Cronologia scandalului de corupţie care a zguduit UMF Iaşi. Şefii universităţii au intrat în silenzio stampa după arestări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Dorobăţ, unul dintre medicii de la UMF reţinuţi de DNA
Carmen Dorobăţ, unul dintre medicii de la UMF reţinuţi de DNA

Trei cadre universitare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi au fost arestate fiind acuzate că au cerut bani sau favoruri sexuale de la studenţi, pentru a-i promova la examene. Şefii UMF Iaşi nu au reacţionat încă cu privire la arestările care au zguduit universitatea.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din Iaşi au derulat o acţiune spectaculoasă, la finele săptămânii trecute, împotriva a trei cadre Universitare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Gr. T Popa” din Iaşi. Profesorii universitari Carmen şi Gheorghe Dorobăţ, dar şi conferenţiarul universitar Dumitru Păduraru, au fost arestaţi pentru 30 de zile, sâmbătă, fiind acuzaţi de fapte de corupţie. Cel din urmă, unul dintre cei mai cunoscuţi anatomişti din Iaşi, este acuzat şi de tentativă de viol şi şantaj după ce ar fi cerut unei studente să se culce cu el pentru a o promova la un examen şi pentru a o ajută să intre la o altă facultate. 

Sex săptămânal, timp de un semestru 

Potrivit procurorilor DNA Iaşi doctorul Dumitru Păduraru, coordonator al disciplinei de anatomie de la UMF Iaşi, ar fi încercat să facă sex, în zilele de 15, 23 şi 26 ianuarie, cu o studentă de la Facultatea de Farmacie, tânăra mergând la Parchet şi denunţând faptele. Anchetatorii mai spun că universitarul ar fi constrâns-o psihic pe studentă şi ar fi ameninţat-o că nu va promova la disciplina sa în cazul în care nu se supune. De asemenea, Păduraru i-ar fi cerut tinerei să se culce cu el, săptămânal, pe timpul semestrului al II-lea promiţându-i că o va putea ajuta şi să promoveze examenul de admitere de la Facultatea de Medicină Generală, care va avea loc în vara acestui an şi la care Păduraru este membru de comisie. “În ziua de 26.01.2015, inculpatul Păduraru Dumitru a constrâns-o pe aceeaşi persoană vătămată, prin ameninţarea explicită cu moartea, să nu spună nimănui despre cele întâmplate, în scopul obţinerii unui folos nepatrimonial, constând în asigurarea confidenţialităţii cu privire la faptele sale, astfel încât să evite tragerea sa la răspundere penală”, au precizat procurorii. 

Alt medic reţinut, şef de spital 

Pe lângă doctorul Păduraru, Tribunalul Iaşi a mai admis sâmbătă noapte şi arestarea soţilor Carmen şi Gheorghe Dorobăţ. Prima este cadru didactic la UMF şi manager al Spitalului de Boli Infecţioase în timp ce Gheorghe Dorobăţ este şi şef de secţie la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. Potrivit DNA, cei doi sunt acuzaţi de luare, respectiv complicitate la luare de mită. “La data de 30.01.2015, inculpata Dorobăţ Carmen-Mihaela a primit direct, de la mai mulţi studenţi, un număr de 20 carnete de student, fiecare carnet având printre file câte 100 euro (în total suma de 2.000 euro), pentru a-l determina pe soţul ei, cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi, să îi promoveze, cu nota 9, la examenul la disciplina Anestezie Generală, ce urma să aibă loc în cursul aceleiaşi zile, la ora 15.00”, au motivat procurorii DNA. 

Reacţiile celor implicaţi 

Ionel Nechita, avocatul soţilor Dorobăţ a precizat ieri că cei doi doctori s-au prevalat de dreptul la tăcere şi nu au dat declaraţii nici în faţa procurorilor DNA şi nici în instanţă. Nechita a menţionat că, în opinia apărării, acuzaţiile aduse de anchetatorii nu sunt fondate. La rândul său, Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, instituţia la care este subordonat Spitalul de Boli Infecţioase, a precizat ieri, pentru “Adevărul”, că aşteaptă o informare oficială cu privire la arestarea doctoriţei după care se vor găsi soluţii pentru înlocuirea acesteia. “Luni o să analizăm acest caz, să vedem cadrul legal şi ulterior vom lua o decizie”, a spus Adomniţei. Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară de la UMF Iaşi, a precizat că în cursul zilei de astăzi va avea loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie al facultăţii pentru a analiza arestările de zilele trecute. Rectorul Vasile Astărăstoae nu a răspuns zilele acestea la telefon. La rândul său, Gabriel Dimofte, preşedintele Senatului UMF a refuzat să dea declaraţii.

Mai puteţi citi:

Bucuria lui Vasile Astărăstoae: "Să serbăm, procurorii nu vor mai avea ce să caute în cabinetul medical"

Socrul profesorului de la UMF vizat de atentatul cu bombă: „Ginerele meu s-a speriat foarte tare!“

Profesorul UMF cu maşina explodată, bătut pe stradă acum două luni

EXCLUSIV Paradoxul legii îl ajută pe Astărăstoae: un dosar penal îi poate salva scaunul şefului medicilor din România

Ministerul Educaţiei a început demersurile pentru demiterea lui Vasile Astărăstoae după ce acesta a fost condamnat pentru conflict de interese

Vasile Astărăstoae, condamnat definitiv de Înalta Curte pentru incompatibilitate. ANI cere revocarea lui din fruntea Colegiului Medicilor şi a UMF Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite