Coşmar la Clinica de Chirurgie Plastică din Iaşi: „Operăm câte doi pacienţi, simultan, în aceeaşi sală. Asta nu s-a mai văzut în Europa, în ultimii 100 de ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clinica de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi funcţionează în condiţii necorespunzătoare. Revoltat de atitudinea Ministerului Sănătăţii din ultimii ani, şeful clinicii, profesorul Teodor Stamate, a explicat modul în care sunt îngrijiţi pacienţii săi, de doi ani. „Nu cred că s-a mai văzut aşa ceva în Europa, în ultimii 100 de ani”, a subliniat chirurgul.

Medicii din Clinica de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi lucrează ca pe front. Chirurgii sunt obligaţi să-şi desfăşoare activitatea în spaţii improvizate, în saloane şi săli de operaţie care aparţin altor clinici.

Din lipsă de spaţiu, pacienţii dorm pe scaune lipite sau internaţi cu încă un bolnav în pat. Cele două săli de operaţie, la rândul lor, sunt improvizate. Una în fostul cabinet al unui medic oftalmolog, iar cealaltă în sala de operaţie de la Clinica de Chirurgie Buco-Maxilo-Facială.

În aceste condiţii, frecvent, chirurgii celor două specialităţi operează simultan câte doi bolnavi cu afecţiuni diferite. În timp ce unui bolnav i se scot dinţii infectaţi, la un metru distanţă, unui pacient i se operează o mână sau un picior tăiat.

„Nu aveam sală de urgenţe când ne-am mutat aici, şi atunci au împins masa de operaţii de la clinica BMF şi au băgat şi masa noastră. Şi aşa operăm câte doi pacienţi în aceeaşi sală. Ceea ce nu cred că s-a mai văzut undeva în Europa în ultimii 100 de ani. Ce pacient din lumea asta este bucuros să-l audă pe cel căruia i se scot dinţii din gură, în timp ce lui i se corectează un bont sau două, că şi-a prins mâna într-un aparat? În Vest, nici în clinicile veterinare nu este aşa. Şi acolo poţi izola un caz septic de cazurile aseptice. Noi nu avem această posibilitate, pentru că nu avem spaţiu. La noi este ca pe front“, a precizat profesorul Teodor Stamate, şeful clinicii.


Situaţia din Clinica de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Iaşi a fost determinată de închiderea Spitalului de Urgenţe „Sfântul Ioan”, în aprilie 2011, şi integrarea clinicilor acestuia în structura Spitalului „Sfântul Spiridon“. După desfiinţarea spitalului din Copou, Clinica de Chirurgie Plastică, care funcţiona acolo, a fost încadrată scriptic la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Colectivul, însă şi-a continuat activitatea în spitalul desfiinţat până în decembrie 2014, când s-a mutat în incinta Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Înainte de transfer, clinica avea 35 de paturi: 15 alocate pacienţilor arşi şi 20 celor care necesitau intervenţii de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă. „La sfârşitul anului 2014 am fost puşi în situaţia de evacuare de urgenţă. Sigur că, din 2011, de când am trecut sub direcţia Spitalului «Sfântul Spiridon», noi am întrebat unde anume ne vom muta. Ni s-a răspuns că în 2012 s-a elaborat o hotărâre a ministrului Sănătăţii pe care colectivul director al spitalului a pus-o în operă, şi astfel s-a deschis şantierul de reamenajare a construcţiei vechi din fosta clinică de dermatologie“, a precizat profesorul Stamate.


image

Potrivit acestuia, clădirea monument istoric în care a funcţionat dermatologia la Spitalul „Sfântul Spiridon” urma să fie recondiţionată în baza unei finanţări a Ministerului Sănătăţii - estimată atunci la o valoare de 40 de milioane de lei - şi să fie transformată în clinică de chirurgie plastică. Finanţarea urma să asigure amenajarea unui bloc operator la etaj, a unui sector de arsuri la parter, a saloanelor pentru pacienţii spitalizaţi la mansardă, şi la demisol a mai multor servicii necesare pentru activitatea din clinică.

Proiectul de amenajare a clinicii cuprindea şi o fundamentare pentru dotarea tehnică şi aparatura medicală, evaluată la 18.950.000 de lei. Pentru că în momentul mutării clinicii din Copou lucrările la noul spaţiu erau în desfăşurare, conducerea spitalului a încercat să găsească soluţii temporare de organizare a acesteia.
 

„Noi nu ne-am mutat într-un spaţiu destinat nouă, ci ne-am mutat pe holuri. S-au înghesuit celelalte servicii, i-au îngrămădit pe ceilalţi. Le-au spus «Ia, retrageţi-vă dumneavoastră, ORL, cu două salone mai strâns şi cedaţi-le chirurgiei plastice». Acum avem două saloane, unul de şase paturi şi unul de şapte, astfel încât numărul nostru de 35 de paturi s-a redus la 13 paturi. De aceea, mereu suntem aglomeraţi, şi ni se întâmplă să internăm câte 10-11 pacienţi în salon de 7. Sunt oameni care dorm pe canapele, oameni care dorm pe scaune puse unul lângă altul, pentru că nu avem unde să-i culcăm peste noapte să-i operăm“, a mai relatat şeful clinicii.



Potrivit specialistului, inclusiv pacienţii cu arsuri sunt îngrijiţi într-un salon improvizat. Salonul care a fost luat din Clinica de Cardiologie are numai cinci paturi destinate bolnavilor cu arsuri, în timp ce, până în 2014, medicii aveau câte 15 paturi pentru arsuri. Acum, din lipsă de spaţiu, bolnavii din Moldova cu arsură peste 20% din suprafaţa corporală pleacă cu elicopterul sau cu ambulanţa la Spitalul de Arşi din Capitală. În plus, în secţia ATI a clinicii de chirurugie plastică nu sunt îngrijiţi exclusiv pacienţii internaţi aici, ci şi cei de la cardiologie. Salonul este împărţit între cele două clinici, chirurgia plastică fiind deservită de trei paturi.

Sălile de operaţie în care medicii operează sunt, la rândul lor, improvizate. Una dintre ele, destinată pentru mici urgenţe, a fost încropită în fostul cabinet al unui oftalmolog, iar cea de-a doua, în care se intervine pentru operaţii mai ample, aparţine Clinicii BMF a spitalului. „Mă întreb, de ce nu se responsabilizează decidenţii care au în pix capacitatea de aviza aceste sume pe care le cerem pentru a trata bolnavii într-o clinică decentă? Până la urmă, mortalitatea creşte şi din cauza imposibilităţii de a respecta normele de prevenţie a infecţiilor nosocomiale. Mor oamenii şi decidenţii tot nu vor să semneze pentru normalitate”, a mai spus profesorul Teodor Stamate.



Până în prezent, pentru lucrările de amenajare a clădirii în care va funcţiona Clinica de Chirurgie Plastică, ministerul a acordat spitalului 25 de milioane de lei, lucrările fiind realizate în proporţie de 65%. Conducerea spitalului a precizat că mai are nevoie de încă 15 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor şi de alte 18 milioane pentru dotarea clinicii cu aparatură medicală. Potrivit şefului clinicii, anual, aici sunt efectuate între 5.300 şi 5.500 de intervenţii chirurgicale.

„Demersuri pentru finalizarea proiectului am făcut atât direct la minister, cât şi cu sprijinul unor oameni politici. Săptămâna aceasta merg iar la minister, să prezint încă o dată situaţia. Eu sper să primim suma necesară cât mai repede, pentru că, dacă o vom primi în lunile septembrie - octombrie, va fi târziu, şi vom risca să nu o putem folosi pe toată până la finalizarea anului“, a subliniat Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.

Citeşte şi:

chirurgie plastica_zdi

UPDATE Dosar penal în cazul pacientului plin de viermi de la Spitalul de Arşi. Ministrul Sănătăţii: Luăm în calcul închiderea spitalului VIDEO

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite