Cum a luat foc Palatul Braunstein şi la cât se ridică pagubele produse în urma incendiului din clădirea-monument

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii Primăriei Iaşi au transmis mai multe clarificări privind incendiul produs vineri dimineaţă în centrul oraşului, la o clădire care are şanse foarte mari să obţină fonduri europene pentru consolidare.

Potrivit datelor oferite de municipalitate, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi a fost anunţat, la ora 7.52, despre un incendiu izbuncnit la Palatul Braunstein. „Incendiul era localizat la etajul al treilea, cu degajare semnificativă de fum în podul clădirii. Muncitorii care execută lucrări de consolidare şi refuncţionalizare a clădirii au luat primele măsuri de stingere a focului şi s-au autoevacuat. Pompierii sosiţi imediat la faţa locului au intervenit cu trei autospeciale şi o autoplatformă de lucru la înălţime şi au lichidat incendiul“, au detaliat reprezentanţii Primăriei. 

Pagubele sunt estimate la 1.200 de lei. În clădire au ars parchetul din lemn pe o suprafaţă de circa 20 de metri pătraţi, un perete de rigips de aproximativ 15 metri pătraţi, două saltele şi diverse deşeuri textile şi lemnoase. „Potrivit primelor informaţii, incendiul a fost provocat de oamenii străzii, care au pătruns în cursul nopţii trecute pe scara comună cu blocul vecin de pe bd. Ştefan cel Mare şi s-au adăpostit la etajul al treilea. Proprietarul imobilului, Primăria Municipiului Iaşi, a solicitat constructorului să ia măsuri suplimentare pentru a preveni intrarea persoanelor neautorizate în imobil“, au transmis reprezentanţii municipalităţii.

Monumentul istoric este în plin proces de reconsolidare. Lucrările sunt executate de Asocierea Coimpredil Societa’ Cooperativa ARL – Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL Catania – Italia. Execuţia lucrărilor este estimată la 27 de luni, durata de garanţie a acestora urmând a fi de minim 60 de luni.

Palatul Braunstein ar putea prinde o finanţare europeană pentru consolidarea şi refuncţionalizarea: „În acest sens, municipalitatea a refăcut indicatorii tehnico-economici ai proiectului, valoarea actualizată a acestuia fiind de circa 16 milioane de lei, fără TVA“. Proiectul de consolidare şi refuncţionalizare a Palatului Braunstein a fost depus în primăvara anului 2017 la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord – Est pentru a fi finanţat prin Axa Prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţie 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural din cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020. 

Iniţial, proiectul a fost evaluat cu 73,84 de puncte, fiind depunctat din cauza unor deficienţe legate de accesul în clădire şi care ţin de problema locuinţelor care au fost construite în anii ’60 în vecinătatea sa. Primăria Municipiului Iaşi a contestat în instanţă evaluarea ADRNE, iar judecătorii au dat dreptate municipalităţii ieşene, solicitând ca proiectul să fie declarat eligibil şi finanţabil. 

Potrivit oficialilor Primăriei, incidentul din această dimineaţă nu afectează proiectul european de consolidare şi refuncţionalizare a Palatului Braunstein.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite