Cum complică medicina de urgenţă pacienţii cu obezitate morbidă. Medicii trag un semnal de alarmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Shutterstock
Sursa Shutterstock

În săptămâna 11- 17 ianuarie, aproape zilnic au ajuns pe mâna medicilor ieşeni pacienţi a căror greutate depăşea chiar 200 de kilograme. Atât preluarea, cât şi evaluarea şi tratarea acestor pacienţi înseamnă un efort suplimentar din partea tuturor.

Şapte pacienţi cu obezitate morbidă au ajuns în ultima săptămână la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Mulţi dintre ei cântăreau chiar peste 200 de kilograme. Medicii ieşeni spun că, pentru aceşti pacienţi, este nevoie de echipaje suplimentare de la ISU pentru a fi transportaţi la spital.

Vineri noapte, un astfel de pacient a ajuns la unitatea medicală din Iaşi cu insuficienţă respiratorie post-COVID, iar acum se află internat la terapie intensivă.

În acest context, prof. dr. Diana Cimpoeşu, şefa UPU SMURD Iaşi, trage un semnal de alarmă: „În ultima săptămâna am primit în fiecare zi cel puţin un pacient cu obezitate morbidă – peste 150 kg, dintre care trei peste 200 kg. Patru bărbaţi şi trei femei, cu vârste între 23-61 ani, au ajuns la UPU al Spitalului Sf. Spiridon. Ultimul a fost adus în noaptea aceasta (n. red. - 15 spre 16 ianuarie) cu insuficienţă respiratorie post COVID-19, fiind infectat în luna noiembrie a anului trecut. Pacientul necesită ventilaţie mecanică şi este în ATI“, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeşu, şefa UPU- SMURD Iaşi.

Medicul ieşean susţine că aceşti pacienţi au nevoi speciale şi îngrijire specială. Mai grav este faptul că în cazul acestora prognosticul este rezervat.

De regulă, personalul care intervine este format din patru militari, în funcţie de greutate. Dacă o persoană are peste 200 de kilograme, atunci se creşte numărul persoanelor care ajută la transportatul persoanei supraponderale. 

„Patologia lor este complexă şi avem prima provocare: să ajungă la spital. Unul din ei locuia la etajul 4 al unui bloc, vă daţi seama, a fost nevoie de un echipaj medical mare si cu mulţi colegi de la ISU ca să-l coboram, să-l punem în ambulanţă, să-l aducem la spital, apoi să ajungă într-o secţie de spital”, a adăugat Diana Cimpoeşu, coordonator UPU-SMURD Iaşi. 

Obezitatea morbidă creşte riscul îmbolnăvirii de COVID-19, dar şi complică boala, atrag atenţia medicii. Acesta este şi cazul unui tânăr de 23 de ani, diagnosticat cu COVID-19 în noiembrie 2020. Zilele acestea bărbatul a ajuns la terapie intensivă cu insuficienţă respiratorie gravă post-COVID.

Vă recomandăm să citiţi şi:

De ce cocktailul obezitate şi COVID-19 este letal. Specialist: Obezitatea nu doare, dar atacă tot în corp - inimă, ficat, rinichi

Medicul Adrian Streinu-Cercel: La şapte zile după a doua doză de vaccin putem fluiera liniştiţi, că nu mai suntem la risc

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite