Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Cireşele cu cea mai târzie coacere din Europa, create în România. Sunt bune de mâncat abia în luna august

6
23 Aug 2021 12:42:09
Autor: Alina Batcu
Cireşele George FOTO Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Iaşi
Cireşele George FOTO Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Iaşi

Luna august este luna lui George. George nu este o persoană, ci un soi de cireşe care se coc la jumătatea acestei luni. Soiul a fost creat de cercetătorii Staţiunii Pomicole Iaşi.

Condiţiile climatice din ţara noastră impun, mai ales în ultimii ani, plantarea pomilor fructiferi cu rezistenţă la ger. Un astfel de soi este George, creat la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Iaşi. 
 
Nu această caracteristică îl face vedeta staţiunii, ci perioada de coacere. Este printre puţinele soiuri din Europa care se coc în luna august, lucru care-l face extrem de atractiv pentru comercianţi şi consumatori. Practic, vine cu recolta într-un moment în care soiurile obişnuite au dispărut deja de pe tarabe.
 
Specialiştii Staţiunii de cercetare dezvoltare pomicolă Iaşi l-au creat pentru a ne bucura de gustul cireşelor proaspete şi aproape de toamnă, fiind şi cel mai târziu soi de cireşe din Europa.
 
„Secretul este rodul muncii staţiunii de patruzeci de ani. Am căutat în cele 28 de soiuri pe care le avem omologate şi brevetate să întregim, să lărgim cumva perioada de recoltare şi perioada de consum, pentru că este bine de ştiut: Europa nu are cireaşă mai mult de 45 - 50 - 60 de zile. Iar noi am venit cu acest soi. 
 
Suntem în luna august şi el este pe pom. Unul dintre bunicii lui George este un soi italian”, a spus pentru TVR Iaşi Gelu Corneanu, directorul Staţiunii de cercetare-dezvoltare pentru pomicultură Iaşi.
 
Fructele sunt roşii şi alungite, de mărime mare, 6-8 grame, şi rezistente la crăpare. Pulpa se desprinde uşor de pe sâmbure, este suculentă şi are gust dulce, uşor acidulat.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Ludwig
23.08.2021, 12:58:26

La cat costa ciresle mai bine te lasi pagubasi...In curand o sa faci si un imprumut la CAR ca sa cumperi cateva boabe...

+9 (11 voturi)
Groza Carmen
23.08.2021, 14:03:35

Sa creasca pentru toata Europa, nu au muste in ele, pentru august...

-8 (8 voturi)
Flogea Aurelu
24.08.2021, 11:53:14

Asa scumpe au fost in patrie? P'acilea nu le-am vazut niciodata atit de ieftine (2,5-4,0 €/kg si atit de mult oferite (sfarsit de mai pina la final de iulie)

-10 (10 voturi)
Adin care bea vin
23.08.2021, 15:54:45

Sa faca rachiu din ele, atunci o sa gust si eu....crude imi dau diarie....

-9 (11 voturi)
m lupascu
23.08.2021, 16:46:15

- prin mintea priin inima și brațele noastre,

-7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările