Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Caz cumplit de malpraxis. Câţi bani ar trebui să plătească un medic unui băieţel căruia i-a ars penisul în timpul operaţiei

0
26 Jun 2019 15:31:19
Autor: Ionuţ Benea
Bogdan Savu e nemulţumit de sentinţa primei instanţe FOTO Ziarul de Iaşi
Bogdan Savu e nemulţumit de sentinţa primei instanţe FOTO Ziarul de Iaşi

Un proces sensibil cu acuzaţii grave de malpraxis a fost înregistrat, zilele trecute, pe rolul Curţii de Apel Iaşi. Judecătorii de la această instanţă urmează să analizeze dacă vor confirma sau nu o sentinţă, pronunţată de magistraţii de la Judecătorie prin care un medic ieşean a fost obligat la plata unor despăgubiri record.

Bogdan Savu, medic la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi ar trebui să achite 240.000 de euro unui copil pe care l-a operat acum mai bine de un deceniu şi care, din cauza intervenţiei medicale defectuoase, a rămas cu sechele fizice în zona genitală.

Savu a fost trimis în judecată în acest caz, fiindu-i aduse acuzaţii penale de neglijenţă în serviciu. Pentru că fapta sa a fost comisă în 2008, însă, doctorul nu a putut fi tras la răspundere penală ca urmare a prescripţiei faptei.

În motivarea acelei sentinţe, care a admis în parte pretenţiile civile ale familiei, este explicat de ce a fost obligat doctorul la plata unor daune. Astfel, în toamna anului 2008, pe când avea 27 de săptămâni, minorul A.M a fost dus de mama sa la medicul Savu, bebeluşul prezentând o inflamaţie în zona genitală. Doctorul a intervenit chirurgical cu un electrocauter, în timpul procedurii aparatul provocând arsuri de gradul I şi II în zona genitală a pacientului. „Instanţa reţine că producerea arsurilor de gradul I-II s-a realizat în exclusivitate pe fondul manevrării necorespunzătoare a electrocauterului de către medicul Savu Bogdan, prin reglarea deficitară a intensităţii curentului de coagulare/tăiere a instrumentului chirurgical folosit, nefiind incidentă cauza exoneratoare de răspundere a cazului fortuit”, au stabilit judecătorii primei instanţe.

Concluziile acestora au venit după ce, în timpul procesului, doctorul ieşean s-a apărat spunând că incidentul nefericit a avut loc din cauza unei defecţiuni a electrocauterului. Apărarea medicului a fost infirmată însă, potrivit judecătorilor, inclusiv de un inginer electronist din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, persoană care efectuase revizia electrocauterului şi care a concluzionat că acesta era funcţional. 

Minorul operat în 2008 de medicul Savu a plecat, alături de familie, din ţară şi a fost diagnosticat de medicii din Marea britanie cu “penis îngropat”.

„În actualitate nu poate fi anticipată evoluţia ulterioară a condiţiei medicale a minorului, din concluziile rapoartelor de expertiză medico-legale efectuate în cursul urmăririi penale şi al judecăţii rezultând rezervele exprimate de către medici relativ la obţinerea unor rezultate reconstructive optime, care nu ar putea plasa persoana vătămată decât în situaţia de a avea un penis cvasinormal atunci când va atinge maximul dezvoltării anatomice, dezvoltarea normală a organului genital apărând ca fiind exclusă”, au mai motivat judecătorii ieşeni.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii