Cum driblează baronul Nichita procurorii de dragul fotbalului. Ancheta penală privind banii pompaţi în Poli Iaşi, îngreunată cu complicitatea edililor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Iaşiului şi-a îndemnat consilierii locali să refuze constituirea de parte civilă într-un dosar penal în care se cercetează o finanţare ilegală a falimentarei echipe de fotbal Poli Iaşi. 25 din cei 27 de edili s-au conformat.

Încăpăţânarea de a finanţa un club de fotbal falimentar a dus la apariţia unei situaţii juridice aberante în Consiliul Local Iaşi. La ultima şedinţă a edililor, la unul dintre punctele de pe ordinea de zi, edilii au fost întrebaţi dacă vor să se constituie parte civilă într-un dosar penal în care se cercetează finanţările suspecte făcute de municipalitate în beneficiul clubului de fotbal Politehnica Iaşi, aflat în prezent în insolvenţă. Solicitarea înaintată Consiliului Local, de a se constitui parte civilă, a venit din partea Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi încă de la începutul acestui an.

Două luni le-au trebuit consilierilor pentru a pune pe ordinea de zi cererea Parchetului. Punctul a fost discutat în şedinţa de pe 27 martie, fiind respins după ce 25 dintre consilieri PSD, PNL, şi PDL s-au abţinut de la vot, în timp ce doi consilieri PPDD au votat pentru. Practic, consilierilor li s-a cerut să se constituie parte civilă împotriva fostei componenţe a consiliului local, din care fac parte şi trei actuali consilieri. Constituirea de parte civilă din partea CL Iaşi ar fi însemnat că, în cazul în care justiţia va demonstra că finanţările clubului de fotbal au fost ilegale, consilierii care le-au votat ar trebui să dea banii comunităţii din propriul buzunar. 

Istoria unei finanţări controversate 

Unul dintre consilierii locali care a votat pentru la solicitarea Parchetului a fost avocata Anca Preda. “Cererea Parchetului a fost în sensul că, un vot afirmativ ar reprezenta un beneficiul pentru interesul comunităţii. Pe de altă parte, inclusiv municipiul Iaşi a încercat să recupereze această sumă însă, din păcate, procesul cu Poli a fost pierdut”, a precizat Anca Preda. Consilierii care s-au abţinut au precizat că dacă CL s-ar constitui parte civilă în acest dosar s-ar crea “un precedent periculos”. 

“Gândiţi-vă că şi înainte de ’89, se sprijinea sportul şi nimeni nu a întrebat. Şi pe alte căi. Şi acum ne trezim că trebuie să răspundem pentru că am susţinut sportul ieşean. Instanţa dacă va decide să recupereze banii de la noi, îi vom da către CSMS Iaşi, îi vom solicita domnului primar să ne dea un abonament pe viaţă. Este un precendent periculos, să fim trimişi în judecată pentru că am sprijinit sportul ieşean”, a declarat Constantin Axinia, consilier PNL. Axiania, alături de Camelia Gavrilă şi Anghel Ficu sunt singurii actuali consilieri care erau membri în CL Iaşi în 2006, în momentul votării finanţării. 

Ulterior solicitării înaintate de procurori Consiliului Local, dosarul în care sunt cercetaţi foştii sau actualii consilieri ai Iaşului a fost declinat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Motivul este reprezentat de faptul că sunt foşti consilieri care în prezent sunt parlamentari, fapt ce atrage competenţa Parchetului General. Dosarul ce vizează finanţarea fostului club de fotbal de la Iaşi are la bază un raport al Direcţiei General a Finanţelor Publice. Finanţiştii au verificat o finanţare de 3 milioane de lei către Politehnica Iaşi, efectuată în 2006.  

Dosarul Poli a ajuns iniţial la Direcţia Naţională Anticorupţie în jur de 50 de consilieri locali sau judeţeni fiind chemaţi la audieri în 2010. Pentru faptele de corupţie imputate, procurorii anticorupţie au decis scoaterea de sub urmărire penală a consilierilor, în 2012, cazul fiind ulterior înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi pentru a se verifica eventualele infracţiuni economice ce ar fi fost produse prin respectiva finanţare. 

Proces şi pe latură civilă 

Încă de la începutul scandalului, primarul Gheorghe Nichita a considerat că dosarul reprezintă un atac politic împotriva celor care susţin sportul de performanţă. Acelaşi discurs l-a avut edilul-şef al Iaşiului şi la şedinţa de pe 27 martie. “În acelaşi timp în care noi dădeam banii la sportul ieşean, Boc (Emil Boc, primar al municipiul Cluj Napoca n.r.) dădea dublu la club, la Cluj. Dublu. Şi ne acuzau cei care ţineau sport la Iaşi că noi suntem mai puţini darnici decât cei de la Cluj”, a declarat Gheorghe Nichita.

Decizia consilierilor locali de a nu recupera banii pompaţi în echipa de fotbal este cel puţin bizară, dacă e să ne raportăm la un proces intentat de Primăria Iaşi falimentarei Politehnica Iaşi. Pe cale civilă, municipalitatea ieşeană a intentat un litigiu fostului club în care a solicitat înapoierea banilor daţi clubului. În două rânduri, la Tribunalul şi Curtea de Apel Iaşi, municipalitatea a pierdut procesul intentat Politehnicii Iaşi. Ultima cale de atac, recursul, a fost pierdut de primărie la finele lunii martie într-un mod ciudat, după ce autorităţile locale au intentat recurs prea târziu. 

Fotbalul ieşean şi golurile la bugetul statului 

Echipa de fotbal a Iaşiului, fosta Politehnica, actuala CSMS, s-a aflat permanent, din 2004 până în prezent, sub controlul Consiliului Local Iaşi, care a deţinut la un moment dat chiar şi 99,8% din acţiunile clubului. În 2010, societatea a intrat în insolvenţă, cu datorii oficiale de 14,8 milioane de lei, şi nici n-a mai primit licenţierea pentru Liga II, unde tocmai retrogradase. Şefii Primăriei Iaşi au apelat la crearea unei echipe noi, care să fie scutită de moştenirea datoriilor. Aşa a apărut Clubul Sportiv Municipal Studenţesc (CSMS) Iaşi, care a urcat din nou în „A“, la sfârşitul anului 2012 însă a retrogradat după numai un an aflându-se în prezent în Liga a II-a. 

De atunci şi până în prezent, pe mormântul fostei societăţi Fotbal Club Politehnica Iaşi SA este instrumentat un proces de insolvenţă complex. Cea mai mare pagubă se înregistrează chiar în dreptul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi, pe care defuncta Politehnica Iaşi a păgubit-o cu 6,4 milioane de lei. Prin bugetul Primăriei Iaşi pe 2013, echipa de fotbal a oraşului a primit încă un milion de euro. Echipa ieşeană a promovat în primul eşalon fotbalistic doar în ani electorali, 2004 şi 2012, cu puţin timp înainte de alegerile locale care i-au adus lui Gheorghe Nichita noi mandate în fruntea Primăriei Iaşi. 

Vă mai recomandăm:

Baronii USL conduc spre faliment ultimul colos industrial al oraşului. Cum s-a vândut CET Iaşi unui SRL de apartament

FOTO Cununie politico-economico-religioasă cu efecte pe termen lung. Cum funcţionează filiera Nichita-Fenechiu-Dascălu-PF Daniel la Iaşi

Tensiune fără precedent între coliderii USL Iaşi. Motivul: un contract de 15 milioane de euro „vânat“ de Fenechiu

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite