Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Criză de sânge fără precedent la Iaşi. Unele operaţii au fost amânate, iar medicii fac un apel la donatori

1
13 Aug 2020 14:27:02
Autor: Alina Batcu
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Numărul donatorilor s-a redus cu un sfert. Medicii fac apel la populaţie să doneze sânge. Pe lângă faptul că pot ajuta semeni aflaţi în situaţii critice, donarea este benefică pentru sănătate.

Numărul donatorilor de sânge de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) Iaşi a scăzut drastic în contextul extinderii epidemiei de coronavirus din România. Specialiştii atrag atenţia că spitalele au, în continuare, nevoie de sânge.
 
Dacă în alţi ani, în primele 6 luni ale anului, media zilnică a donatorilor era de 65, acum vin cel mult 30-40 de persoane în fiecare zi la centrul de transfuzii. Din această cauză, la Spitalul „Sf.Spiridon” din Iaşi, cea mai mare unitate medicală din zona Moldovei, se operează doar urgenţele. 
 
Medicii fac eforturi  pentru a asigura necesarul de sânge în cazul hemoragiilor digestive. Şi la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi medicii sunt nevoiţi să se descurce cu o singură o unitate de sânge în fiecare secţie. 
 
Medicul şef UPU SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, spune că pacienţi care să aibă nevoie de sânge vin zilnic la spital, iar cazuri grave sunt chiar şi 5 pe zi. Doar că nu sunt stocuri de sânge.

„Este o criză mai mare în acest an. Numărul de donatori este mai redus. Cei care vin către centrele de recoltare sunt în număr mai mic decât în anii anteriori. Un protocol de transfuzii masive începe cu două unităţi de sânge, două unităţi de plasmă, două unităţi de  concentrat leucoplachetar, care se face din mai multe unităţi de sânge recoltat. Asta este pentru început, pentru prima oră într-un şoc hemoragic”, spune Medicul şef UPU SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu.
 
Medicii fac apel la populaţie să doneze sânge. Pe lângă faptul că pot ajuta semeni aflaţi în situaţii critice, donarea este benefică pentru sănătate.
 

Vă mai recomandăm şi:

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Carmic
13.08.2020, 15:30:19

Riscul de a lua covid in centrele de transfuzii e mare si nu se zice nimic despre asta. Din cate mi-aduc aminte la Bucuresti inainte se dona in sali comune de 4-6 scaune, (la institutul de hematologie de langa piata Victoriei), fara intimitate, adica pereti despartitori, fara hartie igienica(de mari dimensiuni) pe scaunele de donare dupa fiecare donator, cu o sala de asteptare jalnica, adica pe holurile spitalului, cu banci de metal, fara apa la dozator (rezervor gol) samd. In aceste conditii e clar ca se duc sa doneze doar cei fortati de imprejurari adica cand au un caz in familie prieteni sau nevoiasii care sunt obisnuiti cu conditiile enumerate mai sus, si pentru care conteaza doar bonurile de masa(7 buc) de 9 lei si ceva ramase asa de ani si ani de zile,(sub 70 de lei in total) care nu a mai fost indexate nici macar la 15 lei cat sunt bonurile de masa acum. In schimb sunt mereu apeluri la donare iar cand critica cineva ceva i se spune doar in fata, hai domne' donezi pentru o cauza inaltatoare nu pentru foloase, fara sa mai conteze ca pensiile speciale sunt uriase, indemnizatiile mai marilor politici la fel, si alte asemenea, si toti se bat cu pumnul in piept ca ce-or sa faca ei ca mde, vin alegerile.

Modifică Setările