Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Condiţii de Ev Mediu în unele şcoli din judeţul Iaşi. Elevii nu au toalete şi sunt nevoiţi să-şi aducă apă de acasă

0
25 Sep 2015 15:12:38
Autor: Iulia Ciuhu
Unele şcoli din judeţ nu au apă potabilă sau toalete decente. FOTO: Arhivă
Unele şcoli din judeţ nu au apă potabilă sau toalete decente. FOTO: Arhivă

Elevii din 16 comune din judeţul Iaşi au început şcoala în condiţii dificile, nedemne de secolul XXI. Copiii nu au la îndemână apă potabilă, toalete corespunzătoare, clădiri decente sau mobilier necesar oricărei instituţii de învăţământ.

Copiii din cele 16 comune au început noul an şcolar în condiţii mizerabile, în unităţi de învăţământ care nu sunt dotate corespunzător. Şcolile din comunele Bivolari, Ciurea, Costuleni, Dolheşti, Comarna, Grajduri, Holboca, Ipatele, Miroslava, Movileni, Plugari, Popricani, Răducăneni, Schitu Duca, Ţibăneşti şi Podu Iloaiei nu au apă potabilă şi elevii sunt nevoiţi să vină în ghiozdan cu sticla de apă de acasă.

Şcolile nu au apă potabilă pentru că în localităţile respective sursele sunt contaminate cu nitraţi. Mai mult, unele şcoli nu au fântâni în curte sau în apropiere. În total, 63 de şcoli din judeţ nu au apă potabilă. Cea mai dificilă situaţie se găseşte în şcolile din comunele Schitu Duca şi Ţibana, unde niciuna dintre şcoli nu are apă potabilă.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi (DSP), care a controlat şcolile înainte de deschiderea noului an şcolar,  activitatea de verificare a unităţilor din judeţ va continua până pe 16 octombrie. „Principalele deficienţe constate sunt neasigurarea apei patabile curente, starea corespunzătoare a clădirilor şi a grupurilor sanitare, evacuarea necorespuzătoare a deşeurilor, mobilier şcoalr necorespunzător sau spaţii improprii”, a arătat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP.

O parte din şcolile din judeţ nu au primit avizul sanitar pentru că nu au toalete deloc. O situaţie de genul acesta se înregistrează la Şcoala din Moşna, acolo unde elevii nu au baie în curtea şcolii şi merg în pauze la baia improvizată în curtea căminului cultural.

Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean, 117 de corpuri ale unităţilor de învăţământ din Iaşi au început noul an şcolar fără autorizaţie sanitară. Din totalul de 874 de astfel de clădiri, obţinând avizul 690. Inspectoratul a mai arătat că din totalul de 227 de şcoli cu personalite juridică, 14 nu au primit autorizaţie de funcţionare.

„An de an, statisticile se îmbunătăţesc, dar nu vor ajunge la standarde perfecte fiindcă problemele transcend puterea de intervenţie a şcolii. Soluţia este să existe programe naţionale pentru că doar forţa comunelor este insuficientă. Trebuie să existe programe naţionale de intervenţie pe infrastructura şcolară“, a precizat prof. Camelia Gavrilă, inspector şcolar general.

Citeşte şi:

Una din 15 şcoli de la sat evaluate de ARACIP riscă să fie înschisă, din cauza condiţiilor improprii

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările