Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Ce efecte are „Miau-Miau“, stupefiant popular în România care imită cocaina şi ecstasy: „Oamenii din lumea bună îl inhalează şi revin la muncă tonici“

1
10 Feb 2017 16:19:30
Autor: Iulia Ciuhu
Victima a ajuns la spital în stare euforică FOTO Adevărul
Victima a ajuns la spital în stare euforică FOTO Adevărul

Cel mai recent pacient tratat în România a ajuns pe mâna medicilor de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Doctorii explică de unde provine moda acestui drog şi ce efecte are stupefiantul.

Un tânăr de 19 ani din Iaşi care a consumat etnobotanice de tip „sare de baie” s-a prezentat miercuri, 8 februarie, în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din municipiu şi le-a cerut ajutor medicilor.

Pacientul a ajuns în unitatea medicală uşor euforic şi cu tulburări care le-au indicat specialiştilor o intoxicaţie cu etnobotanice. În ultimele luni tânărul a primit de mai multe ori îngrijiri de la medicii urgentişti pentru acelaşi tip de intoxicaţie.

După ce a primit tratament de specialitate, ieşeanul le-a spus doctorilor că a consumat „sare de baie”, un tip de etnobotanice numit ştiinţific mefedrona despre care UE preciza în 2010 că are efecte similare cu cele ale drogului ecstasy.

Astfel, echipa UPU a decis să o cheme la spital pe mama pacientului şi să-i recomande să meargă neapărat cu fiul său la un consult psihiatric.


„Pacientul a primit tratament pentru o intoxicaţie cu etnobotanice, după ce a inhalat «săruri de baie», un amestec care nu are legătură cu sarea de baie aromată, pe care o folosim când ne spălăm. La congresele noastre de medicină de urgenţă s-au prezentat în ultimul timp astfel de cazuri. Mai ales englezii consumă acest tip de etnobotanice. Oameni din lumea lor bună inhalează în pauze acest amestec şi revin la muncă tonici, foarte în putere. Au efecte de tip amfetamină, sunt halucinogene, energizante şi provoacă o stare de bine, de visare“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.


Ce este mefedrona

Etnobotanicele de tip „sare de baie“ poartă denumirea ştiinţifică de mefedronă, substanţă ilegală în mai multe state UE, printre care şi România. Totuşi, substanţa se vinde pe Internet şi în magazine de produse etnobotanice sub forma de praf, dar şi de capsule sau tablete.

Mefedona se trage dintr-un ingredient găsit în planta halucinogenă Catha edulis din Africa de Sud. Cathinonul, ingredientul activ din planta Khat, este ilegal. Mefedrona mai poartă şi denumirile de demetilmetcatinonă, „miau-miau“, „Miaow“, „MMCAT“, „Special gold - sare“, „Pulse - pulbere“, „Spice Diamond“. „Sărurile de baie“ provoacă senzaţii de alertă, euforie, excitabilitate, stimulare sau logoree. 

Mefedrona („Miau-Miau”) FOTO taringa.net

Conform unei informări din 2010 a Comisiei Europene, mefedrona este un stimulent ale cărui efecte fizice sunt comparabile cu cele produse de ecstasy sau cocaină. „Efectele specifice ale mefedronei sunt greu de evaluat, pentru că aceasta se utilizează în principal în combinaţie cu substanţe precum alcoolul şi alte stimulente. Se consideră că mefedrona are efecte fizice similare altor droguri stimulante, în special ecstasy. Anumite elemente sugerează că aceasta ar putea fi utilizată ca alternativă la stimulentele ilegale, că prezintă un risc ridicat de abuz şi că poate cauza dependenţă“, se arată în informarea citată.

Consumul etnobotanicelor de acest tip poate duce la sângerare nazală, halucinaţii, probleme de circulaţie, erupţii, anxietate, paranoia, halucinaţii, pierderea capacităţii de concentrare, pierderea memoriei de scurtă durată, tahicardie, anxietate, depresie, hiperhidroză, bruxis. În presa internaţională, consumul etnobotanicelor de tip „sare de baie” este asimilat unor întâmplări ieşite din tipare: în Miami, un bărbat a atacat un trecător muşcându-l de faţă, iar în Londra, mai mulţi „utilizatori” au relatat că produsul le dă senzaţia că sunt urmăriţi de monştri sau extratereştri.

Citeşte şi:

O reţea de traficanţi de droguri de risc a fost destructurată de poliţişti şi procurori
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

eu doar constat
11.02.2017, 10:45:32

Se zice ca mefedrona denumita "Miau-miau" e stropita si cu "mimi-siku" (pishat de matza), de unde numele...

Modifică Setările