Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Copilul-minune cu autism

0
13 Dec 2011 07:07:00
Autor: adevarul
Răzvan, copilul-minune de la Iaşi
Răzvan, copilul-minune de la Iaşi

Răzvan are o memorie şi o imaginaţie neobişnuite pentru un tânăr cu acest diagnostic. Este îngrijit la centrul din Iaşi al Fundaţiei „Ancora Salvării“ şi se pregăteşte să facă o carieră în cinematografie  

Intră în cameră şi se aşează cuminte pe scaun. Pe scaunul lui, nu pe al unui coleg, pentru că Răzvan îşi ştie foarte bine locul în încăperea în care îşi petrece cea mai mare parte a zilei. La Centrul de Zi al Fundaţiei „Ancora Salvării“ câteva zeci de copii învaţă cum să fie... copii. Ei sunt micuţii care au avut neşansa de a fi „unul din 160“. Aceasta este incidenţa cazurilor de autism în România. 


Ziua lui Răzvan începe cu rutină şi se termină la fel. Viaţa lui e un etern ritual şi de care nu se poate desprinde. Cu toate acestea, e diferit faţă de ceilalţi copii din centru. E deschis, povesteşte, glumeşte şi, lucru puţin obişnuit pentru un copil cu autism, are imaginaţie. „Am 14 ani. Sunt tânăr. Sunt aici cu copiii mei, T., care râde, G., care face buline, A., care învaţă şi mănâncă, şi S., care face puzzle şi lucru manual pentru expoziţie“, povesteşte Răzvan despre colegii săi de sală.


Întocmai ca în celebra peliculă „Rain Man“, băiatul ţine minte orice vede, aude sau citeşte, în special din temele care-l interesează. E pasionat de revistele de benzi desenate şi de cele de cultură generală, din care reţine fiecare detaliu. „Rahan îmi place. E frumos. A început să apară pe 1 iunie 2010, de Ziua Copilului. Acolo am învăţat despre populaţia Masai, tribul pierdut al lui Iuda“, spune Răzvan, recitând ca o poezie.


Băiatul cu privire blândă e pasionat de actorie. „Am văzut «Patimile lui Hristos». Mi-a plăcut Maia Morgenstern. E actriţa din România care a uimit lumea. A primit o stea pe Walk of  Fame în Capitală şi a mai jucat şi în «Asfalt Tango» în 1995“, spune micuţul pe nerăsuflate.


De fapt, unul dintre visele lui este să deschidă o casă de producţie la Iaşi. Are deja în minte şi scenariul primului film. Acesta va fi un serial şi va purta numele «Adeverinţa». „În 2012 va fi o nouă casă de producţie în Iaşi, Girls Film, care va ţine de Dana L. Productions (n.r. - Dana L. este fosta sa profesoară). În serial va fi cineva care va emite adeverinţe de la Ancora Salvării, de la Star of Hope şi ANCAAR şi vor juca în el Inge (n.r. - cea care coordonează Fundaţia Ancora Salvării), Magda Catone, iar scenariul va fi semnat de Alexandra, profesoara mea“, explică băiatul. 


„2011 n-a fost un an bun“


Graţie memoriei sale, Răzvan poate ţine minte datele care l-au impresionat. Dintr-o singură răsuflare copilul înşiră numele marilor actori şi oameni de cultură care ne-au părăsit în ultimul an.
„Andrei Blaier a murit de Ziua Naţională. Au murit mai mulţi anul trecut. Adrian Păunescu pe 5 noiembrie 2010, Mădălina Manole, pe 14 iunie, Jean Constantin pe 26 mai, Toni Tecuceanu şi, anul acesta, Cornel Fugaru pe 12 iulie. În 2009, a murit handbalistul înjunghiat în inimă, Marian Cozma. 2011 n-a fost un an bun: benzina s-a scumpit, s-au micşorat salariile, pensiile“, conchide Răzvan.

________________________________

Are planuri mari pentru viitor

Ce vrei să ajungi când vei fi mare?
Vreau să fiu actor, să joc în filmul «La pian». E o producţie proprie.
Îţi place oraşul în care locuieşti?
Îmi place, mă plimb în Copou. La anul se va deschide şi proiectul Palas care este amânat pentru 2012. Acolo construieşte Iulian Dascălu cu Iulius Grup. Marea inaugurare va fi în aprilie, de ziua păcălelilor.
Ştii ceva despre Revoluţie?
Ştiu că la Revoluţie a fost foarte rău. Au murit oameni. Au murit şi soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu. E rău c-au murit. Dumnezeu să-i ierte!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările