Cine se ocupă de politicile economice în Parlamentul României? Un deputat care vara trecută a luat 1,1 la matematică şi 2,1 la română, la Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Blăjuţ a obţinut diploma de bacalaureat la 40 de ani, înainte de a intra în Parlament
Viorel Blăjuţ a obţinut diploma de bacalaureat la 40 de ani, înainte de a intra în Parlament

Deputatul PP-DD Viorel Blăjuţ nu se poate lăuda că s-a prea omorât cu cartea la viaţa lui. Parlamentarul de Iaşi a obţinut, în sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat din 2012, două note ruşinoase la matematică şi limba română, reuşind să promoveze, cu greu, în toamnă. Acum e student la două facultăţi.

Dacă examenul de Bacalaureat din vara anului 2012 a fost un eşec total pentru deputatul Viorel Blăjuţ, în toamnă, acesta poate spune că a avut mai mult noroc. Absolventul de la seral al Grupului Şcolar “Nicolina” din Iaşi reuşea atunci, cu puţin înainte de alegerile parlamentare, să promoveze examenul de maturitate.

Să le luăm pe rand. În luna iulie a anului trecut, ca orice absolvent de liceu obişnuit, candidatul Viorel Ionel Blăjuţ se prezenta la examenul de bacalaureat. Probele de competenţe le trecuse cu brio, rămânându-i de promovat doar cele scrise.

Viorel Blăjuţ a susţinut examene scrise la limba şi literatura română, matematică şi fizică. La ultima dintre probe nici nu s-a mai prezentat, în timp ce la primele două teze a primit note minime. Potrivit portalului Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Viorel Blăjuţ a obţinut nota 2,1 la limba şi literatura română, în timp ce la matematică a fost notat cu 1,1.

A promovat în toamnă, ”la mustaţă”

La acea vreme, la nivel public, nu existau informaţii că Viorel Blăjuţ, administrator al unei firme specializată în protecţia muncii din Iaşi, va candida în toamnă pentru o funcţie în Parlamentul României. În toamna anului trecut, la câteva luni de alegerile parlamentare, Blăjuţ a participat încă o dată la examenul de bacalaureat. De această dată, candidatul de 40 de ani nu a mai dat greş. Nici nu a rupt gura târgului, însă. Elevul a obţinut, totuşi, nota 8 la limba şi literatura română şi 5,5 la matematică. Nu a mai susţinut proba la fizică ci la chimie anorganică, acolo unde a obţinut fix 5. Nota finală a lui Blăjuţ, una de promovare, a fost 6,16 (pragul minim de promovare la bacalaureat este nota 6).

Contactat telefonic de “Adevărul”, deputatul Viorel Blăjuţ nu a dorit să comenteze.

“Sunt cu familia, de Paşti, în străinătate. Nu pot vorbi acum. Discutăm joi, atunci când mă întorc”, ne-a spus, luni, parlamentarul PP-DD.

Mediocru la Bac, student la două facultăţi

Chiar dacă examenul de bacalaureat a fost un prag greu de păşit pentru Viorel Blăjuţ, foamea de cunoaştere şi studii a acestuia a crescut foarte mult începând din toamna anului trecut. Pe site-ul Camerei Deputaţilor găsim şi un curriculum vitae al demnitarului român. La capitolul “Educaţie şi formare”, Blăjuţ a trecut că este student, din 2012, la Facultatea de Constructii si Instalatii - Constructii Civile, Industriale si Agricole, din cadrul Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iaşi. Şi nu doar atât. Acelaşi document relevă că tot din 2012 Blăjuţ este student şi la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii “Petre Andrei” din Iaşi.

De la Grupul Şcolar “Nicolina”, situat în circumscripţia parlamentară în care Blăjuţ a candidat, deputatul s-a ales cu o calificare de tehnician automatizări.

Ce face deputatul Blăjuţ în Parlamentul României

În baza notelor obţinute de deputat la examenul de bacalaureat de anul trecut, am putea spune că acesta nu prea se pricepe la cifre. Cu toate acestea, Viorel Blăjuţ este membru în comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare.

De pe site-ul Camerei Deputaţilor aflăm că deputatul de Iaşi, de la învestirea în funcţie şi până în prezent, are o declaraţie politică “referitoare la lipsa de reacţie a clasei politice faţă de de escaladarea unor acte de subminare a statalităţii”. De asemenea, Blăjuţ a bifat patru propuneri legislative în cele câteva luni de când e în Parlament. Printre acestea, o propunere privind reforma în domeniul sănătăţii şi una privind taxa “pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule”.

Cum a ajuns Blăjuţ în Parlament

În toamna anului trecut Viorel Blăjuţ a beneficiat de o adevărată lovitură de imagine după ce a înmormântat 52 de cadavre abandonate la Institutul de Medicină Legală din Iaşi. Trupurile neînsufleţite era lăsate în plata Domnului de mai mulţi ani de rudele care nu au avut posibilitatea să le înmormânteze.

Blăjuţ a organizat atunci o înmormântare colectivă, care a avut loc pe 7 octombrie 2012. Ulterior acţiunii, Viorel Blăjuţ anunţa că va candida din partea PP-DD pe un post de deputat de Iaşi. A reuşit să intre în Parlament în urma redistribuirii voturilor. “Acţiunile mele n-au nicio legătură cu candidatura. Am avut nişte discuţii la PP-DD, am găsit acolo o familie dispusă să mă primească”, spunea Blăjuţ în momentul acţiunii umanitare.

Dat în judecată de Microsoft pentru piraterie informatică

În primăvara anului trecut, Viorel Blăjuţ era trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, fiind acuzat de infracţiuni la legea drepturilor de autor. În concret, în urma unui control la firma sa, Iaşisting SRL, autorităţile au găsit mai multe softuri piratate, printre care Windows sau Autocad. Trei giganţi din domeniul IT sunt părţi civile în procesul în care este judecat Viorel Blăjuţ.

Pe lista părţilor civile din procesul lui Blăjuţ se află şi Microsoft Corporation, care vrea să recupereze de la demnitarul român suma de 11.532 de euro. Un alt gigant din domeniu, Adobe Sistem Incorporated se află de asemenea pe lista păgubiţilor cu un prejudiciu de 2.047 de euro.

Cea mai mare sumă solicitată de la Viorel Blăjuţ şi firma acestuia este cea de la Autodesk Inc., multinaţionala care editează programul Autocad. Compania cu sediul principal în Statele Unite ale Americii vrea să obţină de la Viorel Blăjuţ suma de 34.000 de euro.

Interpelat în luna februarie de cotidianul “Adevărul” despre această situaţie, deputatul declara că softurile piratate ar fi fost instalate de un anagajat de-al său, fără ştirea sa. “S-au găsit aceste programe pe patru calculatoare, în condiţiile în care erau alte câteva sute la care erau instalate programe cu licenţă. Programele piratate erau instalate de angajaţi de ai mei, eu nu am ştiut despre ele. Dacă judecătorii vor decide că am greşit, eu îmi voi asuma această decizie şi voi plăti prejudiciul”, ne-a spus Blăjuţ.

În prezent, procesul deputatului ieşean se află pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Următorul termen va fi pe 18 iunie 2013.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite