Cel mai mare scandal sexual din Iaşi: „Tutungeria” lui Madam Capot şi soţia uşuratică a rectorului de la „Cuza”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu fetele dulci care îmbiau clienţii la bordel FOTO franctiror.wordpress.com
Imagine cu fetele dulci care îmbiau clienţii la bordel FOTO franctiror.wordpress.com

La mijlocul anilor '50, lumea bună a Iaşiului a aflat cu stupoare despre bordelul clandestin condus de Madam Capot. Era situat în mijlocul Copoului, iar lucrurile petrecute acolo au constituit subiect de bârfă ani buni după ce "s-a spart buba".

Una dintre legendele urbane cele mai scandaloase din istoria Iaşiului priveşte întâmplări petrecute la mijlocul anilor '50 la cel mai celebru bordel clandestin care a funcţionat vreodată în oraş.

Mai multe doamne au reclamat la Poliţie că soţii lor îşi fac de cap cu fetele puse la dispoziţie de o matroană pe nume Madam Capot. Plângerile nu puteau fi trecute cu vederea pentru că veneau din partea unor nume înalte în societate - soţii de medici, profesori universitari, jurişti sau avocaţi.

Oamenii legii au dat buzna în bordelul care funcţiona sub masca unei tutungerii şi au scos-o pe Madam Capot, temporar, din circuit. Ce a scandalizat însă întreaga suflare academică din oraş a fost altceva.

Poliţiştii au descoperit la percheziţii un catalog al tinerelor dispuse să-şi închirieze trupul pentru plăcerile clienţilor. Ulterior, s-a vorbit în oraş că erau, în majoritate, soţii ale altor oameni respectabili din oraş. Dar cea mai surprinzătoare "ofertă" din album ar fi fost Coca Livescu, soţia rectorului de atunci al Universităţii "Al. I. Cuza".

Contemporanii şi-o amintesc pe Coca Livescu drept "o blondă fermecătoare, impozantă, o cucoană în toată regula". Abandonase facultatea la jumătate, dar căsătoria cu rectorul Livescu îi asigurase intrarea în high-life-ul Iaşiului. Era cunoscută sub numele de "doamna rector".

Bordelul a fost călcat de poliţişti la începutul anului 1955, iar scandalul a fost muşamalizat  cu atenţie de către autorităţile comuniste. În presa vremii n-a apărut nici măcar un rând despre casa de toleranţă clandestină.

Cu toate acestea, vorba s-a dus în tot oraşul, iar mediul academic a fost zguduit din temelii. Adevărat sau nu, se vorbea chiar că multe examene de la facultate se dădeau tocmai la bordel şi că profesori de la "Cuza" îşi "examinau" studentele în aşternut.

Rectorul Jean Livescu, un lingvist de mare clasă, extrem de respectat în mediul academic, a încercat să înfrunte demn scandalul. Se spune chiar că, a doua zi după descinderea forţelor de ordine, şi-a scos soţia la plimbare pe bulevard.

Cert este că, în acelaşi an, Jean Livescu s-a transferat la Universitatea Bucureşti, unde ulterior a ajuns, de asemenea, rector, în două mandate: 1959-1963 şi 1968-1972.

"Eu am venit în Iaşi în 1969 şi chiar şi după atâta vreme încă se mai vorbea despre scandalul de la Madam Capot. A existat, s-a creat o legendă urbană pe tema asta", îşi aminteşte Doru Tompea, actual rector al Universităţii "Petre Andrei".

"Tutungeria" a funcţionat pe actuala strada Nicolae Gane, în apropierea Spitalului Militar din Iaşi, pe locul unde astăzi există clădiri din corpul B al Universităţii "Al. I. Cuza". Clădirea a fost demolată la câţiva ani după scandal.

Madam Capot îşi atrăsese porecla datorită faptului că-şi întâmpina mereu clienţii într-un capot roşu. Accesul în bordel era extrem de restrictiv, iar clienţii atent selecţionaţi. Odată aleasă fată, primeau răspuns abia peste două zile. Ca să ajungă în spatele tutungeriei, doritorii trebuiau să ştie parola - "trabucuri cu bandă roşie", iar bordelul era deschis doar câteva ore pe noapte în anumite zile ale săptămânii. Un pachet de trabucuri cu banda roşie sau o noapte de neuitat la Madam Capot costau cam 20 de lei.

"Ştiu că, după scandalul din Copou, Madam Capot s-a mutat după câţiva ani undeva pe strada Independenţei. A aşteptat să se mai stingă puţin scandalul şi a deschis din nou. A fost închis din nou bordelul prin anii '70, din câte am auzit, de către primarul Ioan Manciuc. Nu ştiu dacă fetele din lumea bună se prostituau pentru bani neapărat, cred că mai degrabă pentru că le plăcea. Am cunoscut-o pe Madam Capot, era simpatică. A murit acum mulţi ani", îşi aminteşte un alt ieşean despre scandalul tutungeriei clandestine.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite