Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Cel mai şmecher primar. Cum a folosit banii comunităţii pentur a-şi plăti avocatul în dosarele penale proprii

4
15 Nov 2019 16:36:37
Autor: Ionuţ Benea
Constantin Apostol FOTO Ziarul de Iasi
Constantin Apostol FOTO Ziarul de Iasi

Judecătorii ieşeni au condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare un fost primar pe care l-au găsit vinovat de delapidare. Constantin Apostol nu mai poate ocupa funcţia de primar timp de 10 ani.

Ieşeanul de 65 de ani a fost primar în Balş între 2004 – 2012, perioadă în care împotriva sa au fost formulate mai multe plângeri penale.

„Din cercetările efectuate a rezultat că în perioada anilor 2011 – 2012 inculpatul Apostol Constantin a încheiat mai multe contracte de asistenţă juridică şi reprezentare cu avocatul A. Alexandru, din cadrul Baroului Iaşi, în cauze penale sau civile aflate pe rolurile instanţelor şi parchetelor de pe raza judeţului Iaşi, servicii juridice ce au fost plătite din bugetul comunei Balş“, au precizat judecătorii.

Într-unul dintre procesele în care Constantin Apostol a fost apărat de un avocat plătit din fonduri publice, fostul primar a fost şi condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare. Condamnarea respectivă viza o serie de infracţiuni comise de fostul primar în perioada 2005-2006, când ar fi preluat abuziv o serie de terenuri şi ar fi refuzat să restituie altele unor cetăţeni care aveau acest drept. În privinţa documentelor de plată prin care avocatul şi-a primit banii din fonduri publice, poliţiştii au efectuat expertize grafoscopice, care au atestat că fuseseră semnate de Constantin Apostol.

Fostul primar nu a recunoscut faptele: „Inculpatul nu a recunoscut comiterea faptelor, declarând că a emis trei ordine de plată către avocatul A. Alexandru, două pentru prestaţiile din cele două cauze civile şi unul pentru dosarul penal nr. 1262/P/2012 de pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani, despre care a declarat că a emis ordinul de plată, întrucât cauza era în interesul Primăriei Balş“, se arată în motivarea instanţei.

Primarul a folosit 8.000 de lei din fonduri publice pentru a-şi plăti avocatul, sumă pe care acum trebuie să o restituie, potrivit sentinţei judecătorilor.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Cel Mare Scarambeu
15.11.2019, 17:14:28

Ba sa poata ocupa postul de primar doar la puscarie.

Tomescu Tom
15.11.2019, 17:54:56

A cheltuit banii cu folos .. a scapat cu " suspendare " .. :))) Prietenosi judecatorii ieseni .. :))

mitrut
15.11.2019, 18:27:14

Sa returneze toti banii, chit ca-si vinde vilele!

Mihai Alexandrescu
15.11.2019, 18:53:26

Acesta este un caz extrem, dar cazul uzual consta in folosirea intr-o mare masura a banilor din bugetul primariei pentru salarii mult marite, astfel incat pentru rezolvarea problemelor concrete ale comunitatii respective nu mai raman suficienti bani. Ar trebui contracarata aceasta situatie printr-o prevedere legala, valabila pentru toate primariile, care sa instituie o limita pentru totalul cheltuielilor de personal, astfel incat cei de la primarie sa-si poata da in continuare salarii oricat de mari, fara insa a depasi pragul stabilit pe cale legala pentru totalul cheltuielilor de personal, dar cu obligatia realizarii integrale a proiectelor aprobate a fi realizate din bugetul primariei. In acest sens, sunt necesarei masuri concrete cu caracter punitiv (inclusiv penalitati banesti usturatoare) in cazul nerealizarii celor prevazute.in bugetul aprobat, plus posibilitatrea de a fi demisa conducerea primariei in cazurile cele mai grave de nerespectare a prevederilor bugetare. Banii oamenilor sunt colectati pentru rezolvarea problemelor comunitatii, si nu pentru o birocratie locala hipertrofiata, ineficienta, dar tot mai lacoma.