Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Copiii din Moldova cu malformaţii ale cordului pot fi operaţi gratuit la „Institutul Inimii“ din Iaşi

1
22 Dec 2016 13:34:57
Autor: Iulia Ciuhu
Operaţiile vor fi decontate de CJAS Iaşi FOTO Arhivă
Operaţiile vor fi decontate de CJAS Iaşi FOTO Arhivă

Copiii din judeţele Moldovei care se nasc cu malformaţii cardiace pot fi operaţi, gratuit, la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I. M. Georgescu” din Iaşi.

Copiii din judeţele Moldovei care se nasc cu malformaţii ale cordului vor fi operaţi, gratuit, începând cu luna decembrie, la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I. M. Georgescu”.

IBCV a accesat în ultima lună din an un nou subprogram din programul naţional de boli cardiovasculare derulat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. „Institutul Inimii” din Iaşi a intrat din decembrie 2016 în subprogramul „Proceduri de cardiologie intervenţională la copii cu malformaţii cardiace congenitale” prin care va putea asigura, gratuit, operaţii pentru copiii născuţi cu malformaţii ale cordului.

Momentan, pentru subprogramul promovat de IBCV cu numele de „Salvăm inimile copiilor la noi acasă”, CNAS a alocat institutului suma de 600.000 de lei. „Subprogramul este finanţat din decembrie 2016 cu o valoare alocată de 600.000 de lei. Suma este orientativă şi permite tratarea aproximativ 40 de pacienţi cu malformaţii congenitale, la un cost mediu de aproximativ 14.500 de lei“, a arătat ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS Iaşi.

Prin accesarea subprogramului „proceduri de cardiologie intervenţională la copii“, IBCV Iaşi devine al treilea centru din ţară, după Bucureşti şi Târgu Mureş, care poate efectua operaţii decontate de CNAS la minori cu malformaţii cardiace congenitale.

Potrivit conducerii institutului, accesarea subprogramului înseamnă continuarea intervenţiilor pe cord la copii pe care institutul le-a derulat anii trecuţi prin finanţare europeană.

„Ne bucurăm să intrăm în acest subprogram. Accesarea lui înseamnă că de acum ni s-a deschis o uşă, pentru că noi am efectuat ase¬menea proceduri din alte finanţări. Anul trecut am derulat împreună cu UMF Iaşi programul «100 de inimi pentru 100 de copii» în cadrul căruia am tratat peste 130 de copii. La începutul anului 2016, am finalizat materialele sanitare şi dispozitivele pe care le aveam şi nu am mai putut derula acest program. Prin insistenţele CJAS şi cu sprijinul CNAS, sper eu şi MS, am reuşit în decembrie să intrăm în acest program“, a subliniat profesorul Grigore Tinică, managerul IBCV.„Institutul Inimii“ din Iaşi derulează 15 subprograme din programul naţional de boli cardiovasculare a CNAS, şapte pentru medicaţie specifică şi opt pentru materiale sanitare specifice.

IBCV derulează şi programul naţional de infarct miocardic acut al Ministerului Sănătăţii. Pe viitor, institutul îşi propune să mai acceseze două programe specifice chirurgiei cardiovasculare, unul derulat de MS şi celălalt de CNAS.

„Este vorba despre subprogramul de transplant cardiac şi de subprogramul de asistare circulatorie cardiacă. Aici sunt nişte clauze restrictive, cum ar fi specialişti cu experienţă de 20 de astfel de intervenţii sau specialişti care au stat cinci ani într-o clinică de chirurgie cardiacă, unde se fac 20 de intervenţii de transplant pe an. Nimeni când a început acest program nu avea aşa criterii, dar, ulterior, regulile s-au înăsprit“, a mai completat profesorul Grigore Tinică.

Pentru a accesa subprogramul „Proceduri de cardiologie intervenţională la copii cu malformaţii cardiace congenitale“, IBCV a dovedit că are laboratoare specializate, aparatură specifică şi specialişti pregătiţi.

Citeşte şi:

Despre boala de inimă care poate ucide subit oameni tineri
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

dracon
22.12.2016, 16:04:52

In sfarsit datorita insistentelor dlui prof Tinica ,ministerul nesanatatii publice a aprobat acest program ,lucru care trebuia aprobat de ani de zile dar nu uitam ca este vorba de Moldova si cand este vorba de Moldova nu sant bani ,nu se dau aprobari ,se boicoteaza orice initiativa (chiar si in domeniul sanatatii) ! Oare cand va ,,binevoi'' ministerul nesanatatii sa aprobe si dosarul ptr transplantul de cord ? Dle Profesor Tinica va doresc MULTA SANATATE si cat mai multe interventii cu rezultate bune si cat mai multe premiere chiar si mondiale .

+1 (1 vot)
Modifică Setările