Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Cum a ajuns monument istoric un cimitir din Iaşi. Secretar de stat: „Este un veritabil loc de memorie colectivă”

0
11 Aug 2020 06:21:48
Autor: Alina Batcu
Cimitirul Eternitatea din Iaşi   Foto Facebook/Primăria Municipiului Iaşi
Cimitirul Eternitatea din Iaşi   Foto Facebook/Primăria Municipiului Iaşi

Autorităţile spun că acest cimitir reprezintă un muzeu în aer liber care trebuia deja pus în valoare. Caracterul monumental al cimitirului este dat de mormintele, mausoleele şi criptele impunătoare.

Cimitirul Eternitatea din Iaşi, unde sunt înhumate personalităţi precum Ion Creangă, Garabet Ibrăileanu sau Mihail Kogălniceanu, a fost înscris pe lista monumentelor istorice. 
 
„Cu o istorie de peste 150 de ani şi sute de personalităţi înhumate în perimetrul său, cimitirul Eternitatea reprezintă un veritabil loc de memorie colectivă prin valoarea sa istorică, artistică şi simbolică. Aici se îmbină stiluri şi curente artistice din România celei de-a doua jumătăţi de secol XIX, într-un creuzet care ne permite să ne cunoaştem mai bine înaintaşii. Valorificarea ca monument în ansamblul său este pasul necesar pe care am reuşit să îl facem acum, deşi era necesar de mult timp“, a declarat istoricul ieşean Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii.
 
El a precizat că există cimitire monumentale în oraşe importante ale Europei, dând ca exemplu Verano din Roma sau Père Lachaise din Paris.
 
Potrivit lui Brătescu, prin clasarea Eternităţii ca monument istoric, cimitirul se alătură unor nume de rezonanţă din întreaga lume şi va începe să aducă venituri bugetului oraşului Iaşi, prin vizitatorii pe care îi va atrage. 
 
„Clasarea cimitirului este un gest necesar de recunoaştere a celor care au fost înaintea noastră, de la artiştii ieşeni la militarii înhumaţi aici. Monumentele funerare din Eternitatea au nevoie de atenţie, de îngrijire, tocmai pentru a ne însoţi în eternitate. Această recuperare necesară urmăreşte tocmai recunoaşterea la nivel naţional a valorii cimitirului şi plasarea sa cât mai sus într-o ierarhie a patrimoniului nu doar ieşean, ci naţional”, mai spune secretarul de stat în Ministerul Culturii, Liviu Brătescu.
 
Ieşenii s-au bucurat în ultimii ani de trasee inedite în Cimitirul Eternitatea. 
 
 „Am petrecut 3 ore grozave (şi dacă n-am fi fost traşi de mânecă poate am mai fi stat) scufundaţi în valurile istoriei şi culturii româneşti. Parcă am fost într-o mică vacanţă", a scris pe Faceebook Liliana Guria, în urmă cu trei ani. 
 
Cimitirul Eternitatea din Iaşi a fost înfiinţat în anul 1876, fiind primul cimitir municipal al oraşului Iaşi. Caracterul monumental al cimitirului este dat de mormintele, mausoleele şi criptele impunătoare. Printre personalităţile înhumate în acest cimitir se numără Ion Creangă, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Otilia Cazimir, Garabet Ibrăileanu, George Topârceanu, Mihail Kogălniceanu, Ştefan Procopiu, Vasile Conta şi Sabin Bălaşa.
 

Vă mai recomandăm şi:

 
Îţi verifici mormântul pe internet. Cum intră cimitirele din Iaşi în era digitală
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările