Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Copil otrăvit cu mătrăgună. Cu ce fruct a confundat planta ce poate fi letală omului

0
2 Oct 2017 11:36:39
Autor: Iulia Ciuhu
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

În garda de sâmbătă, medicii urgentişti de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi au acordat îngrijiri medicale unei fetiţe intoxicate cu mătrăgună.

O fetiţă din judeţul Bacău s-a intoxicat cu fructe de mătrăgună. Victima le-a spus medicilor care au tratat-o că a mâncat struguri fără să ştie că, de fapt, bobiţele pe care le-a consumat erau fructe de mătrăgună.
 
Victima în vârstă de şapte ani a fost transferată sâmbătă, 30 septembrie, la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi cu simptome specifice intoxicaţiei cu planta otrăvitoare.
 
Potrivit medicilor, când a ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe, copila era agitată, avea ochii ieşiţi din orbite şi avea halucinaţii vizuale şi auditive. Urgentiştii i-au făcut spălături gastrice, i-au administrat tratamentul specific şi apoi au internat-o în clinica de toxicologie pentru continuarea terapiei.
 
„Fetiţa nu ştia ce este cu ea şi spunea că a mâncat struguri. Nici părinţii nu îşi explicau de la ce provine starea copilei. La spălătura gastrică s-au găsit resturi alimentare, bobiţe negre, şi având în vedere simptomele pacientei am dedus că este vorba de mătrăgună, mâncată probabil de undeva de pe marginea drumului“, a arătat dr. Solange Tamara Roşu, medic-şef UPU la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi.
 
Mătrăguna are mai multe denumiri, inclusiv Belladonna sau cireşele morţii. Atât fructele cât şi frunzele sunt extrem de toxice şi se cunosc cazuri în care copii au murit după ce au mâncat doar două fructe. 
Aceasta este una dintre cele mai toxice plante din ţară.
 
Consumarea fructelor duce la delir, halucinaţii, pupile dilatate, sensibilitate la lumină, tahicardie, dureri de cap, erupţii ale pielii şi convulsii. Dacă nu primesc ajutor la timp, persoanele care mănâncă aceste fructe, vor muri din cauza problemelor de respiraţie şi a ritmului alert al inimii.
 
Citeşte şi:
 
Otrava din plantele care ne înconjoară. Cum consumăm corect legumele şi fructele, când devin toxici cartofii şi de care parte a roşiei trebuie să ne ferim

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările