Un nou caz Ciomu. Reputat medic chirurg, cercetat penal după ce a ars penisul unui bebeluş în urma unei operaţii de circumcizie eşuate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorul pediatru Bogdan Savu de la Spitalul “Sfânta Maria” din Iaşi este cercetat penal după ce a fost acuzat de o familie din Iaşi că a efectuat o intervenţie chirurgicală eşuată, soldată cu pierderea penisului unui băieţel. Familia vrea daune de 720.000 de euro de la medic.

Acuzaţii grave de malpraxis la adresa unuia dintre cei mai cunoscuţi medici chirurgici pediatri din România. Procurorii ieşeni efectuează cercetări asupra doctorului Bogdan Savu, şef de secţie în cadrul celui mai mare spital de pediatrie din Moldova, “Sfânta Maria”, din Iaşi. Savu este acuzat de malpraxis de o familie din Iaşi, care susţine că singurul lor băiat s-a ales cu penisul ars în urma unei operaţii de circumcizie efectuate de pediatrul ieşean. Familia copilului a depus o plângere penală în acest sens în luna februarie, aceasta aflându-se în prezent la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Pe lângă acţiunea penală înaintată împotriva medicului ieşean părinţii copilului care a rămas fără penis, a cărui identitate nu o vom prezenta, au depus şi o acţiune civilă la Judecătoria Iaşi prin care solicită medicul Bogdan Savu şi spitalului la care acesta lucrează despăgubiri totale de 720.000 de euro. Jumătate de milion de euro reprezintă daune morale, în timp ce 120.000 sunt daunele materiale calculate de familie.

Circumcizie eşuată total

Părinţii minorului susţin că au mers la medicul Bogdan Savu în toamna anului 2008, pe când băiatul avea mai puţin de o lună de viaţă. El fusese diagnosticat cu fimoză congenitală, o afecţiune ce împiedică retractarea penisului. Doctorul a decis să-l supună pe pacient la o intevenţie chirurgicală aparent simplă. În timpul operaţiei, doctorul Savu ar fi folosit un electrocauter, un dispozitiv format dintr-o tijă metalică prevăzută la extremitate cu un fir de platină, adus la incandescenţă cu ajutorul curentului electric. La scurt timp după intervenţie, copilul a suferit arsuri grave în zona genitală.

“Am ajuns la domnul doctor după ce ne-a fost recomandat de către cineva. Copilul s-a ales cu arsuri de gradul I şi II în urma intervenţiei chirurgicale. Am fost înştiinţaţi de acest lucru abia la două săptămâni”, a spus mama băiatului.

Intervenţia chirurgicală i-a ars practic penisul micuţului, după cum reiese şi din mai multe fotografii înaintate de familie anchetatorilor.

La două săptămâni după operaţie, familia a mers cu băiatul la un chirurg plastician din Iaşi pentru a-l întreba dacă se mai poate face ceva. Părinţii spun că medicul a refuzat să intervină, spunând că stricăciunile ar fi ireversibile.

Cu toate acestea, părinţii copilului au decis să meargă cu acesta în străinătate, la una dintre cele mai cunoscute unităţi sanitare destinate copiilor din Anglia. “În urma unei verificări medicale a fost confirmat faptul că manevra medicală efectuată în anul 2008 a fost un fiasco total şi că se impune o reconstrucţie a glandului, în situaţia contrară urmările viitoare pentru o dezvoltare şi o viaţă normală fiind excluse. În urma investigaţiilor s-a stabilit că este nevoie de o refacere chirurgicală în trei etape operatorii,  până la vârsta de zece ani”, au precizat părinţii, într-o solicitare scrisă adresată instanţei.

Credit în bancă pentru operaţie

Băiatul a fost supus primei intervenţii chirurgicale în 2009, atunci când i s-a extras glandul şi i s-a aplicat o grefă de piele. Ar mai fi nevoie de cel puţin două intervenţii, în funcţie de modul în care evoluează starea băiatului. Chiar şi aşa, şansele ca organul genital al băiatului să fie recuperat sunt puse sub semnul întrebării.

Această dramă ne-a distrus. Am fost nevoiţi să facem credit la bancă pentru a merge în Anglia, afacerile ni s-au ruinat. Numai pentru o lună petrecută în spitalul din Anglia am achitat 40.000 de lire sterline”, a mai spus mama. În perioada următoare, băiatul urmează să fie dus din nou la clinica britanică unde medicii urmează să stabilească dacă şi când va fi supus următoarei intervenţii chirurgicale.

Sesizare la DSP

Băiatul a ajuns acum la patru ani şi jumătate iar familia şi-a dat seama că, indiferent de intervenţiile chirurgicale la care acesta va fi supus, operaţia eşuată din 2008 va avea efecte permanente asupra minorului. La începutul acestui an au depus o sesizare către Direcţia de Sănătate Publică pentru efectuarea unei anchete. Cazul a fost însă clasat întrucât, conform legii, faptele de malpraxis se prescriu după trei ani.

Familia a mers şi mai departe. Pe 19 februarie au înaintat o plângere penală pentru vătămare corporală pe numele medicului iar la finele lunii martie au chemat medicul şi Spitalul “Sfânta Maria” în judecată pentru despăgubiri.

Contactat telefonic, Bogdan Savu a refuzat să comenteze. “Nu vreau să vorbesc despre acest caz”, a spus acesta. Reprezentanţii spitalului au transmis că urmează să depună o întâmpinare în instanţă în procesul intentat de familia copilului.

Bogdan Savu are 47 de ani şi este medic primar în chirurgie şi ortopedie pediatrică şi şef de lucrări în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Gr. T. Popa” din Iaşi.

Subiecte pe aceeaşi temă:

O femeie a intrat în comă în urma unei operaţii cu silicoane

Medic ginecolog acuzat de malpraxis pentru că a refuzat o cezariană

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite