Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Criză de ser antirabic în spitalele de boli infecţioase. Medic: „L-aş întreba pe domnul ministru când găseşte o soluţie”

1
14 Dec 2016 13:03:58
Autor: Iulia Ciuhu

Serul antirabic lipseşte din unităţile medicale de profil, cu toate că, zilnic, în spitalele de boli infecţioase ajung pacienţi muşcaţi de animale.

Serul antirabic lipseşte din majoritatea unităţilor medicale din ţară. Cu toate că, printr-un comunicat de presă, ministerul a anunţat încă de pe 7 noiembrie că distribuitorul unic Unifarm a început demersurile pentru refacerea stocurilor, în unităţile medicale încă nu a ajuns produsul farmaceutic.

„În toate spitalele din ţară nu se găseşte ser antirabic. L-aş întreba pe domnul ministru când găseşte o soluţie pentru această situaţie care persistă de câteva luni în sistemul sanitar”, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Unitatea medicală se confruntă cu lipsa serului antirabic de aproape trei luni. Săptămâna trecută, odată cu mediatizarea intensă a cazului ieşencei care a fost sfâşiată de o haită de câini maidanezi, spitalul a primit de la Unifarm ultimele şapte doze de ser antirabic, de care dispunea.„Odată cu mediatizarea cazului pacientei muşcate de mai mulţi câini în zona lacului Veneţia, am primit de la Unifarm şapte doze de ser antirabic, ultimele pe care le aveau pe stoc. Nu ştim când ni se vor onora şi cererea făcută în urmă cu mai mult timp, când am transmis necesarul”, a mai precizat dr. Mihnea Hurmuzache.Potrivit medicului, la o săptămână de la evenimentul tragic în care a fost implicată ieşeanca Elena Tudosă, femeia este internată în stare stabilă, urmează schema terapeutică antirabie şi tratament împotriva infectării zonelor afectate de muşcături.

Pacienta, în vârstă de 51 de ani, a fost atacată de o haită de câini maidanezi aciuată lângă lacul Veneţia din oraş, duminică - 5 decembrie. Femeia a fost sfâşiată de 15-20 de câini duminică dimineaţa, în timp ce se întorcea cu apă de la un izvor.

Victima a ajuns la spital cu peste 40 de muşcături pe tot corpul. Iniţial, pacienta a fost internată în clinica III de chirurgie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Ulterior, după ce victima a prezentat febră, femeia a fost transferată la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. În 2016, spitalul a luat în evidenţă 1.283 de ieşeni muşcaţi de animale, 955 fiind vaccinaţi împotriva rabiei.

Citeşte şi:

Totul despre vaccinul antigripal

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Asociatia IREC
15.12.2016, 14:41:53

Asta mai lipsea! Nu era suficient faptul ca autoritatile locale nu sunt capabile sa gestioneze problema cainilor fara stapan in conformitate cu legislatia actuala si oamenii sunt atacati si sfasiati de haite zilnic.

Modifică Setările