Ce alimente sunt recomandate pentru consum vara. „O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar de apă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Dintr-un meniu sănătos ales în timpul verii nu trebuie să lipsească fructele, legumele, produsele lactate, ceaiurile şi cerealele integrale.

Fructele, legumele, cerealele integrale, produsele lactate, ceaiurile şi sucurile naturale nu trebuie să lipsească din meniul de vară.

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi informează printr-un comunicat de presă că, în perioadele caniculare, gustările trebuie să cuprindă neapărat fructe, legume, cereale integrale, produse lactate, sucuri din fructe şi legume, ceaiuri. 

Potrivit specialiştilor, printre fructele utile organismului în zilele călduroase se regăsesc pepenii, perele, merele, căpşunile, smochinele, în timp ce printre legumele recomandate vara se numără roşiile, castraveţii, dovleceii, vintele, ciupercile, conopida sau fasolea verde. De asemenea, orezul, pâine neagră cu seminţe, ceaiul verde sau negru nu trebuie să lipsească din alimentaţie. 

„În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide, între 1,5 – 2 litri, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă sau echivalentul acestuia la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm fructe şi legume proaspete, deoarece conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Se recomandă să se consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină: cafea, ceai, cola sau de zahăr, deoarece acestea sunt diuretice”, se arată în comunicatul citat. 

Un meniu pentru o zi caniculară 

Vara, micul dejun poate fi alcătuit din pâine, brânză proaspătă de vaci, iaurt sau cereale cu lapte şi legume proaspete. Masa de prânz poate fi compusă dintr-o supă de legume, o saltă mixtă şi pui sau peşte la grătat. La cină, în sezonul cald, se pot servi paste cu brânză sau o garnitură de legume la aburi cu piept de pui gătit, de asemenea, la aburi. Iaurtul şi fructele pot fi folosite la gustările dintre mese. Potrivit specialiştilor, prăjiturile ar trebui evitate în perioadele caniculare. De asemenea, pe lista de evitat se află şi alimentele grase, mezelurile, pateul, carnea afumată, produsele procesate, băuturile energizante şi sucurile carbogazoase. 

Citeşte şi:

5 alimente pe care să le cumperi dacă sunt bio

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite