clasele 1-4 şi 67,6% din clasele V-VIII au declarat că merg doar atunci când se confruntă cu probleme dentare”, a mai precizat DSP.

Conform aceluiaşi studiu, în ceea ce priveşte obiceiurile alimentare care pot influenţa starea de sănătate orală, majoritatea copiilor din clasele primare au declarat că nu consumă dulciuri sau sucuri acidulate între mese în fiecare zi sau chiar deloc. La clasele gimnaziale, rezultatele indică faptul că mai mult de 57% din copii consumă dulciuri o dată sau de mai multe ori pe zi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite