Ce înseamnă „culturi ecologice“. Fermier: „Niciodată să nu cumpăraţi spanac dacă are fire de lână pe frunze“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru culturile ecologice nu se folosesc îngrăşăminte chimice FOTO Shutterstock
Pentru culturile ecologice nu se folosesc îngrăşăminte chimice FOTO Shutterstock

Diferenţele dintre legumele ecologice şi cele crescute tradiţional ţin de modul în care e îngrijit fiecare tip de cultură. În timp ce culturile ecologice sau naturale presupun nefolosirea substanţelor chimice, agricultorii care se ocupă de creşterea culturilor tradiţionale nu sunt obligaţi să facă acelaşi lucru.

Culturile ecologice, naturale sau organice reprezintă acele legume şi fructe în creşterea şi îngrijirea cărora nu se folosesc substanţele chimice. De asemenea, culturile ecologice presupun creşterea legumelor sau fructelor fără intervenţii genetice, fiind certificate în acest sens de o autoritate reprezentativă.

Agricultura ecologică produce hrană curată, adaptată metabolismului corpului uman şi în deplină corelaţie cu conservarea şi dezvoltarea mediului înconjurător. Culturile ecologice produc legume şi fructe proaspete şi autentice, folosindu-se de procese care nu deranjează natura.

Înainte de a obţine legume şi fructe ecologice, cultura trebuie să producă o perioadă de minimum doi ani, timp în care fermierii trebuie să respecte regulile impuse de legislaţia naţională. Verificarea modului în care culturile sunt crescute se face prin inspecţii care au rolul de a certifica calitatea produselor.

„Este o mare responsabilitate să creşti legume naturale şi am vrea să ştiţi care este diferenţa dintre produsele noastre şi cele de la piaţă, chiar de la fermieri. Nu dorim să generalizăm, dar mulţi producători folosesc îngrăşământ chimic, mulţi producători pun îngrăşământ proaspăt, de la animale, la salată sau spanac, chiar dacă e plin de uree, nitraţi sau nitriţi”, arată Claudiu Ivaşcu, proprietarul serelor Verde Bun.

Fermierul recomandă atenţie atunci când cumpărăm legume de la piaţă pentru că ele pot fi crescute natural, însă asta nu înseamnă că nu s-au folosit în îngrijrea lor şi produse care deranjează organismului uman.

„Niciodată să nu cumpăraţi spanac dacă vizibil are fire de lână pe frunze. E clar că nu e fermentat bine şi conţine, pe lângă vitamine, şi mulţi nitraţi. Mulţi fermieri udă cu apa de prin pârâuri, chiar dacă unii vecini aruncă apa de la rufe sau gunoi. Trebuie să vă informaţi ce seminţe au fost folosite, în ce pământ sau mraniţă au fost plantate, cu ce apă au fost udate plantele şi ce îngrăşământ a fost folosit”, mai precizează fermierul.

Culturile ecologice de roşii, de exemplu, sunt ajutate să crească frumos de soluţiile de macerat din urzici, de usturoi, ardei sau ceapă. Mana roşiilor este combătută de fermierii care cultivă legume ecologice cu o soluţie preparată din lapte degresat, zer sau kefir. Maceratul din usturoiul şi cel din ardei iute combat melcii sau ploşniţele, iar infuzia de ceapă înlătură omizile.

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite