Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Cele mai dure închisori din lume. Zonele unde tortura şi actele sângeroase devin ceva cotidian

3
7 Nov 2019 04:40:30
Autor: Alina Batcu
Deţinuţi în curtea închisorii Carandiru din Brazilia. FOTO screendaily.com
Deţinuţi în curtea închisorii Carandiru din Brazilia. FOTO screendaily.com

Penitenciarul este o instituţie în care cei care au săvârşit fărădelegi sunt pedepsiţi cu privarea de libertate. Este astfel un loc de reeducare.

Modalitatea prin care este făcută această reeducare diferă de la o închisoare la alta, iar, cu timpul, unele dintre închisori au devenit locuri cumplite. Este drept că imaginea generală transmisă de o închisoare poate inspira frică, dar unele au devenit locuri cumplite unde tortura şi actele sângeroase devin ceva cotidian.
 
Iată câteva dintre ele:
 
Închisoarea militară Tadmor din estul Siriei (la 200 km de Damasc) este cunoscută ca fiind un adevărat lagăr de exterminare. Deţinuţii sunt legaţi de mâni, atârnaţi de tavan şi bătuţi cu ţevi de metal. Uneori, braţele şi picioarele acestora sunt lovite cu topoare. 
 
Se spune că apogeul cruzimii de la Tadmor a fost atins în data de 27 iunie 1980, atunci când după încercarea de asasinare a preşedintelui Hafez al-Assad de către ramura siriană a Frăţiei Musulmanilor Islamişti trupele de comando siriene conduse de fratele acestuia, Rifaat Al-Assad, au ucis fără motiv circa 500 de deţinuţi, drept avertisment. Acesta a fost cel mai mare masacru din toată istoria penitenciarelor din întreaga lume.
 
 
Închisoarea Carandiru -  Brazilia
 
Închisoarea a fost proiectată şi construită în 1920, în Sao Paulo (Brazilia), dar a devenit operaţională în 1956. În cei 46 de ani de funcţionare închisoarea a făcut circa 1.300 de victime. Aici s-au petrecut cele mai mari atrocităţi împotriva oamenilor: torturi oribile, SIDA, tortură legalizată, violuri în grup. Unul din cinci deţinuţi era bolnav de SIDA.
 
Traiul deţinuţilor din această închisoare era caracterizat de lipsa mai multor necesităţi. Aceştia trăiau într-o mizerie groaznică, nu aveau curent electric şi toalete în celule. 
 
Din cauza condiţiilor şi a faptului că erau închişi cei mai periculoşi deţinuţi, aveau loc revolte săptămânal. O astfel de revoltă a avut loc în octombrie 1993, când au fost ucişi 111 prizonieri. 
 
În prezent, penitenciarul este deschis doar pentru a fi vizitat.
 
 
Închisoarea ADX, Colorado - U.S.A.
      
Această închisoare este cunoscută ca fiind „Alcatrazul din Munţii Stâncosi". Este locul care a adăpostit cei mai temuţi criminali din istoria SUA de-a lungul timpului, un loc brutal de unde nimeni nu a reuşit vreodată să evadeze. 
 
În clădirile ADX nu sunt ferestre. Iluminatul din interior este asigurat de surse artificiale, iar un detinut, odată intrat în ADX, nu mai vede lumina soarelui decât în momentul în care este eliberat.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Hoher Herman
7.11.2019, 05:00:50

Nu inteleg desi incerc. In inchisoarea aia au tot ce le trebuie. Doar ca nu au voie sa se penetreze intre ei ca dup'aia trebuie sa-i vindeci. Care-i treaba alinuto?

-4 (4 voturi)
Ion Capsuna
7.11.2019, 17:04:44

Bre, e inchisoare... pt. scursuri criminale si violatoare! Nu resort ca in UE! Asa ar trebui sa fie peste tot!

+1 (1 vot)
Smeritu Pahomie
8.11.2019, 01:27:34

ASA inchisori trebuie umplute cu toti borfasii de parlamentari, securisti si toti penalii din institutiile noastre ....pe vremurile comuniste aveam si noi....era plina tara de "ocne" dintr-astea......unde bataia era "rupta din rai"...

Modifică Setările