Criză fără sfârşit: aşteaptă de doi ani un transplant pulmonar, dar nu mai are nicio veste despre intervenţia care i-ar putea salva viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul care încearcă din noiembrie 2015 să obţină aprobarea pentru un transplant de plămâni într-o clinic din străinătate se declară condamnat la moarte de autorităţile române.

Mugurel Amariţei, ieşeanul în vârstă de 36 de ani care aşteaptă din noiembrie 2015 aprobarea pentru un transplant pulmonar, nu mai are nicio speranţă.

Ieşeanul diagnosticat cu mai multe complicaţii respiratorii - emfizem pulmonar bilateral de tip centroacinar şi panlobar, insuficienţă respiratorie cronică acutizată, hemoptizii repetitive, disfuncţie ventilatorie mixtă foarte severă, lobectomie inferioară dreaptă, insuficienţă mitrală minoră şi hipertensiune pulmonară secundară severă – nu a primit până în prezent vestea pe care o aşteaptă de doi ani. 

Ultima informaţie pe care pacientul a primit-o oficial de la reprezentanţii Spitalului AKH din Viena datează de aproximativ o lună. „Atunci le-am scris un e-mail în care i-am întrebat care este situaţia, ce se întâmplă cu transplantul. Mi-au răspuns că déjà au pe listă cinci pacienţi români şi că nu mai pot primi alţii”, a precizat ieşeanul.

Mugurel Amariţei a mai subliniat că în ultimele luni nu a mai primit nicio informaţie utilă de la DSP Iaşi sau de la Ministerul Sănătăţii în legătură cu intervenţia salvatoare de care are nevoie. „Ce pot eu să mai înţeleg dacă am un diagnostic care necesită transplant pulmonar de doi ani jumătate şi dacă de doi ani am început procedurile prin Direcţia de Sănătate Publică Iaşi? Sunt pus la zid, condamnat la moarte şi nimănui nu-I pasă de mine. Este o ruşine pentru România, ţară membră UE, să nu poată acorda cetăţenilor săi îngrijirile de care au nevoie”, a mai spus tânărul. În prezent, plămânii pacientului funcţionează la 14% din capacitatea normală.

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, anunţa la finalul lunii martie, în mijlocul crizei transplantului pulmonar, că Spitalul AKH din Viena s-a angajat să facă zece transplanturi de plămân, în următorul an, pentru pacienţii români. „Am primit oficial răspunsul de la Spitalul AKH şi să vă anunţ cu satisfacţie că a fost deblocată situaţia şi că Spitalul AKH va face din nou transplant pentru România. Am convenit un anumit  număr de cazuri care vor fi rezolvate de spitalul AKH”, declara atunci ministrul Bodog, citat de News.ro.

Citeşte şi:

Moartea Biancăi sau cum să îţi baţi joc de pacienţi: avem specialişti, avem bani, dar bolnavii care aşteaptă transplant de plămâni sunt ucişi de birocraţie

Povestea ieşeanului batjocorit sistematic de statul român. Tânărul căruia i se sting plămânii zilnic nu mai are nicio speranţă

Românul condamnat la moarte după ce a fost refuzat la singurul spital din Europa unde putea fi tratat. „Stau cu frică pentru orice urmează“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite