Ce este anafilaxia şi de ce este important s-o tratăm la timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Anafilaxia este o reacţie alergică severă a organismului, care apare la câteva minute după intrarea în contact cu o substanţă alergenă. Aceasta poate afecta orice organ şi prezintă mai multe tipuri de simptome: respiratorii, cutanante, cardiovasculare şi gastrointestinale.

Cunoscută sub denumirea de şoc anafilactic, anafilaxia severă este o expresie clinic a reacţiei alergice generalizate, explică doctorul Manole Cojocaru, pentru Viaţa Medicală, şi nu ţine cont de vârsta pacientului, rasă, sex sau orice alt tip de criteriu.

Aceasta poate apărea de la orice substanţă, însă rapiditatea apariţiei simptomele este adesea influenţată de agentul care provoacă alergia. Dacă în cazul alimentelor sau latexului reacţia anafilactică este mai lentă, la agenţii injectaţi, precum medicamente sau venin răspunsul este mult mai rapid, arată sursa citată.

Simptomele anafilaxiei sunt diverse şi pot apărea în combinaţii diferite. Cele mai frecvente sunt: erupţii, înroşirea bruscă a pielii, prurit, edem, senzaţie de apăsare în piept şi greutate în respiraţie, greţuri, vărsături, crampe abdominale, senzaţie de leşin, tulburări de ritm cardiac.

La fel de numeroase sunt şi substanţele care pot provoca şocul anafilactic, notează Ziarul de Iaşi, prin acestea numărându-se mai multe tipuri de medicamente (penicilină, aspirină şi insulin), înţepăturile de insect (viespi, albine, păianjeni), alimente (aragide, ouă, lapte, moluşte), latex, produsele biologice (derivate din sânge, plasma, imunoglobuline, lichid seminal).

Medicii recomandă celor care ştiu că sunt alergi la diferite substanţe să evite contactul cu acestea, iar în cazul în care observă că au simptome ale anafilaxiei să apeleze cât mai repede numărul de urgenţă. În cazul şocului anafilactic, viaţa pacientului depinde de rapiditatea cu care se intervine, doctorii considerându-l o urgenţă de tip zero. Pentru stabilizare, medicii îi administrează victimei tratament intravenos adrenalină şi fluide.

Citiţi şi:

Trei reţete vegetariene ce pot fi preparate în doar câteva minute

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite