Chirurg celebru implicat într-un tun imobiliar uriaş în Parcul Copou din Iaşi. Monument istoric de secol XX vândut medicului la preţul unei garsoniere ANL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Tinică a obţinut dreptul de proprietate al imobilului, după care l-a lăsat să se degradeze FOTO Ziarul de Iaşi
Grigore Tinică a obţinut dreptul de proprietate al imobilului, după care l-a lăsat să se degradeze FOTO Ziarul de Iaşi

Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iaşi, Grigore Tinică, a devenit proprietar al unei locuinţe dintr-un monument istoric din Copou, după ce a plătit doar 28.000 de euro, deşi agenţii imobiliari estimează că imobilul valorează jumătate de milion de euro.

Reputatul chirurg a devenit proprietar, alături de soţie, după ce a dat în judecată Primăria Iaşi, invocând dreptul de preemţiune asupra unui apartament din monumentul istoric, a cărui suprafaţă totală însumează aproape 300 de metri pătraţi.

Clădirea din care face parte apartamentul mai are un apartament, de aproximativ 80 de mp, ce aparţine altei persoane. Întreg imobilul ar valora, conform agenţilor imobiliari, până la 540.000 de euro. Totuşi, alături de soţie, în rate, doctorul plăteşte 28.000 de euro pentru locuinţa sa, situată la câţiva metri de Parcul Copou, cea mai bună zonă a Iaşului.  

Grigore Tinică a obţinut dreptul de a deveni proprietar după ce a invocat în instanţă un contract de închiriere din 2001, prin care Primăria i-a pus la dispoziţie clădirea cu titlul de locuinţă socială. Potrivit Ziarului de Iaşi, însă, medicul nu ar fi locuit niciodată acolo ci ar fi perpetuat contractul de închiriere formal, doar pentru a putea revendica proprietatea asupra imobilului.

După ce au obţinut, în 2014, o sentinţă definitivă favorabiliă, Grigore Tinică şi soţia sa, Angela, au încheiat contractul de vânzare - cumpărare numărul 1.457/2015. Soţii Tinică au devenit proprietari ai unei locuinţe cu şase camere căreia, în mod suspect, municipalitatea nu doar că i-au subeva­luat preţul, ci şi suprafaţ reală. 

„Locuinţa ce se vinde este ocupată de cumpărător în baza contractului de închiriere nr. 3478/27.06.2014, are o suprafaţă utilă de 174,84 metri pătraţi şi este compusă din 6 camere cu o suprafaţă de 115,3 metri pătraţi, dependinţe în su­prafaţă de 59,54 metri pătraţi (3 bucătării, 2 băi, 2 WC-uri, 6 holuri, oficiu)“, se menţiona în contractul de vânzare - cum­părare semnat pe 8 iunie 2016, citat de Ziarul de Iaşi.

Mai întâi au vândut, după care au măsurat 

În acelaşi document se stabilea că soţii Tinică căpătau dreptul de proprietate asupra a 72,98% din clădire, precum şi cota indiviză pe 143,07 metri pătraţi de teren, aferenţi construcţiei. Preţul a fost stabilit atunci la 117.922 de lei. Suma de 81.366 de lei a fost eşalonată în rate pe 10 ani, în timp ce restul a fost plătit de soţii Tinică cu bani cash. 

monument copou

Măsurătoarea cadastrală asupra locuinţei vândute de Primărie soţilor Tinică s-a realizat după încheierea contractului de vânzare - cumpărare. Abia în septembrie 2016, inginerul Florin Alexe realizează măsurători şi constată că, de fapt, municipa­litatea îi vânduseră doctorului 223,91 de metri pătraţi la parter, etaj şi mansardă, plus peste 70 de mp la demisol.

Cu 120 de metri pătraţi mai mult decât se consemnase în contractul de vânzare - cumpărare. Pe 18 octombrie 2016, soţii Tinică şi Primăria încheie un act adiţional în care se stabileşte noua suprafaţă a locuinţei. Adă­ugirea de peste 120 de mp îl mai costă pe doctor încă 12.827 de lei, bani care sunt plătiţi pe loc. În fişa colectivă a clădirii se arată că monumentul istoric are o suprafaţă utilă de aproape 380 de metri pătraţi. Imobilul este împărţit în două locuinţe/apar­tamente.

Soţii Tinică sunt proprietari acum pe 295 de mp, iar o altă ieşeancă deţine un apartament de 57 mp, plus o boxă de 27 de mp. În total, soţii Tinică au plătit pentru locuinţă 130.749 de lei, adică puţin peste 28.000 de euro.

„Dovadă că funcţionarii Primăriei ştiau că vând la un preţ subevaluat apare pe 24 octombrie 2016, când direcţia economică a Primăriei emite un certificat de atestare fiscală necesar intabulării proprietăţii pe numele noului proprietar. În acel document se scrie negru pe alb că valoarea impozabilă a locuinţei pe care soţii Tinică tocmai o cumpărase de la Primărie era de 436.077 de lei, adică aproape 100.000 de euro. În doar 6 zile se ajunsese la situaţia absurdă în care o direcţie din cadrul Primăriei să stabilească o valoare de 3,5 ori mai mare pentru o locuinţă ce fusese vândută de o altă direcţie a ace­leiaşi instituţii”, scriu jurnaliştii de la Ziarul de Iaşi.

Citeşte articolul integral

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite