Concluzia specialiştilor: Iaşiul este plin de corupţi. Principalii factori de decizie din oraş stau la discuţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefi din administraţia locală, învăţământ, sănătate, Poliţie, Curte de Apel au participat joi la o dezbatere organizată de Centrul Naţional de Integritate privind proiectul Planul Regional Anticorupţie. În timp ce majoritatea instituţiilor au ridicat probleme şi au adus propuneri de măsuri anticorupţie, şefii de la Direcţia Generală de Anticorupţie nu şi-au exprimat punctul de vedere.

Prefectul Dragomir Tomaşeschi a atras atenţia că sunt oameni de afaceri sau politicieni care fac trafic de influenţă asupra primarilor din judeţ care derulează contracte pe fonduri europene. „Primarii nu au curajul să spună ceva şi au întârzieri mari la plăţi din această cauză. Corupţia în Iaşi nu este «fata morgana», ci este o realitate", a spus prefectul.

Citeşte şi:

Poliţiştii acuzaţi de corupţie vor să se întoarcă la Rutieră

Printre măsurile anticorupţie, directorul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale a propus introducerea testelor de fidelitate şi integritate pentru agenţi, dar şi a unui sistem de rotaţie a personalului o dată la şase luni între birourile vamale dintr-un judeţ.

Vameşii şi poliţiştii săltaţi la Siret strângeau mita cu găleata. Şpaga era împărţită de superiori

„Rotirea personalului ar elimina suspiciunea asupra inspectorilor vamali. În cadrul sistemului nostru, sunt şi oameni corecţi", a spus directorul Mihai Arcană.

În legătură cu corupţia din sectorul financiar-fiscal, directorii de la Fisc doar au relatat cazurile cu care se confruntă, mai puţin măsurile pe care le-au luat pentru a le rezolva.

„Judeţul Iaşi se confruntă cu o situaţie incredibil de dezastruoasă privind colectarea datoriilor. Sunt societăţi cu 10 milioane de lei restanţe care sunt executate, iar alte cu zeci de miliarde care nu sunt nici măcar somate. Avem foarte multe decizii de Neînceperea Urmăririi Penale, iar statul rămâne păgubos pentru că nu-şi recuperează banii", a spus Viorel Ungureanu, director adjunct la Fisc.

Inspectorii de la Garda Financiară au propus ca măsuri anticorupţie să se introducă proceduri unitare de control, pentru ca personalul care face verificări să nu mai dea amenzi subiectiv.

Prefectul Iaşiului a pus biciul pe inspectorii de la Garda Financiară

În privinţa achiziţiilor publice, directorul de Inspectoratul de Stat în Construcţii a propus eliminarea subcontractanţilor la licitaţii, iar şefii din sănătate au cerut o practică universală. „Au fost situaţii de supraîncărcare a preţurilor la licitaţii. Acelaşi produs a fost cumpărat de spitale diferite la preţuri şi de trei ori mai mari", a spus Andrei Lucian, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică.

„Propunerile vor avea o finalitate. Ne vom adresa ministerelor pentru modificarea legilor. Pentru problemele ridicate în dezbatere, DGA ar trebui să se autosesizeze", a concluzionat Alexandru Cumpănaşu, directorul Centrului Naţional de Integritate.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite