Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Câte litere are cel mai lung cuvânt din limba română şi care este singurul termen ce conţine toate vocalele

5
15 Jan 2017 06:07:52
Autor: Paul Bălhuc
Cel mai lung cuvânt din limba română cu greu poate fi rostit cursiv FOTO 123rf.ro
Cel mai lung cuvânt din limba română cu greu poate fi rostit cursiv FOTO 123rf.ro

Chiar dacă nu este inclusă în Dicţionarul Limbii Române (DEX), denumirea medicală pentru boala silicoză este cel mai lung cuvânt din limba română şi este destul de greu să fie pronunţat cursiv. „Adevărul” vă prezintă care sunt cele mai lungi cinci cuvinte în limba română şi alte curiozităţi legate de cuvinte româneşti.

Cel mai lung cuvânt din limba română ar avea, potrivit dictio.ro, 44 de litere şi nu se găseşte în DEX, dar reprezintă denumirea medicală pentru o boală foarte gravă. „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” este denumirea completă a unei boli pulmonare cronice, numită pe scurt „silicoză”, care apare în general la muncitorii din mine, din carierele de piatr sau din alte industrii extractive, în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.

Conform aceleiaşi surse, acestui cuvânt îi urmează alţi patru termeni medicali sau din domeniul chimic şi sunt formaţi din 30 – 36 de litere.TOP 5 cele mai lungi cuvinte din limba română:

1.  PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA (44 de litere) - silicoză

2. DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZA (36 de litere) – o enzimă

3. ENCEFALOMIELOPOLIRADICULONEVRITA (32 de litere) - o inflamare a nervilor ce provoacă dureri, ameţeli

4. GASTROPILORODUODENOJEJUNOSTOMIE (31 de litere) – denumirea unei operaţii

5. DICLORDIFENILTRICLORMETILMETAN (30 de litere) – o substanţă chimică

Dincolo de cuvintele cele mai lungi existente, în limba română sunt şi alte curiozităţi legate de forma cuvintelor româneşti, de această dată regăsite şi în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române. De exemplu, cel mai lung cuvânt românesc format doar din două vocale este „uiuiu”, o interjecţie care înseamnă „chiot de bucurie (la dansurile populare)”.

În limba română există şi cuvinte din şapte litere care sunt formate dintr-o singură silabă, exemple relevante în acest sens fiind cuvintele „trunchi” sau „ştreang”.

Totodată, în limba română există şi un cuvânt care înglobează toate cele opt vocale dacă este articuluat hotărât la forma de plural. Acesta este „autoînsămânţările”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

eu doar constat
15.01.2017, 10:45:43

Astea nu prea sunt cuvinte pur romanesti ci adoptate din terminologia unor activitati. Va dau un exemplu de exceptie unica in limba romana; oricat m-am chinuit, n-am mai gasit un al doilea caz: Neutrele se recunosc dupa singularul - masculin si pluralul - feminin. De exemplu: un avion - doua avioane, un creion - doua creioane, un pix - doua pixuri etc. Un singur substantiv face invers singular - feminin, plural - masculin: o desaga - doi desagi. Daca mai gasiti si voi altele, comunicati-le.

+2 (2 voturi)
Bogdan Gheorghe
15.01.2017, 12:37:34

Un desag, doi desagi. O desaga, doua desagi. E si masculin si feminin.

+1 (1 vot)
eu doar constat
15.01.2017, 17:54:04

Merci. La fel si tep si teapa. Corect este o desaga, doi desagi.

ivanhoe zoom
15.01.2017, 13:31:18

Un put, o...fantana. Un sul, o...rola :)

Victor Gheorghiu
15.01.2017, 13:44:15

prizencolineaisineaichuseon

Modifică Setările