Cum ne dispar monumentele naturii, sub asaltul turiştilor de duminică. Floarea de Colţ şi Papucul Doamnei aproape nu mai cresc în munţii României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turistă suprinsă în Şaua Caraimanului cu un buchet consistent de flori de colţ FOTO Bogdana Dobre
Turistă suprinsă în Şaua Caraimanului cu un buchet consistent de flori de colţ FOTO Bogdana Dobre

Proasta creştere şi ignoranţa multor turişti care urcă pe potecile munţilor României a condus la o situaţie dramatică. Plante monumente ale naturii sunt pe cale de dispariţie.

Oamenii munţilor din România constată cu stupoare naturaleţea cu care zeci de turişti de weekend postează pe reţelele sociale fotografii în care se laudă cu "performanţa" de a distruge specii de plante monumente ale naturii.

Unul dintre cazurile care a făcut vâlvă la nivel naţional a fost cel al unui grup de turişti surprinşi anul trecut în Şaua Caraimanului (foto sus), fiecare coborând de pe munte cu buchete consiste de flori de colţ smulse din rădăcină. Fotografia a fost postată pe blogul personal de către Bogdana Dobre, o turistă revoltată, şi a stârnit furia a sute de internauţi.

În ciuda mediatizării, cazul n-a fost de natură să schimbe obiceiurile proaste practicate în munţii României. Recent, la o postare pe Facebook referitoare la raritatea şi frumuseţea florii de colţ în munţii Rarăului, câţiva utilizatori au răspuns cu replici nonşalante, precum "sunt foarte parfumate, dar după cules îşi pierd parfumul" sau "păstrez şi eu într-un album o floare de colţ presată" (captură foto jos).

postare floare de colt

Altfel de cazuri se întâlnesc cu duiumul pe reţelele sociale, fapt remarcat cu tristeţe de oamenii care iubesc cu adevărat munţii. "Foarte rar sunt prinşi astfel de oameni. Nu prea are cine. Sunt greu de sancţionat şi pentru faptul că fac focurile aiurea, prea aproape de pădure sau în pădure. Este o ambiguitate. Legea există, dar n-are cine s-o pună în aplicare. Cred că s-au mai rărit puţin cazurile de cetăţeni care rup flori de colţ din zona Rarăului, dar există încă. Eu cred că oamenii trebuie să înţeleagă nu că se supun rigorilor legii, ci că aceste frumuseţi naturale vor dispărea, dacă nu se vor opri", ne-a declarat Voicu Raia, şeful Serviciului Salvamont Suceava.

Şi ceva mai la sud, în munţii Ceahlăului, situaţia este la fel de proastă. "Până în 2005, cât ne-am ocupat noi de administrare de parcuri naţionale, floarea de colţ creştea pe potecă în munţii Ceahlău. Acuma, se intră cu maşinile în voie prin rezervaţiile naturale. Cred că legea în România trebuie aplicată la sânge. Turistul român, din experienţa mea, nu poate fi civilizat decât cu forţa", este de părere Radu Papalicef, şef al Servciului Salvamont Neamţ vreme de foarte mulţi ani.

Tot recent, Ovidiu Ştefeligă, unul dintre cei mai pasionaţi fotografi ai frumuseţilor montane din munţii Sucevei, a postat o fotografie cu un pâlc de Papucul Doameni, cea mai frumoasă specie de orhidee sălbatică din România, surprins în munţii Rarăului, care a dispărut cu tot cu rădăcini după câteva zile. Fotograful şi-a însoţit imaginea cu un mesaj sumbru: "Tre' să mă repet: în lumea asta, nu există dihanie mai egoistă decât omul! De alaltăieri încoace, încă 15 orhidee «recoltate» cu pământ cu tot au luat drumul vreunei grădini... Asta, după ce, acum doi ani, a plecat «buchetul amiral», de 54 fire, iar anul trecut alt «om de bine» le-a rărit sistematic. Nu trebuie să fii olimpic la matematici ca să te prinzi că, în ritmul ăsta, în maxim 10 ani rămânem doar cu amintirile!"


Pâlc de Papucul Doamnei, "pândit" de turişti necivilizaţi în munţii Rarăului FOTO Ovidiu Ştefeligă

papucul doamnei

Sancţionarea turiştilor necivilizaţi intră în România sub incidenţa Legii 49/2011, privind regimul ariilor naturale protejate. Un paragraf de lege precizează că ruperea florilor monument ale naturii se sancţionează cu amendă cuprinsă între 3.000 şi 10.000 de lei. Cu toate acestea, cazurile în care cineva chiar a plătit astfel de amenzi sunt rarisime în România.

Cei care trebuie să se ocupe de protejarea florilor sunt rangerii montani, aflaţi în subordinea parcurilor naţionale. Şeful Parcului Naţional Ceahlău susţine că, până acum, a fost depăşit de fapte. "Noi sperăm că, de la 1 iunie, să se îmbunătăţească situaţia. Am reuşit să angajăm încă 3 rangeri montani, alături de cei 5 pe care-i aveam până în prezent, şi vom intensifica patrulele. Ne gândim şi la altă strategie. Să dăm amenzi mai mici, cuprinse între 50 şi 100 de lei, potrivit unei hotărâri a Consiliului Judeţean Neamţ, pe care oamenii să le şi plătească. De câte ori am dat amenzi mari, de 3.000 de lei, am stat mai mult prin instanţe, la contestaţii, iar judecătorii au considerat, de cele mai multe ori, că reclamanţii au dreptate să conteste amenzile prea mari", ne-a precizat Titi Andraş, şeful Parcului Naţional Ceahlău. Potrivit acestuia, în 5 ani au fost date în rezervaţia din Moldova 44 de amenzi pentru ruperea florilor monumente ale naturii.

Puteţi consulta AICI lista tuturor plantelor monumente ale naturii din România, care nu trebuie atinse sub nicio formă în timpul drumeţiilor din munţi. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite