Cazul Caracal s-ar putea repeta oricând. Oameni care-şi riscă viaţa pentru câţiva lei: „Da, merg la ocazie, mie nu mi-e frică!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oameni care fac autostopul la Iaşi. FOTO- Adevărul
Oameni care fac autostopul la Iaşi. FOTO- Adevărul

Mersul „la ocazie“ este practicat pe scară largă, deşi este extrem de periculos. Oamenii apelează la el din comoditate sau pentru că este mai ieftin, chiar dacă se expun unui risc urcându-se în maşina unui necunoscut.

Zilnic, în capitala Moldovei, încă se mai practică mersul „la ocazie" cu persoane necunoscute. Chiar lângă autogara din Iaşi este o zonă unde zilnic, apropae oră de oră, este o persoană care face autostopul. Deşi au fost mediatizate multe situaţii grave despre acest fenomen, mulţi locuitori din zone limitrofe Iaşiului apelează încă la acest tip de transport. 

La doar câţiva metri de microbuzul care duce în diferite comune sau oraşe de lângă Iaşi, luni, 9 decembrie, într-un interval de o oră şi jumătate, cel puţin 20 de persoane au făcut autostopul. „Da, merg la ocazie. Mie nu îmi este frică. Microbuzele sunt mai scumpe. E mare aglomeraţie, e mai lejer «la ocazie». Nu recomand fetelor”, a mărturisit Mihai Eusebiu, din Paşcani. 

În discuţia cu reporterul „Adevărul”, Mihai Eusebiu subliniază de mai multe ori faptul că e mai simplu aşa, nu mai stă în gară sau în autogară. De asemenea, bărbatul preferă acest tip de transport şi în sens invers, din Paşcani la Iaşi. 

Deşi nu le recomandă fetelor, acestea nu ezită să meargă cu „ia-mă, nene”, grăbite să oprească o maşină care le-ar putea duce spre casă, tinerele care fac autostopul evită să stea de vorbă cu reporterul „Adevărul”.

Ocolesc mijlocul de transport în comun, fac autostopul

Reprezentanţii unei companii de transport în comun spun că asta se întâmplă zilnic acolo, iar oamenii nu merg cu microbuzul pentru că este scump. Cei care merg „la ocazie” ignoră complet microbuzul şi ies în stradă, în dorinţa de a opri un şofer care să-i ducă acasă. 

„Se întâmplă zilnic asta. Nu ne bagă în seamă. Uitaţi-vă, aici e microbuzul, ei sunt acolo, la câţiva metri distanţă, nici dacă îi rugăm nu merg. Fenomenul este mai vizibil vara, când e cald. Acum, în perioada rece, puţini sunt cei care preferă să mai stea în frig”, spune un angajat al unei firme de transport în comun din Iaşi.

La ocazie, preţul călătoriei ar putea scădea la jumătate faţă de cel încasat de o firmă de transport în comun, lucru confirmat atât de călător, cât şi de şoferul microbuzului. 

Nu doar călătorii sunt cei care doresc menţinerea acestui fenomen, ci şi şoferii maşinilor care transportă ilegal persoane. În timpul petrecut în staţia respectivă, reporterul „Adevărul” a fost abordat de câteva ori de câţiva şoferi. „Domnişoară, unde mergeţi?” „La Paşcani? Mai am un loc”.

Poliţiştii spun însă că fac periodic controale pentru eradicarea fenomenului. Potrivit Legii 38 din 2003 cu modificările ulterioare, nu pot face transport de persoane contracost decât cei care au autorizaţie specială pentru această activitate.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite