Câţi pelerini au ajuns în Capitala Moldovei de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare pelerinaj din ţară, la Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi, se apropie de final. Până astăzi, 16 octombrie, peste 160.000 de credincioşi s-au închinat la moaşte. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei aşteaptă mâine, 17 octombrie, ultimele grupuri de pelerini.

Pelerinajul de la Iaşi se încheie după ce toţi credincioşii care se aşează la rândul ce duce spre baldachinul cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul ajung şi se roagă celor doi ocrotitori.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au explicat că, diseară, cel mai probabil, va avea loc o ceremonie religiosă prin care moaştele sfinţilor vor fi mutate din curtea mitropoliei în Catedrala Mitropolitană. 

„Dacă rândul de pelerini va depăşi primul stâlp, care se află în curtea Facultăţii de Teologie «Dumitru Stăniloae», atunci racla va mai rămâne afară, să se închine toţi credincioşii. Însă, dacă numărul lor va fi mai mic, atunci sfintele moaşte vor fi mutate în catedrală”, a precizat preotul Marian Timofte, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. 

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi a atras în capitala Moldovei sute de mii de credincioşi. Reprezentanţii Jandarmeriei au precizat că de luni, 10 octombrie, de la începutul pelerinajului, până duminică la prânz, 16 octombrie, peste 160.000 de pelerini s-au închinat moaştelor.

mmb iulia ciuhu

Potrivit estimărilor autorităţilor, până luni seară, până când încă mai sunt anunţate grupuri de pelerini, numărul credincioşilor va mai creşte cu câteva mii. În prezent, în jur de 1.500 de pelerini încă aşteaptă în ploaie şi vânt să ajungă se închine moaştelor sfinţilor. Conform Jandarmeriei, timpul de aşteptare de astăzi, 16 octombrie, nu depăşeşte două ore. Vineri, însă, în ziua hramului, credincioşii au aşteptat în rând peste 10 ore până au ajuns la baldachinul în care se aflau moaştele sfinţilor. 

În cele şapte zile de pelerinaj, peste 200 de persoane au avut nevoie de ajutor medical, cele mai multe cazuri prezentând stări lipotimice, tulburări cardiace uşoare sau anemii. 28 dintre credincioşii care au necesitat sprijin medical au fost transferaţi în Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi din cauza unor complicaţii care necesitau investigaţii complete. 

Faţă de alţi ani, niciunul dintre pelerinii care au ajuns în intervalul 10-16 octombrie 2016 la Iaşi nu şi-a pierdut viaţa. Autorităţile au mai precizat că în perioada menţionată au dat peste 50 de sancţiuni contravenţionale, majoritatea pentru cerşetorie, tulburarea liniştii publice sau pentru comerţ fără document aferente. 

image

În prima zi de pelerinaj a fost înregistrat şi un caz puţin mai special, în care o femeie a început să urle şi să se comporte ciudat. „Un om care afişează un comportament ciudat nu înseamnă că este posedat. Acea persoană poate suferi de o boală psihică. Vă daţi seama că la un număr de aproape 200.000 de pelerini, incidenţa cazurilor de genul acesta este şi ea ridicată. Iar aici vorbim despre un singur caz”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al MMB.

Potrivit preotului Marian Timofte, pelerinajul din 2016 de la Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi a fost diferit faţă de anii precedenţi din cauza condiţiilor meteorologice. „Pelerinajul a fost uşor diferit, dar comparabil ca număr de pelerini. A fost uşor diferit pentru că marţi şi miercuri a plouat şi atunci rândul credincioşilor nu era foarte mare, dar constant se închinau oameni la sfintele moaşte. De joi, numărul pelerinilor a crescut considerabil. Credem că până la finalul pelerinajului, numărul credincioşilor care se vor fi rugat la moaşte va ajunge cu aproximaţie la 200.000”, a conchis părintele Timofte.

Potrivit MMB, mâine, 17 octombrie, delegaţia cipriotă care a însoţit la Iaşi moaştele Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul se va întoarce la Mănăstirea Sfântului Neofit din Pafos, Cipru. 

Citeşte şi:

Cât de autentică este Sfânta Parascheva. Biserica invocă un act de la 1641, însă n-a făcut niciodată o expertiză: „Cine neagă să ne prezinte argumente!“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite