Copiii care merg la şcoală în salonul de nunţi şi cumetrii al satului. „Proprietarul ni l-a pus la dispoziţie fără niciun cost“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clopoţelul a sunat de trei zile pentru cei peste 123.000 de elevi din judeţul Iaşi, mai puţin însă pentru copiii din satul Humosu, comuna Sireţel. Motivul: lucrările de reabilitare a instituţiei de învăţământ din sat au fost abandonate, iar Primăria nu are microbuze suficiente şi funcţionale pentru a-i transporta pe cei 158 de elevi la şcoala din satul vecin.

Deşi şcoala din localitatea ieşeană Humosu ar fi trebuit să fie motiv de mândrie pentru localnici, acum, la început de an, clădirea este plină de moloz, pereţii nu sunt nici măcar tencuiţi, iar podelele sunt ca şi inexistente.

Conducerea şcolii coordonatoare din Sireţel spune că totul a început de la faptul că primăria comunei nu a achitat la timp facturile la lucrările de reabilitare, drept pentru care, firma de construcţii a abandonat şantierul. 

„De ce au plecat? Pentru că nu şi-au luat banii. Şi de unde bani, dacă nu am avut buget? Acum ei au promis că până în noiembrie o termină ”, spune Mihai Cojocaru, directorul şcolii  din Sireţel.

Pentru a merge la şcoală, copiii din Humosu ar trebui să străbată zilnic 13 kilometri. Pe jos, până la Slobozia, pentru că singurul microbuz arondat este stricat şi nu a putut fi reparatt din acelaşi motiv: comuna nu a avut până acum buget. 

Practic, consilierii PSD au refuzat să voteze bugetul pe 2019, spunând că nu-l recunosc drept edil pe liberalul Gheorghe Ancuţa, condamnat penal cu suspendare pentru fapte de corupţie.

Într-o situaţie similară se află şi un corp de clădire a şcolii coordonatoare din Sireţel, unde acelaşi constructor a abandonat şantierul pentru că nu a fost plătit. Lucrările de reabilitare la şcoala din Humosu şi cea din Sireţel se ridică la aproximativ 1,7 milioane de lei, iar bani urmau să vină prin PNDL.

Adio, nunţi, botezuri, cumetrii

Cu câteva zile înainte de începerea anului şcolar, la intervenţia Prefecturii, bugetul de la Sireţel a fost votat. Prea târziu însă, pentru ca cei 158 de copiii din Humosu să înceapă şcoala pe 9 septembrie. Totuşi conducerea şcolii coordonatoare a găsit soluţii. Una la biserica din sat, alta la un salon de nunţi. 

„Am găsit soluţii. Este vorba de doua săli unde până acum se organizau nunţi, petreceri. În cazul unui salon, proprietarul ni l-a pus la dispoziţie fără niciun cost. Mai aşteptăm un răspuns de la o altă persoană, celălalt patron, care în acest moment se află plecat în străinătate. Rudele acestuia au garantat în schimb pentru un răspuns afirmativ”, a declarat Mihai Cojocaru, directorul Şcolii coordonatoare din Sireţel.

Dacă în cadrul Bisericii din localitate spaţiul pentru preşcolari a fost deja amenajat, în salonul salonul de nunţi de-abia au început lucrările de igienizare, urmând ca de miercuri să se dea startul şi compartimentarea spaţiului.

„Firma care se ocupă de compartimentare a fost contractată de Primărie şi să sperăm că vineri va suna clopoţelul şi pentru copiii din Humosu. Orele pierdute în prima săptămână vor fi recuperate în zilele de sâmbătă. Se va învăţa în două schimburi şi nu în trei, cum sar fi întâmplat dacă ar fi făcut naveta la Slobozia”, a mai adăugat Mihai Cojocaru. 

În acelaşi timp, lucrările la şcoala din Humosu vor fi reluate în această săptămână, constructorul avansând un termen de predare al clădirii pentru sfârşitul lunii octombrie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite