Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Ce sunt neuronii-oglindă şi cum îi putem atrena folosind „practica virtuală“

0
31 May 2017 06:08:10
Autor: Simona Stanciu
Multe din stările noastre sunt determinate de neuronii-oglindă FOTO la-psiholog.ro
Multe din stările noastre sunt determinate de neuronii-oglindă FOTO la-psiholog.ro

Neuronii oglindă, denumiţi şi Dalai Lama, sunt una dintre cele mai importante descoperiri ştiinţifice ale ultimelor decenii. Specialiştii în neuroştiinţă afirmă că „neuronul-oglindă este pentru psihologie ceea ce este ADN-ul pentru biologie“.

Un capitol din volumului lui Martin Lindstrom, „Buyology- adevăruri şi minciuni despre motivele pentru care cumpărăm“, este dedicat neuronilor-oglindă. Potrivit specialistului în marketing, neuronii-oglindă au fost descoperiţi în timpul unei cercetări din 1992 a omului de ştiinţă italian Giacomo Rizzolatti şi a echipei sale din Parma, Italia. Cercetătorul italian este cel care le-a dat denumirea de „neuroni-oglindă“, după ce a ajuns la concluzie că aceştia se activează atât în timpul realizării unei acţiuni, cât şi la observarea ei.

Neurochirurgul ieşean Bogdan Iliescu susţine că „neuronii-oglindă sunt unii dintre cei foarte bine demonstraţi. Exact cum le spune şi numele, ei refac un circuit fără să fi făcut activitatea practică. Să spunem că cineva joacă golf în faţa ta, iar neuronii-oglindă, când îi înregistrezi, joacă golf, deşi tu practic nu ai făcut asta niciodată“. Potrivit specialistului ieşean, o altă funcţie a lor este menţinerea anumitor abilităţi intacte.

„Dacă îţi imaginezi că faci o anumită activitate, dar trebuie să fie în detaliu, abilitatea ta nu se pierde în timp, aşa cum ar fi de aşteptat. Performanţa este mult mai bună în absenţa practicii propriu-zise“, spune neurochirurgul Bogdan Iliescu.
 

Specialistul în marketing Martin Lindstrom susţine că tot neuronii-oglindă sunt responsabili de faptul că „imităm, fără voia noastră, comportamentul altor oameni (...) Pe scurt, tot ce observăm (sau citim) că face cineva, facem şi noi, în mintea noastră (...) neuronii-oglindă nu numai că ne ajută să-i imităm pe ceilalţi oameni, ci sunt, de asemenea, responsabili pentru empatia umană“. De aceea, aceşti neuroni mai sunt numiţi şi neuronii Dalai Lama.

Pentru a-i menţine activi este recomandat să învăţăm lucruri noi. „Să încerci să practici în minte un lucru pe care nu-l faci în fiecare zi. Pot să faci lucruri extrem de complexe, cum ar fi o operaţie cap coadă, iar pentru neuronii-oglindă aceasta este practica cea mai bună, o practică virtuală“, explică neurochirurgul Bogdan Iliescu.

Citeşte şi:
Antreprenor de pe băncile şcolii. A creat în timpul liber o aplicaţie care pune la treabă poliţia

„Găsitorii“- salvatorii zilelor noastre. Aplicaţia unică în Europa, lansată de trei tineri din Iaşi, care dă deja rezultate


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările