Iaşi

articolul anterior articolul urmator

Cum aprobă Agenţia pentru Protecţia Mediului planul Primăriei Iaşi de a tăia ultimii 250 de copaci în centrul oraşului

3
12 Jan 2015 15:03:55
Autor: Cezar Pădurariu
Parcul din faţa Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi FOTO Curierul de Iaşi
Parcul din faţa Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi FOTO Curierul de Iaşi

Şefii Primăriei Iaşi refuză să asculte vocea societăţii civile şi continuă un proiect de distrugere a singurului parc din centrul oraşului pentru a face loc unei parcări subterane.

Planul şefilor Primăriei Iaşi de a pune la pământ singurul parc consistent rămas în centrul oraşului a primit acordul final din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM). Avizul a fost eliberat la sfârşitul săptămânii trecute, pe 9 ianuarie, şi reprezintă documentul esenţial necesar municipalităţii pentru a-şi pune în aplicare proiectul unei parcări subterane de 230 de locuri în faţa Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“, sub parcul-esplanadă care face legătura cu Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Avizul de mediu a fost cerut şi eliberat de APM Iaşi, în ciuda opoziţiei consistente a societăţii civile din Iaşi, manifestată pe parcursul ultimilor doi ani, care a reclamat faptul că parcarea nu este oportună în zona centrală a oraşului, gândită pentru trafic pietonal, cu predilecţie.

Cea mai gravă problemă reclamată însă este distrugerea unui parc cu o suprafaţă de 1,2 hectare, pe care se găsesc 250 de exemplare de arbori şi arbuşti şi sute de metri pătraţi de gard viu. „Primarii noştri nu vor să înţeleagă tendinţele internaţionale legate de devoltarea urbanistică a oraşelor, iar protejarea mediului şi a sănătăţii cetăţenilor, probabil, neinteresantă. Gazonul şi arbuştii care vor înlocui actuala vegetaţie nu vor putea egala valoarea unui parc adevărat. Sunt deja decenii bune de când greşeala aglomerării auto a zonelor centrale a fost înţeleasă în oraşele europene aflate ceva mai la Vest de România, iar preocupările municipalităţilor de acolo sunt pentru dezvoltarea transportului în comun, a pistelor pentru biciclete, a extinderii zonelor pietonale“, explicat Alexandrina Dingă, reprezentant al grupului de iniţiativă „Iaşul iubeşte teii“, care se implică de mai mulţi ani în problemele legate de spaţii verzi la Iaşi.

„Ei au găsit portiţele legale să meargă înainte, dar încalcă o chestiune de logică elementară: dacă tu ai un parc în centrul oraşului, nu-l distruge ca să faci parcare. M-aş bucura ca ei să ealizeze o consultare publică pe bune şi, dacă cetăţenii spun «Nu», să le respecte decizia“, Alexandrina Dingă, Iaşul iubeşte teii.
 

Forma finală a acordului mediu a fost eliberată după ce şefii APM au respins contestaţia depusă la avizul dat iniţial pe data de 2 decembrie 2014. „Documentaţia tehnică depusă la acest proiect, cu care stăm în dezbatere publică de doi ani, este legală. Mulţi dintre contestatari fac asta doar pentru notorietate, pentru nişte copaci care oricum dispar pe cale naturală în zece ani, deoarece vegetaţia urbană nu rezistă mult. Ar putea să susţină un proiect de înlocuire a lor“, a declarat Bogdan Davideanu, directorul APM Iaşi.

Proiectul parcului a stârnit opoziţia majorităţii opiniei publice din Iaşi încă din toamna anului 2012. Locuitorii capitalei Moldovei sunt nemulţumiţi că ar urma să fie sacrificat singurul parc consistent rămas în centrul oraşului, unde se găsesc inclusiv 15 platani monumentali, protejaţi de lege prin încadrarea la categoria „monumente ale naturii“. Forţaţi de solicitările repetate, şefii primăriei au organizat o dezbatere publică pe data de 17 mai 2014.

Participarea masivă a societăţii civile, în rândul căreia s-au aflat numeroase personalităţi din lumea academică şi culturală românească, i-a determinat pe edili să promită că vor lua în calcul revizuirea proiectului. Cu toate acestea, municipalitatea continuă să-şi urmeze proiectul indiferent de obiecţiile societăţii civile.

Reprezentanţii Primăriei Iaşi susţin că o parte dintre plantanii monumentali ar urma să fie translataţi şi că, la capătul celor trei ani cât ar urma să dureze proiectul toată vegetaţia va fi replantată, după principii peisagistice moderne. Proiectul ar presupune o investiţie estimată la 18,8 milioane de euro, majoritatea din fonduri structurale.


Schiţă a parcului după ce ar urma să fie realizată parcarea subterană (mai jos, video)

„Avem posibilitatea de a reface acest parc cu fonduri europene. Cei care se uită pe Facebook să înţeleagă dacă e bine sau nu să blochezi finanţarea europeană. E de neconceput, de neacceptat. Dacă gândesc aşa, e treaba lor“, a declarat primarul de Iaşi, Gheorghe Nichita. De-a lungul timpului, şefii Primăriei Iaşi au ignorat obiecţiile documentate aduse de societatea civilă, de intelectuali şi specialişti de mediu.

Reprezentanţii societăţii civile iau în calcul schimbarea formei de protest. „Avem un training săptămâna aceasta cu cei de la «Salvaţi Bucureştiul», asociaţia condusă de Nicuşor Dan. Au experienţă şi vrem să ne consultăm cu ei care este cea mai eficientă abordare de a ataca proiectul în contencios administrativ. Vrem să mergem cu acţiuni în instanţă, fiindcă altfel ne ignoră şi ne calcă direct în picioare“, a spus Alexandrina Dingă.

Acord Mediu parcare Teatrul Naţional Iaşi

Pe aceeaşi temă:

FOTO Parcare subterană în faţa Teatrului Naţional din Iaşi. 70% dintre copaci vor fi înlocuiţi cu arbori-pitic. Arhitecţii au schiţat noua faţă a centrului oraşului

Parcul din faţa Teatrului Naţional din Iaşi, distrus pentru o parcare subterană FOTOGALERIE

Deşert cu premeditare în Iaşi. După tăierea teilor din faţa Mitropoliei, alte sute de arbori din zonă vor fi sacrificaţi pentru o parcare subterană

Planul diabolic de la Primăria Iaşi, după masacrul teilor. Singurul parc din centrul oraşului, ras pentru o parcare subterană
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Mel
12.01.2015, 15:24:39

Ehei, se vede treaba că ieşenii sunt boieri dacă se plâng de doar câţiva copaci din centru, cel puţin faţă de...braşoveni, pe care văcarul din Buruieneşti ajuns primar al Braşovului, adică Scripcaru, i'a călcat în picioare cum i'a venit lui: - a tăiat o pădure întreagă de pe dealul central al oraşului, Dealul Cetăţuii, pe motiv că bucreştenii care merg de'a valma cu maşinile în Poiană, nu văd din mers Cetăţuia din vârful dealului - a umplut toate celelalte dealuri din oraş cu blocuri: începând cu Dealul Warthe, Belvedere, Melcilor, Morii, şi terminând cu aria protejată a Tâmpei. - ba mai are în proiect să lichideze şi zona istorică După Ziduri, pentru o...autostradă, başca o parcare etajată ultra centrală. - alminteri moda cu lichidarea Parcului Central (tot pentru o parcare subterană), tot acest văcar din Buruieneşti o adus'o primul. În sfârşit, îi anunţ pe ieşeni că dacă proiectul ăsta se va realiza, atunci nu vor mai apuca să vază niciun copac pe acel parc-şantier, cel puţin în timpul vieţii lor. Punct.

+1 (1 vot)
Mircea Bahrin
3.03.2015, 08:36:53

Si La Botosani se intampla un adevarat masacru asupra arborilor. Se taie foarte mult si edilii au descoperit cum pot face asta. Au inventat toaletarea copacilor si au contractat cu o firma sa faca toaletarea tuturor copacilor (toaletare adica arborii fac caca pe ei si trebuiesc toaletati-deci nu se mai curata un copac de crengi uscate si nu se mai taie arborii uscati si batrani ci se toaleteaza, mai sa fie ). Ce credeti ca rezulta : doar un bat cu cate o frunza in varf ( asta daca mai rasare saraca frunza la primavara ca dupa atata toaletare se usuca arborele cu totul)- GHINION. Edilii din Botosani nu au auzit de coroana arboricola, nu au auzit de frumusetea unui copac, nu au auzit ca acestia produc si purifica aerul pe care il respiram in oras. Edilii toaleteaza. Bravo edililor !

M Costi
12.01.2015, 15:28:04

Cunosc zona , e foarte frumoasa si ar fi pacat sa fie distrusa ! In plus , cei care au propus parcarea subterana nu stiu ce ii asteapta : In zona vor fi gasite numeroase vestigii istorice , asa incat lucrarile se vor prelungi cel putin 5-6 ani !

+1 (1 vot)
Modifică Setările