Ce este glanda pineală şi cum ajunge să-şi piardă din importanţă de la o anumită vârstă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Epifiza este situată între cele două emisfere cerebrale FOTO Shutterstock
Epifiza este situată între cele două emisfere cerebrale FOTO Shutterstock

Situată între cele două emisfere cerebrale, epifiza sau glanda pineală a stârnit interesul specialiştilor şi nu numai. Cercetările arată, însă, că rolul ei nu este atât de important, mai ales la vârsta adultă.

Parte a sistemului endocrin difuz, glanda pineală este situată între cele două emisfere cerebrale. Cântăreşte în jur de 0,2 grame, iar potrivit specialiştilor este activă mai ales în copilărie.  

Are formă de con de pin, ovoidală, de aici venindu-i şi numele. Ea este responsabilă de secreţia unor hormoni, printre care şi melatonina („hormul somnului“). Aceasta din urmă este este secretată în timpul zilei de numeroase ţesuturi şi organe, dar în timpul nopţii este produsă de epifiză. Odată cu trecerea anilor, această glandă se calcifiază.

Epifiza a fost identificată şi definită printre ultimele glande endocrine, iar în legătură cu aceasta au apărut numeroase speculaţii. În unele texte pe teme de spiritualitate, această glandă este descrisă ca „al treilea ochi“, iar filosoful francez Rene Descartes a numit-o „sediul sufletului“.

Neurochirurgul ieşean Bogdan Iliescu susţine că toate aceste informaţii prezentate în mediul online legate de epifiză şi „al treilea ochi“, nu se susţin. „De la Descartes încoace a fost legată de tot felul de lucruri, dar nu are niciun fel de valoare, mai ales la adulţi. Poveştile astea spirituale nu au nicio valoare. Nu sunt decât poveşti“, susţine neurochirurgul ieşean Bogdan Iliescu.

Citeşte şi:

Sfaturi de la economiştii Băncii Mondiale pentru a supravieţui în era digitală: „Accesul la internet nu este de ajuns“ 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite